Copilul și-a rupt un dinte. Cum procedăm?

  • Home
  • Blog
  • Copilul și-a rupt un dinte. Cum procedăm?

Ce trebuie să fac când copilul și-a spart/rupt un dinte?

”Copilul și-a rupt un dinte!” Una din cele mai mari temeri ale părinților, atunci când copiii sunt mici, dar și a copiilor, atunci când cresc un pic mai mari – este ruperea unui dinte.

Pentru părinți, accidentarea puternică a dintelui copilului este un motiv de spaimă serioasă. Pentru copil, trauma este și mai mare. Dincolo de durere, copilul suferă și la nivel emoțional.

Ca părinte, este esential să știi dinainte ce este de făcut. În asemenea situații, cand copilul și-a rupt un dinte, trebuie acționat rapid, iar unele dintre măsuri sunt contraintuitive…crezi că faci bine când, de fapt, faci rău.

Loviturile din zona feței și/sau a gurii nu sunt nici rare și nici ușoare. Unele pot avea urmări dintre cele mai grave: pierderea unuia sau a mai multor dinți sau fracturarea osului. Dar panica nu rezolvă niciodată, nimic, ba din contră. Este esențial ca în acele momente, imediat după eveniment, să vă mențineți calmul și să acționați rapid.

Primul sfat:
O examinare vizuală rapidă și atentă precede întotdeauna palpatul. Nu forța și nu apăsa cu putere zona loviturii și nici cele din imediata vecinătate. Întreabă copilul unde simte durerea cea mai puternică.

Al doilea sfat:
Verifică gingiile, osul, obrajii și limba; și ele pot fi afectate. În cazul unor sângerări, se ține apăsat un tifon. Pentru răni la obraz sau la gingii cel mai bun remediu pe moment sunt apa rece și gheața. Nu aștepta să apară simptomele clasice ale infecțiilor: febră, hipersensibilitate la atingere sau umflături.

Al treilea sfat:
Mergeți imediat la stomatolog!

Mergeți la stomatolog imediat după traumatismul dentar, indiferent că este vorba de un dinte temporar sau de unul definitiv, sau dacă vi se pare că lovitura nu este puternică.

Este indicat să mergeți imediat la stomatolog după orice traumatism în zona dinților. Dintele are părți care se văd și altele care se observă doar după un examen radiologic. Un dinte rupt, spart doar deasupra gingiei, în zona coroanei este mult mai ușor de reconstruit decât un dinte fisurat la nivelul rădăcinii sau care este dislocat și mobilizat.

Dacă traumatismul/lovitura a afectat un dinte de lapte, TOT TREBUIE să mergeți la medicul stomatolog.Acesta poate constata în ce măsură trauma care a afectat dintele temporar are impact si asupra dinților care nu au erupt încă și care se află deja în formare în os.  Medicul stomatolog va avea ca prioritate protejarea dintelui permanent.

Urgență stomatologică! Măsuri pentru salvarea unui dinte rupt sau spart
Programări de urgență la numărul 0728000011.

Ce trebuie să faci dacă copilul și-a rupt un dinte?

RECOMANDĂRI pentru părinți, imediat după traumatism

1. Dacă dintele nu a ieșit din alveola lui, NU ÎNCERCAȚI SĂ-L READUCEȚI LA POZIȚIA NORMALĂ! Lăsați-l exact așa cum este până ajungeți la cabinetul stomatologic

2. Dacă dintele a ieșit din alveolă:

  1. Recuperați rapid dintele.
  2. Țineți-l de coroană, NU de rădăcină.
  3. Clătiți-l cu apă salină, ser fiziologic sau cu lapte rece; utilizați apa de la robinet doar în cazul în care nu aveți altă soluție, căci clorul ar putea afecta rădăcina dintelui.
  4. Puneți cu grijă dintele înapoi în alveolă, intr-o poziție cât mai aproape de cea normală.
  5. Rugați copilul să țină gura închisă și să încerce să nu-l miște și să nu-l atingă cu limba.
  6. În cazul în care nu puteți pune dintele la loc, puneți-l într-un recipient cu lapte rece deoarece compoziția chimică a laptelui este compatibilă cu cea a dintelui. În loc de lapte se poate folosi în ser fiziologic.
  7. Dacă accidentul s-a petrecut în parc și nu aveți la îndemână lapte sau ser fiziologic, rugați copilul să țină dintele în cavitatea bucală, lipit de obraz fără să-l plimbe dintr-o parte în alta.
  8. În locul rămas gol, plasați o fașă sterilă sau o batistă curată si rugați copilul să o țină strâns, pentru a diminua sângerarea.
  9. Mergeți de urgență la medicul stomatolog!

3.Dacă dintele permanent s-a rupt sau s-a ciobit:

  1. Strângeți toate bucățile rupte din dinte.
  2. Rugați copilul să clătescă zona cu apă.
  3. Aplicați o compresă rece pe obraz pentru a reduce durerea și inflamația.
  4. Mergeți de urgență la stomatolog.

Rolul medicului stomatolog este acela de a începe rapid un tratament optim, menit să salveze dintele, dacă se mai poate și să evite complicațiile. De multe ori este nevoie de radiografii. Clinicile iDentity (Băneasa și Decebal) dispun de centre de radiologie dentară proprii, astfel încât căștigați timp important.

Medicul va verifica dacă există fracturi ale osului, dacă este afectată rădăcina și camera alveolară sau mugurii dinților permanenți (dacă e vorba de un dinte de lapte) sau alte țesuturi.

Un ultim sfat!
Nu îi certați sau amenințați pe copii după incident. Părinții trebuie să-l liniștească pe copil și să îi acorde primele îngrijiri. Un copil calmat va coopera mai bine, iar șansele de salvare a dintelui vor fi mai mari.

CUM PUTEM PREVENI ACCIDENTAREA DINȚILOR LA COPII

Paza bună trece primejdia rea, spune un proverb!

  1. În mașină, copiii vor purta centura de siguranță permanent. Orice frână, îl poate arunca pe copil în scaunul din față, existând pericolul de a-și lovi puternic fața și dinții.
  2. Supravegheați copiii mici la locurile de joacă, mai ales când este aglomerație.
  3. În cazul sporturilor de contact, încurajați copiii să poarte gutiere.
  4. Părinții trebuie să le explice copiilor încă de la vârste fragede cum să se ferească de accidentări și cum să adopte un comportament preveniv, atât pentru ei înșiși, cât și pentru cei din jur.

Urgență stomatologică! Programări de urgență la numărul 0728000011 – iDENTITY.

Citeste si:

Clear Filters
Call Now ButtonProgramează-te acum