De ce este necesar consultul stomatologic regulat
În cadrul consultului stomatologic, medicul dentist nu se uită doar la sănătatea dinţilor şi a gingiilor tale, ci acesta poate descoperi boli grave. Cavitatea bucală fiind oglinda sănătaţii întregului organism.
În cadrul unui consult stomatologic pot fi descoperite boli cum ar fi:
Boala Crohn– este o boală intestinală ce poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal. Este o afecţiune gravă ce scade durata de viaţa a pacientului ce suferă de aceasta boală.
Diabetul– pacienţii cu diabet sunt mult mai predispusi afecţiunilor gingivale. Sângerări, gingii uscate, gura uscată sunt simptome orale tipice de diabet. Dacă medicul stomatolog crede ca aceste simtome sunt semne ale diabetului, îţi va recomanda să mergi la un doctor pentru a-ţi face analizele de sânge.
Cancer oral– Vizitele periodice la medicul stomatolog pot detecta semnele cancerului oral încă din faza incipientă. Rata de supravieţuire este de peste 80%.
Anemia – este o afecţiune uşor de depistat în cadrul controlului stomatologic. Aceasta apare când organismul nu are suficiente globule roşii în sânge.
Boala de reflux gastroesofagian GERD– acidul din stomac cu un pH care este mai mic decât oţetul – poate dizolva smalţul dinţilor şi se crează leziuni erozive lângă partea din spate a gurii.
Stres intens – se întâmplă ca după o zi grea de muncă să fii stresat, însă stadiul cavităţii tale bucale poate indica o stare mai gravă decât îţi imaginezi. Multe persoane îţi scrâşnesc dinţii, o stare cunoscută în cazul pacienţilor care suferă de bruxism. Asta se poate întâmpla şi din cauza stresului. Majoritatea pacienţilor îşi scrâşnesc dinţii în timp ce dorm. O gutieră este soluţia cea mai bună pentru aceste situaţii.