Afectiunea parodontala
Afecţiunea parodontală este reprezentată de infecţia gingiei şi a osului maxilar în care sunt fixaţi dinţii. În stare incipientă, afecţiunea parodontală poartă denumirea de gingivită şi poate fi prevenită sau tratată complet. Semnele gingivitei sunt gingiile roşii, sensibile la durere şi cu sângerări la periaj. În acest stadiu gingivita provoacă un disconfort minim. De cele mai multe ori, această afecţiune parodontală este cauzată de o igienă orală inadecvată. Gingivita poate fi tratată cu igienizare orală profesională, dar pe langă aceasta este necesară şi o igienă efectuată corect, acasă, de pacient.
Factorii care pot duce la apariţia gingivitei sunt: fumatul, diabetul, predispoziţia genetică, stresul, sarcina, nutriţia inadecvată, schimbarile hormonale, infecţia cu virusul HIV.
Factorii care pot duce la apariţia gingivitei sunt: fumatul, diabetul, predispoziţia genetică, stresul, sarcina, nutriţia inadecvată, schimbarile hormonale, infecţia cu virusul HIV.
Netratată, gingivita devine parodontită marginală. În acest caz, gingia şi osul se retrag, depărtându-se de dinţi, iar resturile alimentare şi bacteriile se acumulează în spaţiile dintre gingii şi dinţi, infectând zona. Osul şi ţesutul conjunctiv ce susţin dintele încep să se descompună. Gingiile se separă de dinţi, formând buzunare care se infectează. De obicei, acest proces are simptome uşoare.
Există multe forme ale parodontitei.Cele mai întâlnite sunt următoarele:
PARODONTITA AGRESIVĂ apare la pacienţii tineri. Caracteristicile acesteia sunt pierderea rapidă a dinţilor, deoarece osul se resoarbe mai repede.
PARODONTITA CRONICĂ este rezultatul inflamaţiei din ţesuturile de susţinere ale dinţilor. Fiind şi cea mai întâlnită formă a parodontozei şi este caracterizată prin formarea unor buzunare sau recesiune gingivală. Se întâlneşte mai frecvent la adulţi, dar poate apărea la orice vârstă.
PARODONTITA CA MANIFESTARE A BOLILOR SISTEMICE. Condiţii sistemice precum boli cardiace, problemele respiratorii şi diabetul sunt asociate cu această formă de parodontită.
PARODONTITA NECROZANTĂ este o infecţie caracterizată de necroza ţesutului gingival, a osului alveolar şi a ligamentelor dentare. Aceste leziuni sunt cel mai adesea observate la pacienţii cu malnutriţie, imunosupresia, infecţia virus HIV.
Specialistul nostru în parodontologie vă stă la dispoziţie cu toate informaţiile de care aveţi nevoie.