Auch, mă doare!… 4.De ce trebuie tratată caria la copii, dacă dinții de lapte tot cad?

  • Home
  • Blog
  • Auch, mă doare!… 4.De ce trebuie tratată caria la copii, dacă dinții de lapte tot cad?

4. De ce trebuie tratată caria la copii, dacă dinții de lapte tot cad?

Auch, mă doare! 13 de întrebări și răspunsuri la problemele stomatologice ale copiilor

Caria la copii trebuie tratată căci doare. În pofida credinței populare, și dintele de lapte are nerv. Cel mai des, durerea cauzată de cariile la dinții de lapte se manifestă noaptea și este una din cauzele pentru care copiii mici se trezesc din somn și plâng. Dintele de lapte este doar mai mic dar ca structură este aproape identic cu cel definitiv. Diferențele sunt date de subțirimea a smalțului și porozitatea mai crescută a dentinei, factori favorizanți pentru dezvoltarea rapidă a cariei la copii. Aceasta evoluează rapid în profunzime și ajunge la nerv. Caria dintelui de lapte trebuie tratată, căci altfel va duce la pierderea dintelui. Pierderea unui dinte are influențe negative majore asupra dezvoltării danturii permanente.

Ce face o carie netratată?

În primul rând, caria la copii netratată poate duce la infecții majore în zona în care se află dinții permanenți. Tot așa, contrar credinței populare, dinții permanenți nu se dezvoltă DUPĂ căderea dinților de lapte. Ei sunt deja prezenți în mandibulă sau maxilar și doar erup după căderea dinților de lapte. Astfel, dezvoltarea lor normală poate fi afectată de infecții la rădăcină.

De ce trebuie să tratăm o carie a dintelui de lapte?

În al doilea rând, lipsa unui dinte de lapte permite migrarea celorlalți dinți apropiați spre zona rămasă liberă. Acest lucru face ca dintele permanent să nu erupă la locul potrivit, ci alături, afectând alinierea ulterioară. Dacă dinții permanenți nu se aliniază perfect, copilul va trebui să poarte aparate dentare și să urmeze tratamente ortodontice.

În al treilea rând, dacă un dinte permanent erupe între doi dinți de lapte cariați, probabilitatea ca el să fie afectat, ulterior, de carii este mai mare.

Citeste si:

Clear Filters
Programează-te acum