Auch, mă doare!… 6.Ce este caria de biberon?

  • Home
  • Blog
  • Auch, mă doare!… 6.Ce este caria de biberon?

6. Ce este caria de biberon?

Auch, mă doare! 13 de întrebări și răspunsuri la problemele stomatologice ale copiilor

”Când trebuie să merg la stomatolog cu cel mic?” se întreabă, grijulii, unii părinți. Răspunsul este, din păcate: Mai repede decât v-ați aștepta! Mult mai repede decât v-ați fi dorit!.. Și, cu siguranță dintr-un motiv la care nici nu v-ați gândit! Nu-i așa că nu v-ați gândit nicio clipă la caria de biberon?

Ce este caria de biberon?

Nu-i așa că plânsul bebelușului din cauza gingiilor inflamate v-a ținut treji până noaptea târziu? Credeați că odată cu ieșirea dințișorilor ați scăpat de probleme?  Aflați că v-ați înșelat. Problemele dentare ale copilului – și ale dumneavoastră, în primă fază – abia au început. Primele probleme stomatologice ale copilului apar pe la 1 an și poartă numele de ”carii de biberon”. Corect ar fi să le spunem ”carii DIN biberon” căci ce este în interiorul biberonului și nu biberonul în sine este cauza producerii lor.

Nu sunt puține mămici care mai pun ”un strop de zahăr” în laptele din biberon. Vor să ”pape puiuțul lui mama scump mai mult, să crească mare-mare și dolofan!” Sau care înmoaie tetina biberonului în varii siropuri cu zahăr, că au văzut ele că bebe-scump nu mai dă biberonul de azvârlita și trage din el cu poftă.

Dacă ar fi întrebat un doctor stomatolog, mămicile ar fi aflat că îndulcirea laptelui sau a ceaiului la bebeluși face mai mult rău decât bine.

Biberonul nu este nici calmant nici somnifer!

Cum, tot așa, sunt mămici care folosesc laptele îndulcit și biberonul pe post de calmant sau somnifer, lăsând copilul să adoarmă cu biberonul în gură. Atenție, biberonul este un instrument de hrănire a copilului și doar atât!

Caria de biberon apare pe suprafața dinților frontali superiori de lapte mai întâi sub forma unor pete de culoare gălbui. Într-un timp relativ scurt, dacă nu se iau măsuri, petele devin maroniu-negre. De asemenea, caria de biberon poate afecta și primii molari superiori de lapte. Petele colorate devin, cu timpul, leziuni din ce în ce mai adânci, ce pot distruge în totalitate coroana dintelui. Caria de biberon este, ca orice carie, sursă de infecție putând provoca și abcese pe gingie. În acest din urmă caz chiar avem de a face cu o urgență pedodontică ce trebuie tratată la clinica de stomatologie de un pedodont.

Ce se poate face pentru evitarea cariei de biberon?

În primul rând, grijă mare la zahăr. După aceea, introducerea unui program riguros de igienă dentară prin curățarea dinților după fiecare masă și în special, înainte de culcare, seara. Laptele și resturile alimentare trebuie îndepărtate de pe suprafața dinților copilului. Luăm o compresă sterilă de tifon și o înfășurăm pe degetul arătător și curățăm cu grijă dinții și gingiile.

Grija pentru igiena dentară începe exact în prima zi când au dat primii dințișori de lapte. Faptul că părinții se vor ține cu sfințenie de un program riguros de igienă orală încă de la început, ajută și copilul să înțeleagă, în timp, importanța lui.

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum