Ce pot face să-i treacă lui bebe durerea de dinți?
Auch, mă doare! 13 de întrebări și răspunsuri la problemele stomatologice ale copiilor
Durerile provocate de erupția primilor dinți nu pot fi eliminate în întregime căci ar trebui ca bebe să ia medicamente care nu sunt potrivite pentru vârsta lui. Chiar și așa, există soluții pentru a ameliora starea bebelușului.
Cel mai des în ultima vreme, mămicile apelează la geluri gingivale pentru a calma durerea cauzată de erupția primilor dinți. Este indicat, însă, să cereți opinia pediatrului înainte de a începe folosirea lui.
Cum folosim gelurile gingivale?
Gelurile gingivale conțin substanțe analgezice, cu efect antiinflamator. Ele reduc inflamația gingiilor și durerile asociate. Aceste substanțe sunt, totuși, medicamente și doar pediatrul poate să vă spună ce să folosiți, cât să folosiți, cum să-l folosiți și de câte ori pe zi. Puneți o cantitate mică de gel (nu mai mult decât cea recomandată de pediatru!) pe vârful degetului (v-ați spălat bine pe mâini ,da?) și masați cu grijă gingiile. Nu este nevoie să apăsați ”să intre gelul în piele”, din motive evidente: mai rău îl doare.
Mararea gingiilor, cea mai veche metodă de calmare a durerilor gingivale la bebeluși
Cea mai veche metodă de calmare temporară a durerii este masarea ușoară a gingiilor. Aveți răbdare și lăsați-l pe bebe să vă roadă degetul, căci nu doare. Oricum, nu atât de mult ca pe el. Este esențial ca înainte de operație să vă spălați foarte bine pe mâini. Pentru a spori efectul, se poate folosi și un degetar din silicon. El trebuie curățat și dezinfectat înainte de fiecare folosire.
Jucării gingivale sunt jucării speciale, de forme diferite, cele mai multe de forma unor inele. Forma inelară este preferată deoarece îi permite copilului să apuce bine cu mânuțele. Ele sunt confecționate din silicon, cu proprietăți termice speciale, ce pot calma temporar durerile. Inelele gingivale se țin la congelator câteva ore (e bine să aveți mai multe inele). Se scot, se țin la temperatura camerei 2-3 minute, după care i se dau lui bebe să-și facă de lucru cu ele. Cu cât mai reci, cu atât mai lung efectul, însă ele NU TREBUIE DATE copilului direct din congelator!
În cazuri excepționale, pediatrul poate recomanda si medicamente. Sunt situații în care nici gelul și nici inelul gingival nu dau roade și atunci se pot prescrie analgezice ușoare, pentru perioade limitate de timp. NU DEPĂȘIȚI DOZA RECOMANDATĂ! NU DEPĂȘIȚI PERIOADA DE TIMP PE CARE V-A INDICAT-O MEDICUL PEDIATRU! NU SCHIMBAȚI MEDICAMENTUL RECOMANDAT CU DE LA SINE PUTERE!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]