Dinţi sensibili? Află cum să îi tratezi cu remedii naturiste şi sfaturi de la stomatologi

 • Home
 • Blog
 • Dinţi sensibili? Află cum să îi tratezi cu remedii naturiste şi sfaturi de la stomatologi

Ai poftă de o îngheţată delicioasă, care să te răcorească în zilele de vară toride, ori de o ciocolată caldă, ideală în sezonul rece, dar de îndată ce începi să le savurezi… ţi se strică toată buna dispoziţie? Este foarte posibil să suferi de sensibilitate dentară, o problemă care ascunde, de fapt, alte afecţiuni. Hipersensibilitatea, o altă denumire sub care o vei mai întâlni, se dezvoltă în timp şi nu este deloc de neglijat. În rândurile următoare, îţi enumerăm câteva dintre cauzele care ar putea duce în acest punct, dar îţi dezvăluim şi câteva remedii care îţi sunt la îndemână, pentru a pune capăt durerii!

De ce apare sensibilitatea dentară?

Sensibilitatea dentară a devenit, din nefericire, o problemă comună: cel mai des apare la pacienţii care au între 20 şi 40 de ani. Prin natura meseriei noastre, primul sfat pe care ţi-l putem oferi atunci când te confrunţi cu ea este să vii la cabinetul stomatologic, pentru un control. Cel mai bun remediu pentru sensibilitate dentară se dovedeşte a fi depistarea SURSEI acestei probleme extrem de deranjante şi chiar îngrijorătoare.

Dr. Ada Angheluţă, Medic Specialist Parodontolog iDentity®️ Clinic: Sensibilitatea dentară apare atunci când smalţul dintelui este deteriorat complet sau atunci când este subţiat ori când rădăcina este expusă. Dantura devine sensibilă la contactul cu alimentele calde, reci sau acide. Până şi obiceiurile banale, cum ar fi savurarea unui ceai, devin un real calvar pentru persoanele care au sensibilitate dentară. Durerea poate varia ca intensitate, în funcţie de factorul care o declanşează.

Chiar şi aerul rece pe care îl respiri ţi se poate părea insuportabil, dacă te confrunţi cu sensibilitate dentară. Mai mult decât deranjant se dovedeşte a fi şi simplul periaj al danturii ori folosirea apei de gură. Cele mai frecvente cauze care duc la instalarea sensibilităţii dentare sunt:

 • cariile
 • fracturile dentare
 • bruxismul
 • depunerile de tartru
 • bolile parodontale
 • igiena orală precară

Pe listă există şi anumite proceduri stomatologice, care provoacă doar o sensibilitate temporară. De pildă, în urma unui tratament de albire dentară te poţi confrunta cu aşa ceva, dacă aparatele folosite nu sunt dintre cele mai moderne.

Cea mai bună metodă prin care previi sensibilitatea dentară

Tratamentul sensibilităţii dentare poate consta în utilizarea laserului dentar ori în folosirea unor produse specifice. În general, substanţe precum monofluorofosfatul de sodiu,  alantoina sau hidroxiapatita se dovedesc a fi eficiente pentru dantura sensibilă, protejând şi remineralizând zâmbetul şi, totodată, întărind structura dentară. Cea mai bună formă de tratament rămâne însă, deloc surprinzător, PREVENŢIA.

Dr. Alina Misăilescu

Medic Stomatolog, Parodontologie & Protetică dentară  iDentity®️ Clinic:

„Principalele metode de prevenţie sunt legate de păstrarea unei igiene orale optime! Recomandăm pacienţilor noştri să folosească o pastă de dinţi cu fluor şi să nu uite de periajul danturii de cel puţin două ori pe zi. În ceea ce priveşte periuţa de dinţi, aici există mai multe aspecte cărora trebuie să le acordăm importanţă.  Alege periuţele de dinţi cu peri moi şi înlocuieşte-le la maximum trei luni. Nu opta pentru  un periaj  agresiv, întrucât acesta va deteriora smalţul. Leziunile însoţite de sângerări care apar la nivelul gingiilor reprezintă primul semn că periajul este efectuat incorect.”

Pentru că tot suntem la capitolul „prevenţie”, poate ar fi bine să începi şi o analiză a obiceiurilor alimentare, reducând consumul unor produse care favorizează apariţia sensibilităţii dentare, precum:

 • sucuri acidulate
 • îngheţată
 • bomboane/ caramele
 • citrice
 • vin roşu
 • cafea foarte fierbinte

Remedii naturiste pentru sensibilitatea dentară: #1 Gargară cu sare

Nu este mai puţin adevărat că dacă deja te confrunţi cu sensibilitatea dentară, ai la îndemână şi câteva remedii naturiste, care şi-au dovedit eficienţa în lupta cu acest simptom. Cu toate acestea, ar trebuie să apelezi la ele doar în completarea unor tratamente specifice, care ţi-au fost recomandate de medicii dentişti.

Dr. Ada Angheluţă

Medic Specialist Parodontolog iDentity®️ Clinic:

Una dintre cele mai populare variante este gargara cu sare. Într-un pahar cu apă călduţă poţi dizolva jumătate de linguriţă cu sare. Amestecul va fi folosit pentru clătirea gurii. Poţi folosi soluţia de două ori pe zi, pentru a-i spori eficienţa. Gargara cu sare este cunoscută pentru faptul că reduce inflamaţia şi calmează durerea.

Sarea nu este, desigur, aleasă întâmplător: are proprietăţi puternice de curăţare, dovedindu-se un antiseptic natural. O recomandăm inclusiv atunci când te confrunţi cu afte dureroase şi greu de vindecat!

 

Remedii naturiste pentru sensibilitatea dentară: #2 Ulei de nucă de cocos

Şi uleiul de cocos poate fi potrivit în cazul sensibilităţii dentare. El are proprietăţi antiinflamatoare şi analgezice.

Dr. Alina Misăilescu, Medic Stomatolog, Parodontologie & Protetică dentară  iDentity®️ Clinic:

Gargara cu ulei de cocos se dovedeşte a fi eficientă inclusiv pentru curăţarea spaţiilor dintre dinţi unde periuţa ajunge mai greu. După gargară, se vor elimina şi bacteriile din cavitatea bucală. Recomandăm ca procesul să fie efectuat zilnic, de preferat dimineaţa, înainte de periajul obişnuit. Nu grăbi însă procedeul: pentru a fi cu adevărat eficientă, gargara ar trebui să dureze un sfert de oră sau chiar puţin mai mult.”

 Uleiul de cocos vine la pachet şi cu alte beneficii: elimină respiraţia urât mirositoare cauzată de bacteriile acumulate în interiorul cavităţii bucale. Ca într-un lanţ, vor fi vizibile şi alte beneficii: vei preveni formarea cariilor dentare şi vei grăbi vindecarea gingivitei, dacă vei avea grijă cu adevărat de dantura ta.

Remedii naturiste pentru sensibilitatea dentară: #3 Turmeric

Şi turmericul este utilizat de pacienţi, în reducerea inflamaţiei şi în ameliorarea durerii. Conţine curcumină, un ingredient pe care îl găseşti deseori în compoziţia pastelor de dinţi. Desigur, niciuna dintre aceste metode nu ar trebui aleasă la întâmplare. Medicul tău stomatolog este singurul care îţi poate indica tratamentele necesare, aşadar nu amâna programările periodice la dentist!

Citeste si:

Clear Filters
Programează-te acum