Implantul dentar: calitatea pe primul loc

  • Home
  • Blog
  • Implantul dentar: calitatea pe primul loc

Implantul dentar: calitatea pe primul loc

Implantul dentar este o lucrăre protetică permanentă extrem de fiabilă. Durata de viață a unui implant este de zeci de ani, în condiții normale de uzură. Implantul dentar ajută la păstrarea sănătății generale a danturii. Ele nu necesită lucrări asupra dinților sănătoși din vecinătate, pentru ancorare, ca în cazul punților. Implantul dentar împiedică deformarea aliniamentului celoralți dinți, care tind să alunece spre spațiul rămas gol.

Odată ce ai decis împreună cu medicul stomatolog că ai nevoie de un implant dentar, opțiunile sunt variate, iar prima tentație este să alegi în funcție de preț, adică pe cel mai ieftin.

 

Care sunt criteriile pentru alegerea unui implant?

Criteriile cele mai importante pentru alegerea unui implant țin de calitate, nu de preț. Ele trebuie coroborate cu: starea de sănătate, vârsta și stilul de viață al pacientului. Calitate înseamnă lucrări protetice de durată și perfect integrate. Întrebarea: ”cât costă un implant” nu trebuie să fie prima întrebare adresată medicului. Întrebati medicul stomatolog despre procesul de osteointegrare a implantului și ce va susține acest implant, adică nivelul de încărcare protetică.

 

Să le explicăm:

  • Osteointegrarea are în vedere perioada în care implantul este acceptat de organism, adică în cât timp începe să se formeaze un nou țesut osos în jurul implantului.
  • Încărcarea protetică definește atașarea unui dinte artificial sau a unei coroane dentare pe implant.

Pentru pacient, este important ca tratamentul să aibă un nivel ridicat de siguranță și și implantul să se integreze cât mai ușor și rapid cu putință. Și, bineînțeles, implantul să aibă o durată de viață cât mai mare.

 

Cum se regăsesc aceste criterii în diversele tipuri de implant?

În genere, implanturile clasa ”economic” oferă, ceea ce în limbaj de marketing se numește ”un foarte avantajos raport calitate-preț”. În termeni medicali, aceasta înseamnă că folosirea lor este condiționată de tipul de lucrare protectică avută în vedere, de starea de sănătate a pacientului, în speță de volumul și calitatea masei osoase a maxilarelor acestuia.

Implant dentar ”economic”

Marea majoritate a implanturilor din clasa economic sunt confecționate din titaniu. Titaniul este un material biocompatibil, bine tolerat de țesuturile vii. Implanturile din clasa ”economic” sunt recomandate mai ales persoanelor tinere, pentru că reușita osteointegrării ține de starea de sănătate a dinților și, mai ales, a oaselor maxilare: volumul și densitatea masei osoase.

În cazul implanturilor din clasa low sau “economică” perioada de osteointegrare este mai lungă, 6 luni și mai mult, în unele cazuri. Fixarea în os asigură o durată de viață rezonabilă, cele mai multe fiind garantate pentru 10-12 ani. Dar implanturile ”economice! au o viață mai scurtă decât cele din clasele medii sau premium. Aceasta înseamnă că există probabilitatea ca după o perioadă de timp să fie nevoie înlocuirea lor cu un nou implant. Numai că după 10 -12 ani este puțin probabil ca osul maxilar să fie la fel de ”generos” ca volum și densitate. Aceasta presupune că la operația de înlocuire nu vor mai putea fi folosite tot implanturi din clasa ”economică”, ci unele din clasa medie.

O altă caracteristică a implanturilor din clasa low sau ”economică” este că, în genere, folosirea lor este limitată pentru anumite tipuri de lucrări protetice. El permit doar înlocuirea unui singur dinte sau a doi dinți învecinați, uniți printr-o singură lucrare, punte pe implanturi dentare sau proteze mobile pe implanturi. De asemenea, aceste implanturi sunt indicate persoanelor tinere, cu volum generos de os, fără afecțiuni generale sau care urmează tratamente cronice.

 

Implant dentar ”mediu”

Implanturile dentare din clasa medie sunt, în general, confecționate din aliaje speciale de titan. Aliajele permit o osteointegrare mai rapidă și o fixare mai ușoară în os. Volumul osos al pacientului contează mai puțin. Perioada de osteointegrare mai redusă determină, mai departe, o vindecare mai rapidă, astfel încât încărcarea protetică poate fi realizată într-un timp scurt.

Design-ul îmbunătățit al implanturilor din clasa medie permite o fixare mai bună a acestora încă de la început. Multe dintre ele au spire progresive pentru stabilizare pe întreaga lungime, nu prin crearea de tensiune asupra osului. Astfel, forțele de forfecare care apar la îmbinarea dintre os și implant scad, protejând integritatea implantului.

De asemenea, designul implanturilor din clasa medie permite folosirea lor pentru lucrări protetice complexe și cu rezultate estetice superioare.

În plus, la implanturile de clasă medie, suprafața de contact este tratată cu subsanțe biostimulatoare, precum ionii de calciu, care impulsionează depunerea osteocitelor pentru o osteointegrare perfectă și fixare fermă în os. Fixarea fermă a implantului scade riscul apariției complicațiilor de genul periimplantitei. De asemenea, o fixare fermă reduce riscul ruperii implantului și a compromiterii totale a lucrării protetice.

Toate aceste elemente au impact major asupra garanței oferite de producători, garanție care se extinde pe o perioadă de 20 de ani, în cele mai multe cazuri, pentru condiții normale de folosire și menținerea unei igiene orale corespunzătoare.

 

Implant dentar ”premium”

Implanturile dentare Nobel Biocare și Straumann fac parte din clasa premium și reprezintă ultimele inovații în domeniu, confecționate pe aliaje de titan sau zirconiu. Specialiștii implantologi de la iDentity Clinic recomandă ambele mărci pentru rezultatele excepționale -atât din punct de vedere funcțional cât și din punct de vedere estetic. Atât implanturile Nobel Biocare cât și implanturile Straumann sunt soluții sigure și de durată ”pe viață” pentru orice lucrare protetică, indiferent de complexitatea ei.

Implanturile din clasa premium sunt fabricate din aliaje de performanță ridicată pe baza de titaniu și zirconiu cu un grad ridicat de biocompatibilitate. De asemenea, structura macromoleculară specială a materialului permite celulelor osoase să ”crească” practic în implant. Design-ul inovativ al spirelor este menit să sporească suprafața de contact dar și reducerea semnificativă a forțelor de forfecare. Implanturile din clasa premium oferă posibilitatea de a trata pacienții fără adiții osoase verticale complexe, prin utilizarea unor implanturi mai mici.

Același design permite medicului să folosească implanturi mai mici care protejează structurile nervoase și vasculare osoase,ceea ce este esențial în succestul tratamentului la pacienții cu disponibilitate osoasă foarte limitată.

 

Osteorintegrarea este accelerată și de tratarea suprafețelor de contact cu substanțe biostimulatoare

Osteorintegrarea accelerată cu substanțe biostimulatoare  reduce perioada de recuperare la 3-4 săptămîni față de 12 săptămâni în cazul implanturilor din clasa medie. Perioada până la încărcarea protetică definitivă este, de asemenea, redusă, astfel încât pacientul să se bucure cât mai curând de beneficiile unui implant dentar.

Ratele de succes ale implanturilor sunt ridicate, apropiindu-se de 100%. Diferitele modele oferite se potrivesc nevoilor individuale ale pacientului, atât din punct de vedere medical cât și din punct de vedere estetic.

Implantul dentar trebuie văzut ca o investiție, de durată. Ele asigură o sănătate orală bună, cu efecte asupra calității vieții pacientului. Mai mult, implantul dentar intră la categoria „o dată în viață”. Implantul dentar este o procedură care trebuie să reușească din prima și să dureze „pe viață”. Din acest punct de vedere, costurile tratamentului cu implanturi premium, cu ”garanție pe viață” sunt, de fapt, reduse.

Din această perspectivă, prețul nu mai este principalul criteriu atunci când alegi un implant. Medicii stomatologi de la Identity Clinic au soluții personalizate pentru fiecare pacient și pun calitatea, siguranța și satisfacția pacientului pe primul loc.

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum