Afectiunea gingiei
Bacteriile de la nivelul gingiei pot provoca sângerarea şi imflamarea acesteia, afecţiunea este numită “gingivită”. Deoarece această boală nu cauzează de obicei durere, majoritatea oamenilor nu urmează tratamentul necesar. Netratată, gingivita poate să avanseze către parodontită sau boala parodontală. Acest lucru pesupune inflamarea ţesuturilor de susţinere ale dinţilor, producând pierderea dinţilor de pe arcade. Spre deosebie de placa bacteriană, tartrul şi gingivita, boala parodontală este un proces ireversibil.
Factorii care duc la apariţia şi progresia bolii sunt: igiena orală deficitară, fumatul, boli sistematice precum diabetul, regimul de viaţă neechilibrat, predispoziţia genetică, consumul de alcool, obturaţii infectate, unele tipuri de medicamente.
Semne clinice ale bolii parodontale: dinţi cu depuneri de tartru, miros neplăcut al cavităţii bucale, gingia capătă culoarea violet sau roşu aprins, sângerare la periajul dentar, sensibilitate exagerată a ţesuturilor la temperaturi oscilante.
Nu există un remediu pentru a vindeca boala parodontală, însă există remedii pentru a opri evoluţia acesteia. Dacă boala este în stadiu incipient se va realiza un detartraj şi periaj profesional, iar pacientul trebuie sa menţină o igienă orală adecvată. In stadiu mai avansat se aplică antiinflamatoare şi chiuretaj paradontal.
Pentru a preveni boala parodontală trebuie sa aveţi grijă de igiena orală. Să vă spălaţi pe dinţi de cel puţin două ori pe zi, să utilizaţi aţa dentară. De asemenea dieta trebuie să fie echilibrată şi cel mai important este să mergeţi periodic la medicul stomatolog.
Specialiştii noştri vă stau la dispoziţie cu toate informaţiile de care aveţi nevoie.