Afecțiuni stomatologice
În timpul sarcinii se produc o serie de modificări , iar medicul stomatolog trebuie să acorde o atenţie deosebită sănătăţii orale a viitoarei mămici.
Pe parcursul lunilor de sarcină, femeile se confruntă cu o mulţime de probleme legate de afecţiunile dentare. Cele mai mari probleme sunt legate de apariţia cariilor, forme variate de boală parodontală, sensibilitatea dinţilor.
Este recomandat ca înainte de conceperea unui copil, orice viitoare mamă să îşi rezolve orice problemă stomatologică. În acest fel se reduce riscul de a întâmpina probleme pe parcusul sarcinii.
În primul trimestru de sarcină este recomandat să se evite administrarea oricăror medicamente, anesteziile, radiografiile, deoarece în această perioadă se formează organele copilului. De asemenea, şi ultimul trimestru de sarcină este dificil, deoarece orice stres suferit de mamă poate cauza o naştere prematură. Astfel, cea mai sigură perioadă pentru efectuarea tratamentului stomatologic este trimestrul al II lea de sarcină.
Afecțiuni stomatologice comune în timpul sarcinii:
Afecţiuni gingivale– este o afecţiune specifică femeilor însărcinate şi apare în luna aIIa şi a III a de sarcină, până în luna a Va şi a VII a, iar după naştere revine la normal.
2.Cariile dentare– frecvenţa cariilor creşte cu peste 20% în perioada sarcinii, iar riscul producerii acestora este mai mare în prima jumătate a sarcinii.
3. Boala parodontală: aceasta afectează ţesutul de susţinere a dintelui
4.Hiperestezia dentinară– această afecţiune este caracterizată prin dureri intense la cald, rece.