Cum rezolvăm urgențele ortodontice pe timp de pandemie?

  • Home
  • Blog
  • Cum rezolvăm urgențele ortodontice pe timp de pandemie?

Închiderea clinicilor stomatologice pentru tratamente, pe perioada pandemiei cu Covid-19, a dus la creșterea spectaculoasă a consultațiilor on-line, inclusiv pentru urgențele ortodontice. Prin intermediul unei consultații on-line, medicul ortodont poate stabili care cazuri reprezintă urgențe ce necesită deplasarea la clinica stomatologică și care caz poate fi rezolvat de la distanță, printr-o inedită colaborare pacient-medic ortodont.

Consultația ortodontică on-line, tot consultație este

Așa cum spuneam și într-un articol anterior (https://identity.ro/2020/04/03/consultatie-stomatologica-pe-timp-de-epidemie-covid-19/),  consultația online  se desfășoară după un protocol medical clar și urmărește ca la finalul consultației doctorul stomatolog să fie în măsură să recomande tratamentul de urgență la clinică sau tratamentul medicamentos, la domiciliu.

În cazul consultației ordodontice, este de așteptat ca medicul ortodont să vă pună o serie întrebări referitoare la durerea sau discomfortul de care o suferiți:

  1. Când a apărut
  2. Dacă ați observat vreo modificare la aparatul dentar
  3. Dacă e crăpat, s-a rupt sau dacă un element de activare s-a desprins din locașul lui
  4. Dacă în zonă de durere se observă o rană sau o umflătură
  5. Dacă durerea este recurentă sau este prima oară când o simțiți
  6. Care este intensitatea durerii pe o scară de la 1-10
  7. Dacă este durere persistentă (nu vă lasă să dormiți sau să vă desfășurați activitățile zilnice)
  8. Dacă este o durere continuă
  9. Dacă durerea cedează la rece/cald
  10. Dacă ați încercat analgezice obișnuite și dacă, pentru o perioadă, durerea a cedat sau nu

Este foarte probabil ca specialistul ortodont să vă roage să-i transmiteți on line o poză a aparatului (rupt/fisurat sau cu elementele de densionare deranjate) si/sau a zonei dureroase sau care vă provoacă disconfort.

O scurtă clasificare a urgențelor ortodontice…

Cel mai simplu este să clasificăm urgențele ortodontice funcție de tipul de aparat:

a) Aparate dentare mobile:

  1. Funcționale
  2. Alignere
  3. Aparate de contenție (retainere)

b) Aparate dentare fixe:

  1. Aparate dentare fixe, ce nu pot fi îndepărtate
  2. Aparate dentare fixe pre-activate

…Și cum le rezolvăm împreună

Aparatele dentare mobile au marele avantaj că în cazul unui disconfort major  sau a durerii, pot fi scoase cu relativă ușurință chiar și de purtător.

În cazul durerilor sau a disconfort cauzat de aparate dentare funcționale, recomandăm oprirea temporară a purtării lor. Astfel, nu agravăm o situație și transformăm o stare de disconfort  sau durere într-o urgență ce necesită tratament la clinică. De asemenea, în cazul în care aparatul se rupe, el poate fi scos, urmând a fi înlocuit după ce situația generală revine la normal.

În cazul alignerelor, dacă acesta s-a rupt, recomandarea este ca pacientul – în cazul în care se află în posesia setului de aparate – să treacă la următorul din serie. Alignerul nou poate fi purtat până la faza inserării butonilor și a modulilor elastici.  În cazul în care pacientul nu are setul de alignere, recomandarea specialiștilor de la iDentity Clinic este purtarea aparatului curent până în momentul în care pacientul poate reveni, în siguranță, la clinică.

În cazul ruperii/pierderii aparatelor de contenție (retainere) soluția “de avarie” este comandarea unui set standard, disponibil pe una din marile platforme de comert on-line. Purtarea aparatelor de contenție este foarte importantă pentru a se evita compromiterea, pe final, a rezultatelor tratamentului ortodontic.

În cazul unor urgențe ortodontice ale aparatelor fixe, s-ar putea să fie nevoie de un pic de îndemânare și de a lucra cu instrumente ad-hoc.

În cazul desprinderii unei ligaturi metalice, de exemplu, ați putea încerca să o împingeți în lăcașul de fixare cu ajutorul gumei de șters ce se află în capătul unui creion. Dacă operația nu reușește și zona este dureroasă, se poate încerca aplicarea de ceară ortodontică ce se găsește, tot așa, în unele magazine on-line. Dacă nici așa nu merge, și ceara de albine este o variantă pentru a izola ligatura metalică de contactul cu țesutul gingival sau cel bucal.

O altă sursă de durere care apare cu precădere la începutul tratamentelor ortodontice sunt produse de capetele distale ale arcurilor metalice care ating țesutul bucal și/sau cel gingival, provocând răni sau ulcerații dureroase.Dacă arcul a ieșit la un capăt, puteți încerca repoziționarea lui cu ajutorul unei pensete. În cazul în care nu reușiți, soluția este tăierea arcului cu ajutorul unei unghiere sau a unui sfic (clește special pentru tăierea firelor) de mecanică fină. Amblele “instrumente medicale” trebuie sterilizate înainte, prin fierbere, la 100C° timp de jumătate de oră.

În cazul unor răni, abcese sau imflături în zona aparatului dentar, cel mai probabil doctorul va solicita o poză a zonei, astfel încât să poată identifica o posibilă cauză. În cazul în care este posibilă eliminarea sursei fizice a durerii, medicul poate prescrie, mai departe, tratament cu antibiotice (dacă este cazul) și analgezice, precum paracetamol.

Ca o regulă, pe perioada cât clinicile stomatologice sunt închise, se evită tensionarea aparatelor dentare astfel încât să se evite eventuale surse de durere și disconfort.

Sfaturi de final

NU luați medicamente fără sfatul medicului!

În contextul epidemiei cu Covid-19 prescrierea de AINS (anti-inflamatorii nesteroidiene de tipul ibuprofen) si a CORTICOSTEROIZILOR este interzisă.

ESTE ESENȚIAL SĂ INFORMAȚI DOCTORUL STOMATOLOG CU PRIVIRE LA TOATE MEDICAMENTELE PE CARE LE LUATI ÎN MOD UZUAL ȘI CU PRIVIRE LA ORICE ALERGIE SAU CONTRAINDICATIE DE CARE AVEȚI CUNOȘTINȚĂ!

Puteți să luați legătura cu specialiștii noștri ortodonți la telefon: 0728 000 011 sau să ne scrieți la adresa office@identity.ro.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum