Parodontoza – boala parodontală – este exemplul perfect cum igiena neglijentă se poate transforma într-o boală extrem de gravă.
Parodontoza este unul din acele cazuri în care se aplică zicala ”ușor de prevenit, greu de tratat”. Ce poate fi mai simplu decât spălatul pe dinți de 2-3 ori pe zi, clătitul cu apă de gură dezinfectantă, folosirea aței dentare și vizita la stomatolog? La polul opus, ce poate fi mai grav decât să vezi cum dinții – aparent sănătoși – se desprind pur și simplu din gingie și cad?
Parodontoza o o boală cronică inflamatorie a gingiei. Ea atacă țesuturile de suport ale dintelui: gingie, ligament parodontal și os alveolar. Afecțiunea este foarte gravă și duce la pierderea dinților, distrugând atât țesutul moale, precum și țesutul osos care-l sustine.
Există și factori care pot favoriza apariția parodontozei:
- fumatul,
- carii, edentatii, anemia, diabetul, leucemia, etc.
- utilizarea unor medicamente, în mod special imunosupresoare
Parodontoza este cauzată, în principal, de placa dentară, adică de o peliculă de bacterii. Pelicula se formează la intersecția gingiei cu suprafața dintelui dintr-o cauză banală, anume lipsa igienei orale. Mai direct, dacă nu te speli pe dinți și nu-i îngrijești, riști să rămâi fără ei!
Placa dentară se formează când bacteriile aflate în cavitatea bucală în mod natural, intră în contact cu zaharurile și cu amidonul din alimente. Dacă nu este îndepărtă corespunzător, prin periaj, în două-trei zile ea se întărește sub linia gingiei. Apare, astfel, tartrul care este un loc ideal pentru dezvoltarea unei noi generații de bacterii. Atenție, această generație nouă de bacterii a penetrat deja în interiorul lacașului unde se fixează dintele. Din acest moment, lucrurile se complică. Periuța, pasta de dinți, ața dentară și apa de gura nu mai sunt acum suficiente. De tartru scapi doar prin detartraj profesional!
Faza I – Gingivita
Gingivita este inflamația gingiei. Primul semn al gingivitiei este dat de modificarea aspectului și consistenței gingiei. O gingie sanătoasă are culoarea roz deschis. O gingie afectată are culoarea roșu spre violet. De asemenea, o gingie sănătoasă este fermă, în timp ce una atinsă de inflamație devine moale.
Cel mai cunoscut semn că ceva nu este în regulă, dincolo de dureri și de senzația de mâncărime, îl reprezintă sângerarea gingiilor, chiar și la cel mai ușor periaj. Dacă vă sângerează gingiile fără un motiv clar, MERGEȚI DE URGENȚĂ LA STOMATOLOG!
Acesta este ultimul moment la care se poate interveni fără complicații majore. De acum, afecțiunea atacă structurile profunde ale dinților, gingia începe să se lase, urmează osul alveolar și apar pungile parodontale, mici bazine între dinte și os. Aici se formează un amestec letal de bacterii, tartru, rămășițe de os necrozat, care – până la urmă – duce la căderea dinților din alveolele dentare.
Boala parodontala este o boală care distruge țesuturile de susținere ale dinților și osul din jurul lor ducând la căderea acestora. Diagnosticul se poate pune în urma unui simplu control stomatologic. Medicul verifică dacă gingia sângerează, dacă există placă dentară sau tartru. De asemenea, stomatologul verifică starea de sănătate a țesutului gingival. Cu o sondă specială se măsoară adâncimea șanțului gingival, măsurătorile stabilind gradul parodontozei.
Tratamentul parodontozei este complex, urmărindu-se blocarea evoluției afecțiunii. Cu cât vă prezentați mai rapid la stomatolog, cu atât șansele de reușită ale tratamentului sunt mai mari. În cazul paradontozei, problemele grave pot degenera rapid în probleme și mai grave de sănătate.
Tratamente
Există două tipuri de tratamente, funcție de gravitatea evoluției bolii: tratamente nechirurgicale și tratamente chirurgicale.
Tratamentele nechirurgicale sunt extrem de eficiente în fazele incipiente ale gingivitei și presupun proceduri minim invazive:
- detartrajul, adică eliminarea tartrului și a bacteriilor de pe suprafata dinților și de sub gingie;
- netezirea radiculară prin nivelarea suprafețelor rădacinilor;
- folosirea de substanțe cu efect antibiotic, precum apa de gură antibacteriană sau geluri cu substanțe antibiotice care se introduc între dinti și gingii.
Tratamentul chirurgical devine singura opțiune în cazul parodontozelor avansate:
- operatia cu lambou, care presupune efectuarea unor incizii în gingie astfel încât să permită ridicarea unei portiuni a țesutului gingival pentru a putea permite o curățire a rădăcinior dinților. În cazul în care s-a pierdut masă osoasă, osul alveolar (în care este fixat dintele) va fi refăcut.
- grefa de tesut moale se face prin prelevarea unei mici zone de țesut din bolta palatine (cerul gurii) și plasarea ei în zona afectată, acoperindu-se rădăcinile care au fost dezgolite. Procedura are ca obiectiv reducerea retragerii gingiei și îmbunătățirea stării generale a danturii.
- grefa de os este compusă din mici fragmente de os (al pacientului sau os sinteric), ajutând la fixarea dinților in alveole, prevenind pierderea lor. Grefa de os poate ajuta și la regenerarea osului natural.
- regenerarea asistată a țesutului se face prin plasarea de material biocompatibil între osul existent și dinte, pentru a ajuta osul să crească la loc.
Tratamentul parodontozei este lung și complex, cu sau fără intervenții chirurgicale, fiind necesare vizite regulate la medicul specialist parodontolog pentru detrartraj sau chiuretaj subgingival. De asemenea , tratamentele presupun aplicații locale de medicamente cu antiinflamatoare și antimicrobiene precum și – frecvent – administrarea de antibiotice.
Cel mai bine, însă, aveți grijă de igiena orală:
- periaj de cel puțin două ori pe zi
- folosiți ată dentară
- clătiți-vă cât mai des cu apă de gură ca să impiedcați formarea plăcii bacteriene
- folosiți periuțe electrice
- schimbați des periuțele de dinți
Cel mai important: mergeți la control stomatologic cel puțin o dată la 6 luni!
iDentity Clinic, prima opțiune pentru tratarea parodontozei
La IDentity Clinic facem analiza clinică parodontală și efectuăm tratamentele necesare menite să prevină declanșarea afecțiunii (detartraj sau curățarea profundă a plăcii bacteriene:debridare, lavaj) sau tratamente complexe.
La iDentiy Clinic, medicii specialiști vă pot recomanda proceduri non-chirurgicale: tratamentul infecției acute parodontale sau planare radiculară.
La IDentiy Clinic, medicii noștri pot efectua cu succes orice tratament parodontal chirurgical: operații cu lambou, grefe gingivale, grefe osoase, regenare tisulară, planare radiculara.
La IDentity Clinic, tratamentul parodontozei este urmat de intervenții de menținere și după terapia parodontală propriu-zisă.