Igienizarea interdentară: cum să foloseşti aţa dentară ca un profesionist, în 3 paşi simpli

  • Home
  • Blog
  • Igienizarea interdentară: cum să foloseşti aţa dentară ca un profesionist, în 3 paşi simpli

Aţa dentară completează cu succes rutina de îngrijire a dinţilor. 48% dintre respondenţii unui studiu realizat în România declară că o folosesc pentru o curăţare eficientă. Sunt date surprinzătoare, în contextul în care nu puţini sunt cei care au probleme cu dantura, tocmai din cauza lipsei măsurilor de profilaxie. Pentru a te încuraja să foloseşti zilnic aţa dentară, alături de periuţă şi de apa de gură, îţi prezentăm cât de simplu este de utilizat, dacă urmezi câţiva paşi.

Ce trebuie să ştii despre aţa dentară?

Aţa dentară are un rol clar: îţi curăţă dantura de placa dentară, formată din resturile alimentare, reduce respiraţia urât mirositoare şi riscul cariilor, dacă o utilizezi o dată pe zi. Specialiştii noştri o recomandă mai ales seara, înainte de culcare, în cadrul unui procedeu care ar trebui să dureze, în medie, 3 minute.

„Deşi eficientă, periuţa de dinţi are nevoie de un mic ajutor ca să îţi protejeze complet zâmbetul de carii, sângerări, sensibilitate. Aţa dentară elimină 40%  din placa bacteriană şi este tot mai folosită pentru a igieniza suprafeţele mai greu accesibile. O poţi utiliza cu încredere înainte sau imediat după periaj, pentru a definitiva rutina de îngrijire a danturii. O recomandăm inclusiv în cazul copiilor de peste 12 ani, atât timp cât sunt învăţaţi de către un adult cum să realizeze corect procedura.”

(Dr. Ada Angheluţă, medic specialist Parodontologie la iDentity®️ Clinic)

Practic, periajul şi folosirea aţei dentare sunt cele mai importante şi mai simple modalităţi de a-ţi păstra sănătatea orală, indiferent de vârstă. Astăzi găseşti pe piaţă o gamă variată: aţa poate fi cerată, ca să alunece uşor pe suprafaţa dinţilor, poate fi fluorurată, aducând un aport de fluor danturii sau poate fi special concepută pentru purtătorii de lucrări dentare ori de aparate dentare. Recomandarea specialiştilor ar fi să o alegi în funcţie de nevoile tale şi de structura anatomică a cavităţii bucale, cu spaţii interdentare mai mici sau mai mari.

Ghidul pacientului care foloseşte aţă dentară:

Iată la ce tehnici trebuie să apelezi!

În contextul în care aproximativ 30% dintre oameni folosesc greşit aţa dentară, am realizat pentru tine un scurt ghid, în trei paşi, pentru o curăţare eficientă şi sigură. Ca să nu îţi răneşti gingiile, vei avea nevoie doar de puţină atenţie atunci când o utilizezi. Dexteritatea o capeţi pe parcurs, când vei realiza cât de simplu este, de fapt, întregul proces.

„Întâi de toate, rupe o bucată de aţă dentară care să măsoare undeva la 30-40 de centimetri şi înfăşoară-i capetele pe câte un deget arătător. Lasă o porţiune bine întinsă care să măsoare până în 4 centimetri. Este primul pas în utilizarea aţei dentare. Ulterior, cu mişcări atente înainte şi înapoi, introdu aţa dentară între dinţi. Ai grijă să curbezi aţa dentară în jurul fiecărui dinte, sub forma literei C. Practic, să îi urmezi forma, cu blândeţe. Ultimul pas – treci sistematic de la un dinte la altul, fără să omiţi vreunul! Curăţă însă la baza gingiei, ca să eviţi tăierea ei.”

(Dr. Ada Angheluţă, medic specialist Parodontologie la iDentity®️ Clinic)

Dacă ai întrebări, nu ezita să ni le adresezi la următorul control! Este foarte posibil ca la început să sesizezi sângerări. Nu te descuraja! Este un fenomen perfect normal, care va dispărea de la sine. Dacă totuşi observi că lucrurile nu se schimbă, ar fi cazul să vorbeşti cu un specialist, pentru a depista dacă nu cumva suferi de afecţiuni ascunse.

Cât de dăunătoare este, de fapt, placa bacteriană?

Generează mai mult decât boli dentare!”

Nu uita să îţi completezi rutina urmată acasă cu o curăţarea profesională, realizată de trei ori pe an la clinică. Este singurul mod în care ții la distanță placa bacteriană, care deteriorează dinții și gingiile și care, odată calcifiată, se transformă în tartru, depuneri dure care provoacă respirație urât mirositoare, sângerări ale gingiilor şi încurajează, printre altele, formarea temutelor carii.

8 din 10 români suferă din cauza parodontozei, ceea ce este, de-a dreptul îngrijorător. Bacteriile din placa bacteriană orală găsesc o cale de pătrundere în corp, putând genera boli serioase, odată cu trecerea timpului. Studiile arată că placa bacteriană poate duce și la diabet, la Alzheimer sau la boli cardiovasculare, afecţiuni care pot creşte riscul de deces.

(Dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, Specialist Ortodonţie şi ODF, manager medical iDentity®️ Clinic)

Placa bacteriană afectează pacienții de toate vârstele, putându-se forma nu doar pe dinții naturali, ci și pe coroane, implanturi dentare sau obturații. Problema nu este deloc greu de indentificat: un strat alb-gălbui depus pe dinți, o dantură care și-a pierdut din strălucire, gingii inflamate sau înroșite, toate pot fi indicii importante, care trebuie să te conducă la dentist! Alături de igiena orală necorespunzătoare, alimentaţia nesănătoasă şi dezechilibrată, înghesuirile dentare, obiceiurile dăunătoare, precum alcool şi fumat, te pot aduce în această situaţie. Consumă, cu încredere, fructe crocante şi legume crude, precum mere, morcovi sau ţelină, care te vor ajuta la curăţarea plăcii dentare şi la împrospătarea respiraţiei.

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum