Disfunctia ATM
Disfuncţia articulaţiei temporomandibulare – ATM este o afecţiune a articulaţiei dintre maxilar şi mandibulă. Disfuncţia ATM desemnează orice problemă care împiedică funcţionarea normală a sistemului complex de muşchi, ligamente, discuri şi oase. Specialiştii susţin că disfuncţia articulaţiei temporomandibulare se resimte ca un pocnet sau trosnet, sau chiar ca un blocaj temporar.
Disfuncţia ATM – Cauze
Cauzele care determină apariţia disfuncţiei ATM sunt bruxismul, adică scrâşnitul dinţilor pe timpul nopţii, diverse traumatisme şi ocluzia dezechilibrată. Specialiştii susţin că o lovitură puternică aplicată la nivelul bărbiei transmite discului intraarticular o presiune foarte mare ce poate produce leziuni serioase. Ocluzia poate fi dezechilibrată dacă pacientul a pierdut în timp unul sau mai mulţi dinţi, iar dinţii restanţi au migrat ducând la apariţia unui dezechilibru. De asemenea, dezechilibrarea ocluziei poate fi indusă de medicul stomatolog atunci când pacientul este supus unor lucrări protetice.
Semne şi simptome
Disfuncţia articulaţiei temporomandibulare prezintă numeroase semne şi simptome. Adesea semnele şi simptomele sunt stabilite cu greutate, deoarece acestea pot apărea în asociere cu alte afecţiuni. Disfuncţia ATM se manifestă prin dureri de cap, dureri de urechi, durere şi presiune în spatele globilor oculari, durere la căscat, la deschiderea largă a gurii sau a masticaţiei. Frecvent au loc blocaje ale maxilarelor, dar şi deplasarea acestora, iar pacienţii resimt o sensibilitate crescută a muşchilor maxilari. De asemenea, se produce o modificare a modului în care dinţii superiori se suprapun peste dinţii inferiori.
Tratament
Disfuncţia ATM dispune de mai multe posibilităţi de terapie, care reduc semnificativ simptomele. În cazul disfuncţiei ATM, medicul stomatolog recomandă eliminarea spasmului şi a durerii musculare prin aplicarea compreselor calde şi umede, dar şi medicaţia, calmante eliberate fără prescripţie medicală sau medicamente antiinflamatorii. De asemenea, efectele negative ale încleştării maxilarelor şi ale uzurii dentare pot fi reduse prin purtarea unui dispozitiv numitgutieră ocluzală. Dispozitivul se montează pe dinţii superiori pentru a împiedica uzura prin contactul cu dinţii inferiori. Deseori medicul stomatolog recomandă anumite tehnici de relaxare, pentru controlul tensiunii musculare la nivelul maxilarului. În condiţiile în care, soluţiile terapeutice recomandate de medicul stomatolog nu funcţionează, se recurge la intervenţia chirurgicală.
Mai multe informaţii puteţi afla de la specialiştii iDentity Clinic.
Clinica Stomatologică iDentity este orientată către sănătatea pacienţilor săi, având servicii personalizate pentru fiecare dintre ei. Clinica oferă servicii clinice de înaltă calitate, tehnologie stomatologică de ultimă oră, profesionişti dedicaţi nevoilor pacienţilor, într-un mediu prietenos şi reconfortant. Atenţia pentru detalii îmbunătăţeşte calitatea actului medical. De aceea, echipa iDentity Clinic se specializează continuu pentru a oferi servicii de calitate pacienţilor şi pentru a obtine rezultate de exceptie.