Dinţii de lapte şi cariile

Cariile pe dintii de lapte

Mulţi dintre părinţi nu îşi duc copilul la medicul stomatolog, în perioada  dinţilor de lapte.

Gândirea conform căreia nu este nevoie să se meargă la stomatolog pentru că oricum dinţii de lapte se schimbă şi atunci apar alţi dinţi sănătoşi este total eronată. Mai mult decât atât, poate conduce la dezvoltarea unor afecţiuni dentare ale copilului.

Cariile afectează mai uşor dinţii de lapte

Chiar dacă se schimbă, şi  dinţii de lapte au nevoie de o îngrijire corespunzătoare, tocmai pentru a întări sănătatea viitorilor dinţi permanenţi. De altfel, dinţii de lapte sunt mult mai sensibili şi sunt mult mai uşor atacaţi de cariile dentare. Mai mult decât atât, cariile dentare evoluează mult repede în cazul dinţilor de lapte în comparaţie cu cariile dinţilor permanenţi. Astfel nervul este mai repede afectat, iar durerea se instalează mult mai devreme. Cariile dentare pot apărea atât la suprafaţa dintelui de lapte, cât şi în interior sau între dinţi.

<

Cauzele apariţiei cariilor la dinţii de lapte

Cariile dentare se formează, ca şi în cazul dinţilor permanenţi, din cauza bacteriilor rămase în cavitatea bucală în urma ingestiei de alimente, precum şi a unei igiene orale necorespunzătoare. La apariţia cariilor dentare contribuie şi alimentaţia copilului. Cu cât aceasta este mai nesănătoasă cu atât riscul ca dinţii să se carieze este mai mare. Prin urmare, părinţii ar trebui să îi ferească pe micuţi să consume alimente cu un conţinut crescut de zahăr.

Simptomele şi diagnosticarea cariilor dinţilor de lapte

În funcţie de poziţionarea lor, cariile sunt mai uşor sau greu de identificat. Atunci când apare la suprafaţa dintelui, caria poate fi recunoscută şi de către părinţi prin faptul că ea se prezintă ca un punct sau ca o pată neagră. În cazul în care este poziţionată în interiorul dintelui sau între dinţi, caria este mai greu de observat de părinţi. Însă durerea şi sensibilitatea dentară prezentată de copil îl face pe părinte să intuiască că ar putea fi vorba de o carie dentară.
Indiferent de situaţie, părintele trebuie să îşi ducă micuţul la medicul stomatolog pentru un examen stomatologic şi pentru iniţierea unui tratament. Este important ca micuţul să fie prezentat la medicul stomatolog cât mai din timp. De preferat până să apară durerea, tocmai pentru a-l feri pe copil de o anumită traumă. În cazul în care cariile sunt ignorate, pot apărea complicaţiile, iar copilul va avea mai mult de suferit.

Tratamentul cariilor dinţilor de lapte

În funcţie de gradul de afectare al dintelui de lapte, medicul stomatolog va apela la curăţarea cariei şi plombarea dintelui. Sau la obturaţia de canal şi reconstrucţia dentară . Însă toate aceste situaţii se pot evita dacă se respectă câteva reguli de igienă orală. Periajul dinţilor după fiecare masă, folosirea aţei dentare şi a apei de gură previn apariţia cariilor.

Mai multe informaţii puteţi afla de la specialiştii iDentity Clinic.

iDentity Clinic este orientată către sănătatea pacienţilor săi, având servicii personalizate pentru fiecare  dintre ei. Clinica oferă servicii clinice de înaltă calitate, tehnologie stomatologică de ultimă oră, profesionişti dedicaţi nevoilor pacienţilor, într-un mediu prietenos şi reconfortant. Atenţia pentru detalii îmbunătăţeşte calitatea actului medical. De aceea, echipa iDentity Clinic se specializează continuu pentru a oferi servicii de calitate pacienţilor şi pentru a obţine rezultate de excepţie.

stomatologie copii

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum