Ce este şi cum apare boala parodontală

  • Home
  • Blog
  • Ce este şi cum apare boala parodontală

Boala parodontala

Boala parodontală este o afecţiune cronică caracterizată prin inflamaţia ţesuturilor de susţinere a dinţilor. Şi cum este o boală ireversibilă, cu timpul persoana afectată va ajunge să îşi piardă dinţii. Cauza principală a apariţiei bolii parodontale o reprezintă flora microbiană de la nivelul cavităţii orale.

Cum se recunoaşte boala parondontală?

Boala parodontală poate fi recunoscută după sângerările din timpul periajului dinţilor, după halena persistentădepunerile de tartru şi placă bacteriană. 

Pe de altă parte, factorul genetic joacă un rol important în boala parodontală. Cu toate acestea, nu se va ajunge la o formă severă de boală parodontală dacă pacientul va avea grijă ca igiena orală să fie una adecvată.

Fazele şi evoluţia bolii parodontale

Boala parodontală are o evoluţie treptată, debutând cu apariţia plăcii bacteriene şi cu depunerea tartrului pe suprafaţa dintelui. Apoi se dezvoltă şi gingivita. În cazul în care inflamaţia gingiei nu este tratată, atunci aceasta se extinde spre structurile profunde. Aşa se ajunge ca în timp rădăcinile dinţilor să fie dezgolite, fapt care dă o sensibilitate extrem de mare dinţilor şi chiar se va ajunge la pierderea acestora.

Boala parodontală evoluează în funcţie de igiena orală. Astfel, fumatul, tartrul, cariile netratate, starea de sănătate generală precară, dar şi stresul psihoemoţional şi chiar sarcina pot conduce cu uşurinţă la dezvoltarea unei boli parodontale.

Investigaţii necesare pentru o diagnosticare corectă a bolii parodontale

Examenele clinice şi radiologice sunt esenţiale pentru a diagnostica corect boala parodontală, mai ales dacă se are în vedere şi intervenţia chirurgicală ca metodă de tratament. Mai exact, se vor lua în calcul gradul de mobilitate a dinţilormăsurarea pungilor parodontale sau osoasegradul de retracţie a gingiilor,consistenţa, aspectul, culoarea şi mirosul gingiilor, precum şi prezenţa inflamaţiilor gingivale şi a durerii, igiena dentară. După verificarea acestor aspecte,medicul stomatolog va efectua o evaluare radiologică.

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum