Evită durerile de dinţi cu aceste 5 tehnici uimitoare de periaj!

  • Home
  • Blog
  • Evită durerile de dinţi cu aceste 5 tehnici uimitoare de periaj!

Ne periem dinţii de la cele mai mici vârste, deci, teoretic, considerăm că ştim să facem acest lucru fără probleme. Ce ai spune însă dacă ai afla că majoritatea oamenilor „trişează” fără să vrea atunci când vine vorba să îşi cureţe dantura, iar asta se vede ulterior în sănătatea zâmbetului lor? Există o serie de tehnici de periaj corect, iar specialiştii noştri ţi le prezintă pe cele mai populare dintre ele.

Metoda FONES

Dacă tinzi să îţi periezi dinţii cu mişcări circulare, înseamnă că eşti adept, poate fără să ştii, al tehnicii de periaj dentar FONES. Nu este neapărat o veste bună şi asta pentru că metoda este potrivită în special pentru copii şi adolescenţi, datorită uşurinţei cu care se realizează.

Dr. Ada Angheluţă, Medic Specialist Parodontolog iDentity Clinic: „Perii periuţei se vor plasa pe dantură în unghi de 90 de grade, iar mânerul periuţei va fi paralel cu planul de ocluzie. Mişcările vor fi largi. Este de preferat să treceţi de 4-5 ori prin fiecare regiune dentară. Principalul avantaj al acestei tehnici este că reuşeşte să igienizeze corect inclusiv spaţiile dintre dinţi. Metoda este singura în cadrul căreia periajul se realizează cu gura închisă.”

Părinţii trebuie să fie însă atenți: metoda necesită atenţie, mai ales în ceea ce priveşte curăţarea primilor molari permanenţi, care nu au erupt complet încă!

Metoda ROLL

O metodă mai potrivită pentru tine, dacă ai ajuns la vârsta adultă, poate fi metoda ROLL sau metoda rulării, o tehnică verticală. Îţi poate fi indicată şi dacă ai dantura sănătoasă, dar şi dacă suferi de diverse boli parodontale, întrucât curăţă eficient inclusiv spaţiile dintre dinţi, prevenind astfel şi formarea cariilor.

Dr. Ada Angheluţă, Medic Specialist Parodontolog la clinica stomatologică iDentity: „Şi această metodă este simplă, deci nu vei avea nevoie de multă exersare ca să o deprinzi! Tehnica se efectuează dinspre gingie spre dinte, plasând periuţa la un unghi de 45 de grade între gingie şi dinte. Perierea în cazul metodei ROLL se realizează, aşa cum îi sugerează şi numele, prin mişcări rotative.”

Atenţie însă: nu efectua mişcările rapid, întrucât asta ar putea duce la un periaj superficial, deci ineficient. Vârfurile perilor ar trebui să pătrundă în zonele vizate, nu să treacă peste ele.

Metoda STILLMAN

Dacă ai probleme în ceea ce priveşte retracţia gingivală, trebuie să afli despre tehnica STILLMAN. Optează pentru o periuţă cu peri moi şi fii pregătit pentru o metodă cu efecte 2 în 1: de curăţare, dar şi de masare!

Dr. Ada Angheluţă, Medic Specialist Parodontolog iDentity Clinic: Vorbim despre o metodă care are nevoie de mişcări mai ample, vibratorii. Periuţa urmează traseul de la nivelul marginii gingivale. Este însă nevoie şi de mişcări din spate în faţă, pe suprafeţele dinţilor. Plasează peria orizontal în zona gingivală, la un unghi de 45 de grade, cu firele îndreptate spre vârful rădăcinii şi începe curăţarea!”

Perierea ar trebui repetată de cinci ori în fiecare zonă. Nu încerca să apeşi însă prea tare în timpul periajului! O curăţare agresivă nu va face decât să încurajeze apariţia unor afecţiuni dentare şi agravarea unor boli deja existente: gingia se înroşeşte, apar eroziunea mucoasei orale şi sângerările, precum şi ulceraţiile extinse.

Tehnica rotativ-vibratorie CHARTERS

În cazul în care ştii că ai dexteritate, află că există o metoda de periere puţin mai complicată, dar care este excelentă dacă suferi de parodontoză.

Dr. Ada Angheluţă, Medic Specialist Parodontolog iDentity Clinic: „Întrucât pacienţii care suferă de parodontoză au anumite modificări dentare particulare, precum retragerea gingiilor, spaţierea dinţilor, retenţii de placă bacteriană, tehnica va fi un pic mai specială. Plasează filamentele periuţei în unghi de 45 de grade spre în jos la maxilar şi spre în sus la madibulă. Mişcarea trebuie să fie de rotaţie sau de vibraţie.”

 Fiecare zonă necesită cam 10 mişcări de acest tip, de abia ulterior poţi trece mai departe. Vorbim despre o tehnică extrem de eficientă şi atunci când vine vorba despre stimularea circulaţiei sanguine la nivelul gingiilor.

Metoda BASS

Una dintre cele mai cunoscute metode rămâne tehnica BASS. Cu toate acestea, ea nu este neapărat şi practicată corect. Îţi poate fi potrivită dacă ai spaţii interdentare libere, ai probleme parodontale, aparat dentar ori lucrări protetice fixe.

Dr. Ada Angheluţă, Medic Specialist Parodontolog iDentity Clinic: „Periuţa trebuie aplicată exact pe zona dintelui din apropierea gingiei, la un unghi de 45 de grade, adică uşor oblic. Presează uşor, pentru ca perii să pătrundă delicat  subgingival. La fiecare dinte, efectuează cam 10-15 mişcări vibratorii, atât spre obraz, cât şi spre limbă.”

Mişcările vibratorii pot fi combinate cu cele circulare. Optează pentru o periuţă cu peri moi şi cu capăt terminal rotunjit.

Cât durează un periaj corect?

Periajul este singura metodă prin care îţi poţi păstra dinţii mai curaţi şi mai sănătoşi o perioadă mai lungă de timp. Evident, tehnica potrivită se va alege în funcţie de necesităţi şi, de preferat, la recomandarea dentistului tău. Metoda perfectă ţie poate suferi modificări sau poate fi combinată cu alte tehnici, pentru un periaj corect. Atragem atenţia că tehnica este, de cele mai multe ori, mai importantă chiar şi decât pasta folosită sau decât periuţa.

Dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, Specialist Ortodonţie şi ODF, manager medical iDentity Clinic: „Indiferent de tehnicile alese, există câteva reguli care trebuie respectate de fiecare pacient în parte, pentru un zâmbet sănătos şi frumos. Creează-ţi un obicei din a schimba periuţa de dinţi la maximum trei luni şi foloseşti cu încredere aţa dentară şi apa de gură, pentru a definitiva procesul de curăţare. Nu uita că un periaj corect trebuie să dureze cel puţin două minute şi că ar trebui să cuprindă inclusiv curăţarea limbii şi obrajilor, pentru o împrospătare a respiraţiei şi pentru îndepărtarea bacteriilor.”

Dacă nu ai noţiunea timpului, apelează la periuţele electrice, dotate cu timer. Recomandate sunt periuţele cu capul mic, pentru că ajung mai uşor în toate zonele cavităţii bucale. Din cauza igienei dentare precare, 80% dintre români se confruntă cu probleme dentare, arată datele la nivel naţional.

Citeste si:

Clear Filters

Cu ajutorul stomatologiei digitale, a devenit mai uşor ca oricând să capeţi o dantură perfect dreaptă, fără efort şi fără…

Programează-te acum