Detartraj cu ultrasunete

Detartrajul cu ultrasunete

Igiena orală este foarte importantă, în condiţiile în care prin curăţarea dinţilor putem preveni şi trata diverse boli ale gingiilor. În tot procesul de igienă orală, un rol important îl are curăţarea dinţilor de tartru.Acesta se depune în special pe faţa internă a dinţilor de jos, dar şi pe faţa dinspre obraz a molarilor superiori şi în zonele în care dinţii nu se curăţă.

Tartrul este o placă bacteriană ce se depune pe suprafeţele dentare şi apoi se mineralizează.

Proces favorizat de saliva cu vâscozitate mare.  Odată depusă placa bacteriană, prezentarea la medicul stomatolog pentru îndepărtarea tartrului este mai mult decât necesară. Procedeul prin care este înlăturat tartrul se numeşte detartrare, şi poate fi realizat atât manual cât şi cu ajutorul ultrasunetelor. Cele două metode se completează. Detartrajul ultrasonic îndepărtează tartrul vizibil de pe suprafeţele dentare, în timp ce detartrajul manual înlătură tartrul depus pe suprafeţele dentare acoperite de gingie. De asemenea, înlăturarea plăcii bacteriene de pe suprafaţa dentară este posibilă şi cu ajutorul periajului profesional, realizat doar în cabinetul medicului stomatolog.

Detartrajul cu ultrasunete – Tehnică de înlăturare a tartrului 

Detartrajul cu ultrasunete, metodă de curăţare a dinţilor  şi îndepărtează tartrul de pe dinţi şi de sub gingii. Prin reducerea numărului de bacterii, detartrajul previne apariţia bolilor parodontale. Aparatul cu ultrasunete, care elimină placa bacteriană are forma unei baghete cu un vârf care produce vibraţii cu ultrasunete. Mai mult decât atât, acţiunea ultrasonică este completată de acţiunea de curăţare a apei. Aceasta fiind cea care îndepărtează reziduurile. Îndreptat către suprafaţa dintelui, vârful aparatului produce vibraţii care sparg tartrul şi placa bacteriană. Detartrajul dinţilor se face o dată la 6 luni, însă persoanele fumătoare pot trece prin acest proces de curăţare a dinţilor o dată la trei luni.

Beneficii 

Dertatrarea cu ultrasunete este indicată chiar şi persoanelor care se confruntă cu probleme gingivale. Când dinţii sunt mai slăbiţi, iar gingia nu mai oferă aceeaşi siguranţă. Mai mult decât  atât, dertartrajul cu ultrasunete nu afectează structura dintelui, aşa cum se întâmplă în cazul detartrajul manual. De asemenea, detartrajul cu ultrasunete este eficient şi în înlăturarea petelor de pe dinţi, provocate de cafea, ceai sau de fumat, pete care nu pot fi îndepărtate manual. Un alt avantaj al detartrajului cu ultrasunete este faptul că nu provoacă durere. In timpul intervenţiei pacientul nu este supus anesteziei. În procedura de detartrare cu ultrasunete nu se utilizează substanţe chimice care să deterioreze dintele sau gingia.

Riscuri 

În timpul procesului de detartrare poate apărea o uşoară senzaţie de durere. Această durere poate persista câteva zile, mai ales atunci când pacienţii iau contact cu alimente reci sau dulci. De asemenea, pe durata intervenţiei se pot desprinde fragmente mici din smalţ. Persoanele cu afecţiuni contagioase, copiii mici şi bolnavii cardiaci care poartă stimulator cardiac nu pot fi supuşi procesului de detartrare.
detartraj cu ultrasunete

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum