Ce este tartrul şi cum putem scăpa de el?

  • Home
  • Blog
  • Ce este tartrul şi cum putem scăpa de el?

Cum putem scapa de tartru

Tartrul este o acumulare de placă bacteriană care se depozitează pe dinţii definitivi si  temporari. Este întâlnit şi la purtatorii de aparate ortodontice şi la cei care au lucrări pe implanturi.

Există două tipuri de tartru: supragingival şi subgingival. Cel supragingival este alb- gălbui şi are o consistenţă redusă la început. Insă poate ajunge la un maroniu -negru atunci când se impregnează cu nicotină sau coloranţi alimentari. Tartrul subgingival este de culoare închisă, dens şi este situat în şanţul gingival, sub marginea gingivală.
Tartrul începe să se depună încă de la o vârstă fragedă,  din momentul în care apar dinţii definitivi şi poate fi întâlnit până după vârsta de 40 ani.
Pentru reducerea acumulării plăcii bacteriene şi a tartrului este necesar un periaj corect.

În momentul în care se formează tartru, acesta poate fi îndepărtat doar de medicul stomatolog, prin detartraj.

Detartrajul este un tratament ce constă în îndepărtarea şi spargerea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete.  Procedura este complet nedureroasă şi se indică o dată la 6 luni, iar pentru purtătorii de aparate ortodontice la 4 luni.

 

cum putem scapa de tartru

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum