Este tratamentul parodontal benefic în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare?

  • Home
  • Blog
  • Este tratamentul parodontal benefic în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare?

Bolile cardiovasculare au fost asociate, în unele studii, cu afecțiunile parodontale. Cu toate că cercetătorii nu au putut stabili o legătură cauzală directă între cele două afecțiuni, există indicii că afecțiunile parodontale pot avea unele efecte asupra sistemului cardio-vascular. În aceste condiții, a fost cât se poate de normal ca medicii să se întrebe dacă este tratamentul parodontal benefic în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

Este nevoie de mai multe studii

Deși microbii din placa bacteriană pot intra în sânge si să se depună pe cheaguri preexistente, mărindu-le, astfel volumul, nu se poate afirma cu certitudine că DOAR acest process poate duce la blocarea vaselor, cauzând un infarct.

Un studiu realizat acum câțiva ani pe un număr relativ redus de pacienți a urmărit să vadă dacă tratamentul parodontal la pacientii cu parodontoză cronică poate preveni reapariția afecțiunilor cardiovasculare la pacienții diagnosticați deja cu asemenea afecțiuni. Studiul arată că nu putem spune că, în sine, tratamentul afecțiunii parodontale conduce direct la reducerea riscului de infarct. Această lipsă de certitudine se datorează lipsei studiilor extinse la un număr suficient de pacienți și a unor date concludente. Cert este, însă, că prevenția apariției plăcii bacteriene și a afecțiunilor parodontale prin păstrarea unei igiene orale corespunzătoare contribuie la starea de bine a întregului organism.

Igiena orală, cea mai la îndemână metodă 

Medicii de la iDentity® Clinic subliniază importanța asigurării unei igiene corecte a dinților și gingiilor, pentru evitarea parodontozei și a altor afecțiuni gingivale. Îndepărtarea bacteriilor din cavitatea bucală se poate realiza acasă prin câteva acțiuni simple și la îndemână:

–          Periajul dentar de cel puțin două ori pe zi
–          Folosirea apei de gură
–          Folosirea aței dentare
–          Folosirea dușurilor dentare

De asemenea, specialiștii de la iDentity® Clinic recomandă curățirea profesională a dinților.  Clinica noastră de aparatură de ultimă oră care poate îndepărta eficient biofilmul și tartrul, precum Airflow Prophylaxis Master EMS+ Airflow Station+. Acesta este ultima inovație pentru Guided Biofilm Therapy (GBF), un protocol de tratament al trartrului și a biofilmului dezvoltat de concernul elvețian ESM, unul din cei mai mari producători de echipamente stomatologice din lume.

GBF este minim invaziv, eficient și sigur. El asigură îndepărtarea biofilmului atât la nivel supragingival cât și subgingival. GBF conține, de asemenea, un ghid de bune practici pentru pacienți, motivându-i să urmeze o alimentație sănătoasă și o igienă orală corespunzătoare.

Vă așteptăm la iDentity® Clinic pentru a pune în practică planurile pentru un zâmbet curat și sănătos!

Citeste si:

Clear Filters
Programează-te acum