Cum să îţi protejezi copilul de probleme dentare: 5 sfaturi eficiente de la pedodonţii noştri

  • Home
  • Blog
  • Cum să îţi protejezi copilul de probleme dentare: 5 sfaturi eficiente de la pedodonţii noştri

Cariile dentare, demineralizările, abcesul dentar sau pierderea timpurie ori târzie a dinţilor de lapte sunt unele dintre cele mai frecvente probleme în rândul micilor pacienţi. Netratate la timp, afecţiunile pot provoca dureri şi pot afecta masticaţia, ducând chiar la anomalii dentare. Pentru ca al tău copil să nu ajungă într-un astfel de punct, în care inclusiv sănătatea dinţilor permanenţi îi este pusă în pericol, specialiştii noştri în Pedodonţie îţi împărtăşesc câteva sfaturi eficiente, astfel încât copilul să nu cunoască niciodată ce înseamnă neplăcerile pricinuite de o dantură cu probleme.

#1: Vino la stomatolog din vreme alături de copilul tău!

În primul rând, nu merge pe premisa clasică: „Sunt dinţi de lapte, oricum îi va pierde, de ce mi-aş duce copilul la stomatolog?” Este prima şi cea mai mare greşeală făcută de părinţi, atunci când vine vorba despre sănătatea dentară a celui mic. 75% dintre copiii de peste 5 ani au carii la dinţii temporari, tocmai în lipsa unei îngrijiri adecvate, iar asta poate avea consecinţe grave pe viitor. Îţi recomandăm să  programezi din vreme vizita celui mic la noi şi să faci din controalele la stomatolog un obicei.

Primul dinte erupe, în general, la 6 luni. Este şi vârsta de la care aşteptăm micii pacienţi să vină la noi, alături de părinţi. Încearcă să nu depăşeşti pragul de un an atunci când vine vorba despre prima vizită la dentist a copilului. Este drept, copiii nu îşi vor aduce aminte nimic din tot ce s-a întâmplat la cabinet, însă programarea este mai mult importantă pentru adulţi, întrucât cu ajutorul specialistului pot identifica dacă cel mic este predispus la probleme pe viitor.

(Dr. Andreea Steriade, medic specialist Pedodonţie iDentity®️ Clinic)

Iar dacă te gândeşti că lucrurile nu se vor desfăşura aşa cum speri în timpul controlului timpuriu, relaxează-te: copilul tău ajunge pe mâna unor specialişti, care au experienţă exact în această zonă. Ceea ce poţi face tu, pentru ca pe viitor micuţul să fie cooperant, este să încerci să îl pregăteşti şi acasă pentru vizitele la dentist, în aşa fel încât frica de necunoscut să dispară. Iată cum poţi face asta!

„Ceea ce recomandăm părinţilor este ca şi acasă să îşi obişnuiască micuţii cu examinările periodice ale dinţilor şi gingiilor, să le explice în termeni simpli la ce să se aştepte atunci când ajung la dentist, dar şi să apeleze frecvent la joc şi joacă atunci când vine vorba despre stomatolog. Poţi aduce jucăria preferată a copilului la dentist, pentru ca cel mic să se simtă în siguranţă, dar şi să faci programarea la o oră la care copilul este odihnit.”

(Dr. Andreea Steriade, medic specialist Pedodonţie iDentity®️ Clinic)

În general, pedodonţii recomandă ca vizitele la dentist ale micilor pacienţi să se realizeze odată la 6 luni sau chiar mai devreme, dacă situaţia o impune.

#2: Acordă atenţie modului în care este realizat periajul la copii

Controalele periodice trebuie completate şi de o îngrijire corectă, realizată la domiciliu. Ajută-l pe copil să deprindă obiceiuri sănătoase, pentru un zâmbet fără probleme. În aceast context, periajul joacă un rol esenţial. El trebuie realizat uşor diferit faţă de perierea dinţilor la vârsta adultă.

„Nu degeaba se spune că cei mici fac ceea ce văd! Obişnuieşte-ţi copilul să ţină periuţa în unghi de 45 de grade cu linia gingiei şi să atingă uşor toate suprafeţele dinţilor timp de două minute, după mesele principale. Recomandăm pastele de dinţi cu fluor şi periuţele cu peri moi, pentru un periaj blând. În cazul copiilor care au sub 2 ani, apelează la o cantitate de pastă de mărimea unui bob de orez. În cazul copiilor care au peste 3 ani, recomandată ar fi o cantitate echivalentă cu mărimea unui bob de mazăre.”

(Dr. Andreea Steriade, medic specialist Pedodonţie iDentity®️ Clinic)

Poţi apela la periuţe cât mai colorate, cu personajele preferate din desene animate, pentru a transforma o rutină într-o joacă! Iar dacă eşti părinte de bebeluş, află că şi el are nevoie de curăţare, după hrănire: poţi apela la un prosop sau la un tifon curat şi moale, pentru a îndepărta bacteriile şi resturile rămase în cavitatea bucală.

#3 Dezvaţă-ţi copilul de obiceiurile nocive

Un alt aspect care îşi spune cuvântul atunci când vine vorba despre sănătatea dentară a celor mici ţine de un obicei perfect normal până la o anumită vârstă, dar care devine o problemă dacă se trece un prag: este vorba despre folosirea suzetei sau despre suptul degetului.

Suptul degetului sau folosirea suzetei pot fi problematice în momentul în care încep să apară primii dinţi permanenţi. Obiceiurile de acest tip pot duce la strâmbarea dinţilor sau la deplasarea lor în mod incorect. Dinţii strâmbi, departe de a fi doar o problemă de ordin estetic, aduc cu sine probleme de vorbire, dar şi de masticaţie şi posibile leziuni dentare. În general, doar un aparat dentar ar putea rezolva ulterior această situaţie.”

(Dr. Andreea Steriade, medic specialist Pedodonţie iDentity®️ Clinic)

 Pentru a evita neplăcerile, recomandarea specialiştilor este să încurajezi copilul să renunţe treptat la astfel de obiceiuri: înlocuieşte suzeta cu o jucărie de pluş sau cu o păturică. Deşi începuturile pot fi dificile, nu te descuraja şi nici nu te lăsa influenţat de plânsetele celui mic. Orice învăţat are şi dezvăţ!

#4 Fii atent la alimentaţia celui mic

Şi pentru că modul în care ne hrănim creează fundaţia sănătăţii de la maturitate, acordă atenţie inclusiv alimentelor care se regăsesc în farfuria celui mic. Ar trebui să începi prin a reduce cantitatea zilnică de zahăr: în general, un copil beneficiază chiar şi de trei gustări nesănătoase pe zi – prăjituri, biscuiţi, bomboane, pe scurt, bombe calorice şi un mare pericol pentru dantură.

Pentru ca dantura să se formeze puternică şi sănătoasă, recomandăm ca părinţii să asigure o nutriţie optimă copiilor în momentul erupţiei dinţilor definitivi. Pentru că nu sunt complet mineralizaţi, vor fi mai expuşi cariilor. Optează pentru alimente care pot fi mestecate, evitând excesul de produse pasate, şi evită, pe cât posibil, alimentele acide, care pot eroda smalţul fragil, atât al dinţilor de lapte, cât şi al celor permanenţi, care doar ce au erupt.”

(Dr. Andreea Steriade, medic specialist Pedodonţie iDentity®️ Clinic)

 Dacă ar fi să facem un clasament al alimentelor sănătoase, care merită să se regăsească din plin în regimul celor mici, ne-am referi la produsele lactate, bogate în calciu, precum brânză, lapte şi caşcaval, la legumele proaspete, precum ţelină, broccoli sau morcovi, dar şi la fructele proaspete, ca fructe de pădure, banane, mere sau pere. Pentru o dantură sănătoasă a celui mic nu uita să introduci în alimentaţie şi cantităţi moderate de nuci, datorită fibrelor,  peşte, datorită uleiurilor Omega-3, dar şi verdeţuri, precum mărar, spanac sau pătrunjel, care protejează de bacterii şi inflamaţii.

#5 Învaţă cât de importantă este prevenţia, prin sigilarea dentară

Tot la capitolul „prevenţia” afecţiunilor dentare se încadrează şi o procedură  realizată în cabinet, care asigură reducerea cu peste 90% a riscului de apariţie a cariilor dentare şi despre care, ca părinte, este musai să afli: este vorba despre  sigilarea dentară, care, spun specialiştii, are beneficii extraordinare pentru starea de sănătate a danturii şi pentru păstrarea integrităţii sale fizice.

„Este o procedură pe care o recomandăm imediat după apariţia primilor dinţi permanenţi, dar şi în cazul molarilor de 12 ani. Numărul dinţilor pe care putem aplica sigilarea variază în funcţie de cât de predispus este copilul la apariţia cariilor. Prin această procedură reducem semnificativ riscul unor tratamente invazive ulterioare care ar putea afecta morfologia dentară pe termen lung şi foarte lung.”

(Dr. Andreea Steriade, medic specialist Pedodonţie iDentity®️ Clinic)

Procedura dentară este simplă: dinţii vizaţi vor fi acoperiţi cu un gel special, transparent sau opac, o substanţă care poate rezista câţiva ani. Operaţiunea de aplicare poate fi reluată, în cazul în care gelul se distruge. Chiar şi adulţii pot apela la sigilarea dentară!

Vino la iDentity®️ Clinic şi ajută-ţi copilul să scape de teama de stomatolog!

Folosind tehnologiile numărul 1 mondial, iDentity®️ Clinic învinge teama de dentist a copiilor, printr-un concept inedit: PedoDigital propune tratarea afecţiunilor dentare ale celor mici prin tratamente complet digitalizate, o abordare care vine la pachet cu beneficii incontestabile pentru micii pacienţi.

„Introducerea masivă a digitalizării în toate fazele de tratament creşte precizia diagnosticului şi rata de succes a procedurilor, creşte precizia intervenţiilor, reduce durata şedinţelor de tratament, precum şi a numărului lor şi, totodată, reduce semnificativ senzaţia de durere sau de disconfort, cu toate efectele pozitive de ordin emoţional pe care aceste aspecte le au.”

(Dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, Specialist Ortodonţie şi ODF, manager medical iDentity®️ Clinic)

Tocmai pentru a elimina anxietatea celor mici în faţa tratamentelor dentare, medicii centrului stomatologic apelează la inhalosedare, cea mai sigură metodă de sedare conştientă, fără efecte secundare, care conferă copiilor o stare de relaxare în timpul procedurilor, încurajând vizitele de plăcere la stomatolog.

„În cazul copiilor foarte anxioşi, la iDentity®️ Clinic se pot realiza şi tratamente sub sedare profundă, sub controlul atent al medicului cu specializare în ATI. Beneficiaţi de un cabinet de consultaţii ATI, unde medicul specialist în Anestezie şi Terapie Intensivă va consulta orice pacient anxios, care urmează să realizeze tratamente stomatologice sub sedare profundă.”

(Dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, Specialist Ortodonţie şi ODF, manager medical iDentity®️ Clinic)

În plus, la iDentity®️ Clinic micii pacienţi sunt primiţi în cabinete dentare dedicate şi prietenoase, cu instrumentar şi aparatură adaptată lor şi cu medici specializaţi în stomatologie pediatrică.

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum