Extractia molarului de minte
Molarul de minte sau măseaua de minte este unul dintre dinţii care erup ultimii pe arcadele dentare. Acest tip de dinţi nu apar în timpul copilăriei, ci în jurul vârstei de 18 sau 22 de ani, la maturitate.
Molarul de minte nu este singular, erupând la extremitatea distală a fiecărei arcade dentare din cavitatea bucală. Însă este posibil ca molarii de minte să nu apară pe toate arcadele sau să nu apară deloc. Spre deosebire de restul dinţilor, molarul de minte se diferenţiează prin durere şi posibilă inflamaţie la erupere. Mai mult decât atât, poziţia de erupţie nu este întotdeauna ca a dinţilor normali. Dacă nu este suficient loc pe arcada dentară, atunci molarul de minte va erupe în poziţie laterală.
Cauze care determină extracţia molarului de minte
De cele mai multe ori, molarul de minte este extras din cauza poziţiei de creştere, a lipsei de spaţiu pe arcadă, care provoacă durere. Pe de altă parte, spaţiul îngust şi mai puţin accesibil în care erupe molarul de minte face ca acesta să nu fie curăţat corespunzător. Fapt care determină apariţia cariei dentare la nivelul acestuia mult mai repede. În astfel de cazuri, tratarea cariei este mult mai greu de efectuat. Prin urmare, extracţia rămâne singura variantă de a-l scăpa pe pacient de durere şi de eventualele complicaţii ce pot apărea din cauza unei carii dentare netratate.
Extracţia molarului de minte şi recomandări după extracţie
Extracţia molarului de minte se realizează sub anestezie locală, după efectuarea unei radiografii dentare. Intervenţia de extracţie poate dura mai mult sau mai puţin, în funcţie de poziţionarea molarului de minte sau de gradul de afectare în urma apariţiei cariei.
După extracţie, plaga este cusută cu fire neresorbabile şi acoperită cu antiseptice, pentru a evita infectarea. Această compresă trebuie menţinută pe locul în care s-a intervenit chirurgical aproximativ două ore, timp în care pacientul nu are voie să bea sau să mănânce ceva. După cele două ore, pacientul poate mânca şi bea, însă trebuie să mestece cu atenţie.
De asemenea, după extracţie, medicul stomatolog îi va prescrie pacientului câteva medicamente pe care care şi le va administra întocmai recomandării făcute. Cu toate acestea pot apărea şi complicaţii postextracţie, cum ar fi sângerarea, inflamţia excesivă, contuzii, febră. În cazul acestor simptome, contactaţi medicul stomatolog pentru a vă sfătui cum să scăpaţi de aceste complicaţii.
Mai multe informaţii puteţi afla de la specialiştii iDentity Clinic.