Extinderea digitalizării a permis laserului să devină o unealtă extrem de versatilă, cu aplicații într-o paletă largă de tratamente stomatologice.
CUM FUNCȚIONEAZA LASERUL DIODA?
Principiul după care funcționează laserul diodă este similar celorlalte lasere folosite în medicină. Avem o sursă laser (diodă) care emite o radiație electromagnetică (lumină). Aceasta are un grad de puritate optică foarte mare și o focalizare extrem de puternică, ceea ce permite ca fasciculul de lumină să fie concentrat pe o suprafață foarte mică. Țesutul țintit reacționează la radiația laser, interacțiunea dintre laser-țesut depinzând atât tipul de laser, cât și de tipul de țesut (moale sau dur), pigmentație etc. Tehnologia laser este sigură, precisă, minim-invazivă și treptat începe să înlocuiască aparatura de tip mecanic din cabinetele de stomatologie.
DE CE FOLOSIM LASERUL?
Laserul este un instrument de înaltă precizie, ce asigură o intevenție minimalistă, cu risc redus. În cazul folosirii frezelor convenţionale, acestea ating fizic, dintele. Laserul însă nu atinge ţesutul, așa că sunt eliminate vibraţiile care pot cauza fisurarea smalţului dentar. Proprietăţile specifice laserului cresc rata de succes a tuturor tratamentelor stomatologice la care sunt folosite.
Aplicațiile cele mai uzuale ale laserului în domeniul stomatologic
- Detectarea cariilor (diagnodent pen)
- Îndepărtarea cariilor superficiale şi pregătirea cavităţilor pentru intervenții de reconstrucție a dintelui
- Reducerea depunerilor bacteriene din interiorul canalului radicular
- Curăţarea și/sau dezinfectarea pungilor parodontale în tratamentele parodontice
- Scaling supra/sub-gingival (detartraj)
- Tăierea și/sau cauterizarea ţesuturilor moi din cavitatea orală
- Tăierea ţesutului dur în cadrul intervențiilor chirurgicale
- Intervenții de microchirurgie
- Intervenții din domeniul implantologiei
- Tratatamente de albire a dinților
- Tratarea hipersensibilității dentare
AVANTAJELE FOLOSIRII LASERULUI ÎN TRATAMENTELE STOMATOLOGICE
Laserul permite o intervenție eficientă, rapidă și silenţioasă. Stomatologii preferă aparatura laser deoarece contactul cu suprafața de intervenție este minim, eliminând vibrațiie. De asemenea sângerările sunt drastic reduse, ceea ce are efecte benefice asupra procesului general de vindecare. Procedurile laser necesită mai puțin anestezic și mai puține puncte de sutură, în cazul întervențiilor chirurgicale. Nu în cele din urmă, laserul reduce sângerările postoperatorii, precum și riscul de infecţii bacteriene.
Dar poate cel mai mare câștig îl reprezintă reducerea semnificativă a senzațiilor de durere. Studiile arată că folosirea laserului reduce senzația de durere cu 80%. Acest fapt a permis multor oameni să scape de ”frica de dentist”, una din principalele cauze pentru care cei care au nevoie de tratamentele stomatologice evitau să meargă la cabinet. Folosirea laserului Biolase la iDentity Clinic ne permite să oferim pacientului o ședință de tratament mult mai confortabilă.