PedoDigital un nou concept în stomatologie

  • Home
  • Blog
  • PedoDigital un nou concept în stomatologie

PedoDigital

Unul din cinci copii prezintă afecțiuni ale danturii. Caria dentară este cea mai comună afecțiune a dinților la copii.  Netratată, datorită structurii diferite a dinților temporari comparativ cu dintii permanenți, caria dentară poate duce la complicații precum inflamații, infecții si chiar pierderea dintelui. Cele mai recente statististici arată că  40% dintre copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani au cel puțin o carie netratată. La adolescență, numărul acestora este de 1 din 7.

Cel mai important factor în asigurarea succesului pe termen lung al tratamentelor stomatologice la copii și pe care, din păcate, în România îl discutăm foarte puțin, este factorul psihologic. Cercetătorii în domeniul psihologiei copilului au stabilit câteva coordonate ale procesului de declanșare a fricii de stomatolog și ele sunt cât se poate simple.

Frica de durere

În primul și în primul rând, au stabilit cercertătorii, copiilor le este teamă de durere. Dar cui nu îi este teamă de durere? Poate nu realizați cât de atent trag cu urechea copiii la conversațiile adulților! Conversații care, nu-i așa, nu-i interesează pe copii. E, uite că-i intesează, arată cercetătorii, mai ales atunci când vorbiți de durere, de doctor, de stomatolog, de injecții, de tratamente.

Frica de “halatul alb”

Tot pe această cale, copilului îi este transmisă de la adult frica de “omul în halat alb”. Câți dintre noi nu am fost amenințați – și amenințăm la rândul nostru! – cu celebra formula: “Dacă nu ești cuminte, te duc la doctor!” Păi dacă dusul la doctor este asociat de copil cu o pedeapsă, cum ar putea să accepte el că mersul la doctor/stomatolog poate fi ceva bun sau plăcut?

De asemenea, copilului îi este teamă că părintele îl lasă pe “mâna unui străin”. Reacția de respingere este aproape instinctuală. Da, doctorul stomatolog este pentru copil “un străin”. Un străin despre care adulții vorbesc în șoaptă și cu teamă! Și cu care este amenințat de fiecare dată când face o trăznaie! Ia puneți-vă pentru o secundă în locul oricărui copil! Spuneți, cu sinceritate: dumneavastră ați mai merge cu plăcere la stomatolog?

Adunate toate de mai sus laolaltă, copilul își pierde încrederea că părinte! Copilul își pierde încrederea în adultul care îi apără interesele sale! Data viitorare când copilul se pune cu picioarele înainte în fața ușii și, plângând din tot sufletul, refuză CATEGORIC să meargă la dentist să nu vă mai mirați de ce.

Mediul străin și neprietenos

Pentru un copil, cabinetul stomatologic este un mediu străin și ostil.  Copilul este obligat să “stea cuminte” într-un scaun. (Copiii nu pot sta nemișcați pentru lungi perioade de timp). În jur sunt o sumedenie de obiecte de metal strălucitor. (Copiilor le este absolut interzis să atingă obiecte din metal strălucitor, căci ele fie taie – cuțitul, fie ard – vasele de gătit). În jur se aud zgomote nenaturale, pe tonalități înalte, care sunt deranjante pentru urechea sa.

Anxietate și stomato-fobie

DA, anxietatea și stomato-fobia EXISTĂ și ele nu trebuie minimalizate. Și adulții suferă de ele, ca și copiii. Ca și adulții, și copiii au propriile sentimente și temeri. Trebuie să le respectăm și să le luăm în calcul, asigurând, astfel, succesul pe termen lung al tratamentelor dentare.

Ce-i de făcut? 

În primul rând, recunoaștem că avem o problemă și discutăm deschis despre ea: părinte, copil și doctor…toți trei. Noi vă așteptăm cu inima deschisă la iDentity Clinic.

În al doilea rând, identificam dentistul potrivit, specializat în tratarea copiilor. Echipa iDentity Clinic are 3 doctori specialiști în pedodonție, care de peste 10 ani au trateaza cu succes sute- dacă nu mii – de copii.

În al treilea rând mergem la un cabinet stomatologic special pentru copii, cu instrumentar adaptat pentru ei. Noi, la iDentity Clinic am creat un mediu prietenos in care care pot urmari desenele animate preferate in timpul tratamentului și primesc premii si recompense “pentru curaj” la sfărșitul tratamentelor.

PedoDigital

În fine, dar nu în cele din urmă, aplicăm conceptul pedodigital – adică aplicăm cele mai noi tehnici și tehnologii digitale în tratamentul stomatologic al copiilor.

Îndemn pentru părinți

Cariile și afectiunile dentare nu ar trebui să facă parte din ritualul de trecere prin copilărie, respectiv adolescență. Nu lăsa copilul tău să fie acel unu din cinci copii cu afecțiuni dentare netratate.Transformă îngrijirea dentară într-o rutină zilnică și ai grijă să-l duci regulat la controale și igienizări profesionale ale cavității bucale.

Citeste si:

Clear Filters
Call Now ButtonProgramează-te acum