Există vreo legătură între ulcerele bucale și SARS COV2?

  • Home
  • Blog
  • Există vreo legătură între ulcerele bucale și SARS COV2?

Ulcerele bucale și Covid-19, o ”legătură periculoasă”?
Există vreo legătură între unele ulcere bucale și Covid-19, sunt ele un semn că persoana care suferă de pe urma unui ulcer bucal este infectată cu temutul virus? Iată întrebarea la care au încercat să găsească răspuns doi doctori stomatologi din Spania, una din țările greu încercate de actuala pandemie.

 

Ce este ulcerul bucal?
Ulcerul bucal (stomatita aftoasă) este o afecțiune relativ comună, ce afectează 20% din populație. Cauzele exacte care determină apariția ulcerului bucal nu sunt pe deplin cunoscute și înțelese. Ulcerul bucal se manifestă prin deteriorarea și/sau distrugerea unei porțiuni a țesutul mucoasei bucale. Ele pot fi superficiale sau profunde, putând fi localizate oriunde în gură: pe mucoasa internă a obrajilor, la baza gingiei sau în spatele buzelor.


In stadiul incipient, stomatita aftoasă se dezvoltă sub forma unei vezicule roz/roșii, extrem de sensibilă la atingere, ce dă o senzație acută de arsură. În a doua fază, cea inflamatorie, aftele se pot rupe, zona păstrând un halou roșu spre exterior, interiorul fiind acoperit de o membrană albă sau galbenă. În condiții normale, stomatita aftoasă  se vindecă singură, fără tratament, în cateva zile și nu lasă cicatrici.

 

Ce îi ingrijorează pe medici?
Cum spuneam, cauzele apariției ulcerului bucal nu sunt pe deplin înțelese. Cele mai multe dintre ele par să fie de natură mecanică (mușcături accidentale ale pereților interiori ai obrajilor, ticuri nervoase, arsuri, periajul dentar greșit sau folosirea unei periuțe necorespunzătoare, atingerea repetată de aparate dentare sau lucrări restauratorii etc).

Ceea ce îi îngrjorează pe medicii spanioli care au studiat cazurile este faptul că printre factorii care creează predispoziție la ulcere bucale se numără și infecțiile virale (herpes, varicela, Papilloma virus, Helicobacter pylori și streptococi). Al doilea motiv de îngrjorare este că nu știm foarte multe nici despre Covid-19, iar felul absolut inpredictibil al evoluței infecției și a lipsei unui tratament sigur pentru el, fac din el un virus de temut. 

 

Ce au observat medicii spanioli?
Medicii spanioli au observat în cazul unor persoane  suspecte de infectare cu Covid-19 (doar unul singur confirmat până la publicarea studiului în publicația Oral Deaseases ) apariția unor leziuni ulceroase în zona bucală. Niciuna din persoane nu mai suferise anterior de asemenea leziuni. După tratamentul specific, ulcerele au dispărut.


Având în vedere circumstanțele deosebite ale actualei pandemii, când pacienții cu Covid-19 suferă de afecțiuni incomparabil mai grave decât un ulcer bucal, este probabil ca mulți doctori să nici nu fi examinat cu atenție cavitatea bucală a pacientului, uitându-se după afte. Pentru a stabili cu certitudine că ulcerele bucale fac parte din simptomatologia ”clasică” în cazul  infecțiilor cu Sars CoV2 este nevoie, cu siguranță, de mult mai multe studii clinice.

Citeste si:

Clear Filters
Call Now ButtonProgramează-te acum