Afectiuni ale glandelor salivare
Glandele salivare produc în fiecare zi aproximativ un litru de salivă. Saliva are un rol important atunci când vorbim de sănătatea oral. Aceasta stimulează procesul de înghiţire, protejează dinţii de bacterii şi stimulează procesul de digestie. În literatura de specialitate se cunosc trei perechi de glande salivare, cum ar fi glandele parotide, situate în zonele laterale ale feţei, glandele submandibulare şi glandele sublinguale. În afară de aceste trei perechi de glande mai există alte câteva sute de glande minore. Răspândite de-a lungul cavităţii bucale. Saliva este drenată în cavitatea bucală prin intermediul unor tuburi mici numite ducte.
Cauze
Cauzele care determină apariţia afecţiunilor glandelor salivare sunt numeroase. Însă principalii factori care influenţează apariţia afecţiunilor glandelor salivare sunt calculii salivari care pot bloca saliva. Aceasta întorcându-se la nivelul glandelor salivare unde produce durere şi inflamaţii, infecţiile virale, chisturile salivare şi tumorile. De asemenea, afecţiunile glandelor salivare sunt determinate de o serie de factori de risc cum ar fi deshidratarea, operaţii recente, prematuritatea.
Semne şi simptome
Pacientul care se confruntă cu afecţiuni ale glandelor salivare prezintă deformări faciale, în special periauricular, la nivel mandibular sau pe plenşeul bucal. Cu uscăciunea gurii şi gust neplăcut, anormal, cauzat de scurgerea de puroi. Totodată, pacientul resimte dureri intense, mai ales în momentul masticaţiei şi ocapacitate limitată de a deschide gura. De asemenea, bolnavul se confruntă cu febră, stare generală alterată, dureri de cap şi apetit diminuat.
Tratament
Tratamentul afecţiunilor glandelor salivare este stabilit în funcţie de cauzele care au determinat apariţia problemelor. Astfel, în cazul litiazei salivare sau a blocajelor ductelor salivare, tratamentul constă în îndepărtarea calculilor salivari, aplicarea compreselor calde şi a consumului de bomboane acre pentru a stimula fluxul de salivă. În condiţiile în care aceste metode nu sunt eficinte, medicul stomatolog recurge la intervenţia chirurgicală. Atunci când vorbim de tumori maligne sau benigne este absolut necesară efectuarea unei intervenţii chirurgicale. Însă, sunt situaţii în care specialistul abordează un tratament pe bază de radiaţii pentru tratarea şi prevenirea recurenţei unor tumori benigne. Tumorile maligne sunt tratate cu ajutorul terapiei cu radiaţii şi a chimioterapiei. Totodată, chisturile de dimensiuni mari sunt eliminate doar prin intermediul intervenţiilor chirurgicale. Pe de altă parte, infecţiile bacteriene sunt eliminate doar prin administrarea unui tratament medicamentos.
Profilaxie
Infecţiile glandelor salivare nu pot fi prevenite, în marea majoritate a cazurilor. Cu toate acestea, o igienă orală corespunzătoare protejează împotriva bacteriilor.De asemenea, prin vaccinare atât împotriva oreionului cât şi a gripei pot fi protejate glandele salivare de inflamaţii. În acest context, oamenii pot evita apariţia afecţiunilor glandelor salivare prin oprirea fumatului, adoptarea unei diete echilibrate şi sănătoase, consumarea a minim 6-8 pahare de apă pe zi, precum şi spălarea regulată pe dinţi şi utilizarea aţei dentare.
Mai multe informaţii puteţi afla de la specialiştii iDentity Clinic.
Clinica Stomatologică iDentity este orientată către sănătatea pacienţilor săi, având servicii personalizate pentru fiecare dintre ei. Clinica oferă servicii clinice de înaltă calitate, tehnologie stomatologică de ultimă oră, profesionişti dedicaţi nevoilor pacienţilor, într-un mediu prietenos şi reconfortant. Atenţia pentru detalii îmbunătăţeşte calitatea actului medical. De aceea, echipa iDentity Clinic se specializează continuu pentru a oferi servicii de calitate pacienţilor şi pentru a obtine rezultate de exceptie.