Cancerul oral, un cancer ”tăcut” care poate fi depistat la cabinetul stomatologic

  • Home
  • Blog
  • Cancerul oral, un cancer ”tăcut” care poate fi depistat la cabinetul stomatologic

Cancerul oral ocupă locul 11 ca incidență pe lista afecțiunilor canceroase, la nivel mondial. Controlul stomatologic regulat permite depistarea timpurie a acestuia și, prin consecință, șansele de reușită a tratamentului. Medicii specialiști de la iDentity Clinic recomandă cel puțin două controale stomatologice anual, știut fiind faptul că există cel puțin 200 de maladii cu simptomatologie la nivel oral.

”Cancerul oral poate să apară sub formă unor tumefieri sau leziuni ale mucoasei care par că nu se mai vindecă. Extinderea acestui tip de cancer nu este însoțită de dureri acute, ceea ce-l face greu de detectat de către pacient, cel puțin în fazele incipiente. Fiind aproape invizibil cu ochiul liber, de nespecialist, poate rămâne mult timp nediagnosticat așa că vizita la stomatolog este singura șansă de a depista cancerul oral la timp” spune Dr. Ada Angheluță, medic specialist.

Cancerul oral, factori de risc

Există o serie întreagă de factori de risc al cancerului oral și datorită a cel puțin doi dintre ei, România este în ”zona roșie” de risc pe hărțile Organizației Mondiale a Sănătății.

a. Fumatul și consumul de substanțe pe bază de tutun
Fumatul de orice fel: țigarete, trabucuri, narghilele și tutunul de pipă consitutie un factor de risc major nu numai pentru plămâni dar și pentru cavitatea bucală. Nici mestecatul tutunului nu este mai sănătos. Consumul de tutun în toate formele sale duce la scăderea imunității precum și la o recuperare prelungită a țesuturilor după intervenții chirurgicale. Riscul de a dezvolta o formațiune canceroasă la nivelul laringelui, esofagului, a membranelor care scoperă limba, gâtul și buzele este cu 50% mai mare în cazul fumătorilor.

b. Consumul excesiv de alcool
Consumul excesiv de alcool este al doilea factor de risc major în cazul cancerului oral, cu efect direct asupra dezvoltării celulelor canceroase în țesuturile din cavitatea bucală. Reducerea consumului de alcool sau chiar eliminarea acestuia din stilul de viață este unul dintre factorii care reduc riscul apariției cancerului oral. au un.

 

c. Dieta
Studiile au arătat că o dietă diversă și echilibrată,  cu multe fructe și legume, reduce riscul de apariție a cancerului oral.

 

d. Expunerea prelungită la soare
În ciuda credințelor populare, soarele nu face mereu bine. Espunerea prelungită la soare, în special între 11:30 și 16:00  reprezintă un factor de risc major în cancerul oral. În acest caz, leziunile apar în special pe buze, tinerii fiind cei mai afectați.

 

e. Papiloma virus
Virusul uman Papiloma poate afecta pielea și membranele care acoperă cavitatea bucală și gâtul. Infectarea HPV se face fie contact sexual normal sau oral și este un alt factor ce poate duce la cancer oral.

 

f. Răni recurente sau nevindecate
Protezele imperfecte, zonele ascuțite ale resturilor de dinți netratati pot provoca răni la nivelul mucoasei bucale care nu se mai vindecă. Aceste leziuni sunt și ele factor de risc.

 

Simptomele cancerului oral

Cancerul oral se manifestă pe suprafața superioară sau dorsală a limbii, pe peretele interior al obrajilor, pe buza superioară, pe suprafața gingiilor,  pe palatul dur sau pe palatul moale. Iată o listă a primelor simptome ale cancerului oral:

  • Inflamații care nu se mai vindecă sau se vindecă într-o perioadă foarte lungă de timp;
  • Respirație urât mirositoare
  • Pierderea dinților
  • Durere persistentă, care nu cedează
  • Buze inflamate
  • Senzatie de durere la înghițit
  • Sângerări ale gurii


Diagnosticare

Diagnosticarea cancerului oral începe, de cele mai multe ori, la cabinetul stomatologic. Acesta este motivul pentru care dr. Ada Angheluță de la iDentiy Clinic recomandă vizite regulate la medicul stomatolog care, pe lângă tratamentele profilactice, poate observa primele simptome ale maladiei. În cazul în care există suspiciuni, el recomandă vizita la medicul specialist. Aici se pot face biopsii, teste de sânge și teste imagistice care pot confirma sau infirma suspiciunile de cancer oral. Trebuie spus că oricât de sever ar putea să pară diagnosticul, evoluțiile din știința medicală fac posibilă, în unele cazuri, menținerea bolii sub control.

De asemenea, eliminarea factorilor de risc, precum fumatul și consumul excesiv de alcool pot reduce semnificativ riscul apariției acestei maladii.

Citeste si:

Clear Filters
Call Now ButtonProgramează-te acum