Clorhexidina NU este eficientă împotriva Covid-19, dar este eficientă pentru igiena orală

  • Home
  • Blog
  • Clorhexidina NU este eficientă împotriva Covid-19, dar este eficientă pentru igiena orală

Clorhexidina NU este eficientă în lupta contra Covid-19!

Trebuie să o spunem de la început: apa de gură cu Clorhexidină NU este eficientă în lupta contra Covid-19 dar…căci există și un dar…este foarte eificientă în menținerea unei igiene orale corespunzătoare. Și, în contextul actualei epidemii, orice vă ajută în menținerea stării de sănătate și vă ține departe de spital/clinică stomatologică este bine-venit.

Ce este Clorhexidina?

Clorhexidina este o substanță antiseptică ce blochează activitatea bacteriilor și a protozoarelor. Virușii, cu excepția herpesului, nu sunt sensibili la clorhexidină.  (Și da, Covid-19 este UN VIRUS!) Sângele și puroiul diminuează și ele eficacitatea medicamentului. Clorhexidina este o substanță cu aplicații foarte diverse în medicină și stomatologie, de la dezinfectarea rănilor și a zgârieturilor și pănă la sterilizarea instrumentelor medicale și dezinfectarea mâinilor chirurgilor înainte de operație. În cabinetul stomatologic, clorhexidrina este folosită la dezinfectarea cavității bucale înainte și după efectuarea tratamentelor dentare.

Faptul că substanța – în diferite concentrații – este larg folosită și în tratamentul faringitei, amigdalitei și a altor afecțiuni otolaringiende,precum și la dezinfectarea cavității bucale înainte și după tratamentele dentare, a făcut să circule în social media ideea că clatirea cu apă de gură cu clorhexidină ar putea trata infectia cu Covid-19. Informația ESTE FALSĂ! Această substanță cu efect antiseptic NU ACȚIONEAZĂ ÎN CAZUL INFECȚIILOR VIRALE! Acest tip de microorganisme sunt rezistente la substanța activă a produsului (excepția este, așa cum spuneam mai sus, a herpesului).

Apa de gură cu clorhexidină

Clorhexidina a început să fie folosită pentru producerea apei de gură în anii 60, datorită proprietăților antiseptice. În concentrații mici, clorhexidina din apa de gură neutralizează placa bacteriană în proporție de 25% și oferă protecție împotriva cariilor. Atenție, apa de gură cu clorhexidină nu înlocuiește periajul dentar, folosirea aței dentare , ci doar le complementează și completează procesul de igienizare orala.

Periajul corect al dinților de cel puțin două ori pe zi (ideal este după fiecare masă) este cea mai bună măsură de păstrarea unei igiene orale și a sănătății dinților. Acest lucru este cu atât mai important în cazul unei epidemii, când este esential să reducem deplasările, să luăm toate măsurile pentru asigurarea sănătății noastre și să facem tot ce ne stă în putință să nu devenim “urgențe” medicale.

Urmați sfatul medicului!

Ca întotdeauna, URMAȚI SFATUL MEDICULUI și nu luați de bună orice informație care circulă în spațiul virtual. De asemenea, NU DEPĂȘIȚI DOZA recomandată de medic și nici perioada de tratament! Folosirea îndelungată a apei de gura cu clorhexidină în concentrație mare poate duce la schimbarea nuanței naturale a dinților și la afectarea mucoasei bucale, la creșterea acidității salivei ceea ce poate conduce, mai departe, la afectarea smalțului dintelui, cu riscul apariției cariilor dentare.

Dacă aveți întrebări referitore la păstrarea igienei orale pe perioada epidemiei cu virusul Covid-19, puteți să ne sunați la telefon: 0728 000 011 sau să ne scrieți la adresa office@identity.ro. Vă răspundem cu profesionalism și promptitudine!

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum