”Igiena orală reduce riscul infectării cu Covid-19! În combinație cu purtarea corespunzătoare a măștii, păstrarea distanței sociale și spălarea și dezinfectarea mânilor, igiena orală ajută la reducerea riscurilor de contaminare” este de părere dr. Raluca Pascu, CEO iDentity Clinic.
Avertismentul dr. Pascu este întărit de datele oferite de un recent studiu care arată motivele pentru care cavitatea orală este una din cele mai expuse zone – dacă nu cumva cea mai expusă zonă – la infectarea cu Covid-19.
Trebuie să avem grijă de igiena orală!
Studiul, efectuat de o echipă multidisciplinară de medici pe aproape 10.000 de pacienți, a apărut în 27 octombrie 2020. Acesta arată care sunt factorii care fac din cavitatea orală atât cea mai expusă zonă a corpului la infectare cât și zona care contrbuie cel mai mult la transmiterea virusului.
Astfel, mucoasa orofaringiană, amigdalele, glandele salivare, limba sunt ”candidate principale” la infectare, fiind printre primele zone pe care se fixează virusul. Studiul s-a concentrat pe rolul avut de o anumită enzimă numită ”enzima de conversie a angiotensinei 2 – ACE2 – despre care se știe că facilitează fixarea virușilor – inclusiv a celor de tip Covid – în organismul infectat.
Ori, cea mai mare concentrație de ACE2 din organism se găsește pe limbă, în glandele salivare, în amigdale și pe mucoasa orofaringiană. Odată glandele salivare infectate, virusul este transportat pe tractul gastrointestinal, contribuind la prelungirea stării de boală, sau poate intra pe tractul respiratoriu, provocând pneumonii grave.
Concluzia este simplă: ”Igiena orală reduce riscul infectării cu Covid-19.”
Odată glandele salivare infectate, crește exponențial riscul de a infecta pe altcineva!
În privința rolului pe care cavitatea orală îl joacă în răspândirea Covid-19 lucrurile sunt evidente: particulele de salivă infectate sunt fie experctorate prin strănut sau tuse fie prin actul vorbirii ajung la o altă persoană, infectând-o.
Dr. Raluca Pascu: ”Dacă arată ceva, studiul demonstrează cât de importante sunt purtarea corectă a măștii, distanțarea socială și igiena. Masca ce acoperă corect gura unei persoane infectate reduce semnificativ riscul de transmitere a virusului. La fel, păstrarea distanței și măsurile de igienă.
Tot aud la unii că «masca nu te protejează de virus. De ce să o port?». Trebuie să o porți pentru a-i proteja, în primul rând, pe alții, iar acei alții care o poartă și ei, te protejează pe tine. Purtatul măștii nu elimină total riscul de infectare, dar îl reduce semnificativ. Astfel, riscul scade de la 99% în cazul în care nicio persoană nu poartă mască, la 1,5% în cazul în care ambele persoane o poartă și respectă distanțarea socială. Noi, doctorii stomatologi, care purtăm mască și vizete în mod curent, la fiecare consultație, poate că înțelegem mai ușor acest lucru.
Acesta este unul din motivele pentru care cabinetul stomatologic este unul din cele mai sigure locuri pe timp de pandemie. Condiția este, desigur, să aplicăm în mod corect protocoalele de igienizare, așa cum facem noi, la iDentity Clinc.”
Ce substanțe pot fi folosite la curățarea cavității orale?
Clătitul cu apă de gură poate contribui la dezinfectarea cavității orale și există mai multe substanțe care pot fi folosite cu succes în acest scop: Clorhexidina, Peroxidul de hidrogen (apa oxigenată), iod-povidonă, etc.
Medicii specialiști de la iDenty Clinic susțin că folosirea regulată a apei de gură poate contribui la reducerea riscului de transmitere a virusului, dar avertizează că aceasta este strict pentru uz extern și NU SE ÎNGHITE!
Raluca Pascu, CEO iDentity Clinic: ”În sine, nicuna dintre măsuri nu combate Covid-19, dar împreună contribuie semnificativ la reducerea riscului de îmbolnăvire. Până la găsirea unui vaccin sau a unui tratament clar și sigur împotriva Covid-19, singurul lucru pe care-l avem este prevenția și reducerea riscului de infectare.” [/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]