10 condiții despre care stomatologul trebuie să știe

  • Home
  • Blog
  • 10 condiții despre care stomatologul trebuie să știe

Intervențiile de chirurgie dento-alveolară sunt operații și ele trebuiesc tratate cu mare grijă, atât de către doctor cât și de pacient. Iată o listă de 10 afecțiuni medicale sau condiții despre care TREBUIE să vă informați doctorul stomatolog înainte de a face o operație dento-alveolară, indiferent că este vorba de extracția unui dinte, a unei măsele – inclusiv măseaua de minte – sau alte intervenții la nivelul gingiei.

1. Dacă suferiți de diabet

Diabetul care nu a fost diagnosticat sau care nu a fost pus sub control prezintă un risc ridicat de infecții. Acest fapt poate limita drastic șansele de vindecare. În schimb, pacienții care sunt sub tratament și diabetul este ținut sub control nu prezintă un risc suplimentar de infecție și pot fi supuși cu succes intervențiilor chirurgicale. Pacienții insulino-dependenți vor lua, în dimineața intervenției, doar o jumătate din doza prescrisă de insulină, căci nu vor mânca sau bea în ziua respectivă. Nivelului glucozei în sânge va fi reglat și în timpul operației prin administrarea intravenoasă de dextroză. Pentru diabetici se recomandă sedarea intravenoasă.

2. Dacă suferiți de afecțiuni cardiace

Este imperios necesar să vă informați doctorul stomatolog dacă ați suferit vreun infarct miocardic, dacă suferiți de angină pectorală (dureri în coșul pieptului), cardiomegalie (inimă mărită), aritmii sau alte afectiuni valvulare. Ca măsuri de precauție, trebuie să ne asigurăm, printr-un examen medical riguros, că starea de sanatate este bună. În urma examenului, doctorul cardiolog sau cel de familie vor certifica în scris acest lucru și vor indica dacă veți continua sau veți intrerupe medicația pentru problema cardiacă pe timpul intervenției la nivel bucal. Nicio procedură de chirurgie orală nu se va efectua la mai puțin de 6 luni de la un infarct miocardic decât în cazuri de urgență și numai cu avizul scris al cardiologului. Pentru pacienții cu afecțiuni cardiace, se recomandă anestezia locală cu epinefrină și în dozaj limitat.

3. Dacă suferiți de hipertensiune arterială

Și hipertensiunea arterială este una din afecțiunile care trebuie anunțată doctorului stomatolog înainte de intervenția chirurgicală. Cu ajutorul medicamentelor prescrise de cardiolog, presiunea sanguină poate fi menținută la un nivel corespunzător în timpul intervenției chirurgicale. Dozele și schema de administrare a medicamentelor vor fi stabilite de doctorul specialist iar medicația va fi administrată normal pe tot parcursul tratamentului post-operator.

4. Dacă suferiți de suflu cardiac

Persoanele care suferă de afectiuni ale valvelor cardiace prezintă un risc sporit de endocardită bacteriană și au nevoie de tratament profilactic cu antibiotice înaintea intervenției chirurgiale. Astfel, persoanele cu: șunturi blocate; valve cardiace artificiale; afecțiuni congenitale ale inimii; istoric de endocardită infecțioasă; defecte congenitale rezolvate cu dispozitive protetice cardiace vor avea nevoie de tratament profilactic cu antibiotice. Tratamentul profilactic nu este necesar în cazul persoanelor care suferă de: boli cardiace reumatismale; stenoză aortică calcificată sau prolaps de valvă mitrală; valvă aortică bicuspidă; afecțiuni cardiace congenitale (defect septal ventricular, defect septal atrial, cardiomiopatie hipertrofică).

5. Dacă urmați tratamente anticoagulante

Persoanele care suferă de afecțiuni hemoragice TREBUIE să ia avizul specialistului hematolog înainte intervenției dento-alveolare. Hematologul vă va spune dacă este cazul să opriți administrarea medicamentelor anti-coagulante cu 72 de ore înainte de operație sau nu. Sunt tratamente cu anti-coagulante care permit pacienților să facă în siguranță extracții fără a întrerupe medicația și altele nu. Cei care iau aspirină sau Plavix, de regulă, pot continua tratamentul, însă este probabil ca sângerările post-operatorii să se prelungească ușor. Oprirea sau continurea tratamentului de fond este stabilită doar de specialistul cardiolog/hematolog, funcție de starea dumneavoastră de sănătate. NU ÎNTRERUPEȚI TRATAMENTUL ȘI NU SCHIMBAȚI MEDICAȚIA DECÂT LA RECOMANDAREA ȘI CU ACORDUL MEDICULUI CURANT.

6. Dacă suferiți de astm

Este important să vă aduceți inhalatorul dumneavoastră la intervenția dento-alveolară. De obicei, se recomandă două inhalări chiar înainte de operație. Pentru persoanele care suferă de astm este recomandată sedarea intravenoasă.

7. Dacă suferiți de reflex faringian

Persoanele care suferă de reflex faringian, de regulă, au un grad de intoleranță mai ridicat în cazul extracției măselei de minte. În cazul lor se recomandă sedarea intravenoasă, prevenindu-se astfel reflexul faringian, spre confortul pacientului.

8. Dacă sunteți însărcinată/alăptați

De regulă, intervențiile chirurgicale neesențiale sunt amânate până după naștere, iar intervențiile dento-alveolare nu fac excepție. De asemenea, nu sunt recomandate tratamente stomatologice în primul și în ultimul trimestru de sarcină, cu excepția celor de urgență. Dacă intervenția nu poate fi amânată (infecție, durere, etc.) ea se va face face sub anestezie locală, anestezia totală fiind nerecomandată. Pentru combaterea durerii sau a infecțiilor sunt recomandate, în cazul sarcinii: penicilina; codeina; acetaminofenul; eritromicina; cefalosporinul. Datorită riscului de hemoragie, nu sunt recomandate aspirina și ibuprofenul.
După naștere, nu există restricții în privința intervențiior dento-alveolare, însă se acordă o atenție sporită medicației post-operatorii. Astfel, se pot administra moderat, pentru efectul anti-bactrian și anti-inflamatoriu, următarele medicamente: codeină; eritromicină; lidocaină; clindamicină; acetaminofenul; antihistaminice; fluoride. Nu se recomandă, datorită riscurilor pentru bebeluș: kanamicină; penicilină; tetraciclină; ampicilină; aspirină; barbiturice; diazepam.

9. Dacă sunteți sub tratament cu steroizi

Persoanele care, datorită diverselor probleme medicale (insuficiență renală, XXXX, YYYY) urmează un tratament pe termen lung cu steroizi le vor fi administrate de suplimente pe baza de steroizi pentru a asigura funcțiile regulatorii ale corpului. De regulă, se recomandă dublarea dozei în dimineața zilei intervenției. În cazul în care este nevoie, steroizii pot fi administrați și intravenos în timpul operației.

10. Dacă urmați tratament cu bifosfonați

Pacienții care urmează tratamente cu bifosfonați prezentă, în cazul extracției molarului, un risc ridicat de osteonecroză. Se recomandă întreruperea tratamentului cu 3 luni înainte de intevenția chirurgicală pentru unii pacienți care au urmat tratamente orale cu Fosamax, Actonel sau Boniva mai mult de trei ani. Pentru cei care urmează tratamente intravenoase cu Zometa, Aredia sau Boniva se recomandă variante nechirurgicale de tratament.

BONUS: Dacă urmați tratament cu antidepresive/medicație ADHD

În genere, medicamentele antidepresive moderne nu afectează eficacitatea anesteziei, iar medicația post-operatorie uzuală (antibiotice, anti-inflamatorii) nu interferează cu tratamentul de fond antidepresiv și nici cu medicamentele folosite în tratarea ADHD la adolescenți.

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum