Flora bacteriană orală vs. Covid-19

  • Home
  • Blog
  • Flora bacteriană orală vs. Covid-19

Flora bacteriană orală, factor de risc în cazul formelor severe ale infecțiilor cu Covid-19?

Cercetătorii britanici sunt de părere că placa bacteriană din cavitatea orală ar putea fi unul dintre factorii agravanți care determină severitatea formelor de manifestarea a infectării cu Covid-19. Conform unui articol publicat recent de prestigiosul British Dental Journal, placa bacteriană care se formează în lipsa unei igiene orale corespunzătoare poate determina forme severe ale infecției cu Covid-19 chiar și în cazul pacienților cu o sănătate relativ robustă și fără alte afecțiuni.

Dr. Raluca Pascu: ”Igiena dentară este foarte importantă pe timp de pandemie!”

“Actuala pandemie ne-a învățat un lucru, și anume că igiena personală este extrem de importantă pentru păstrarea stării de sănătate. Nu este de mirare că cercetătorii au descoperit că același lucru se aplică și în cazul ingienei orale, iar prevenirea sau eliminarea timpurie a oricărui focar de infecție – inclusiv cele dentare sau cele gingivale – sunt esențiale pentru a ne feri de formele severe ale infecției cu Covid-19” spune dr. Raluca Pascu, CEO iDentity Clinic.


Ce știm și ce vrem să știm despre Covid-19 și alte afecțiuni?

După 6 luni de luptă cu virusul, medicii au stabilit factorii de risc care pot influența severitatea infecției cu Covid-19. Aceștia sunt: vârsta, sexul și afecțiunile cronice de care suferă pacientul – diabet, hipertesnsiune arterială și alte afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni ale plămânilor și căilor respiratorii, obezitate. Dar datele statistice arată că peste 50% dintre victime nu par să fi suferit de niciuna din aceste afecțiuni. Aceasta i-a determinat pe cercetătorii britanici să se întrebe dacă nu cumva placa bacteriană din cavitatea orală nu ar putea avea, de fapt, rol major în complicații precum superinfecții, pneumonii sau în sindromul respiratoriu acut. De asemenea cercetătorii au vrut să afle dacă parodontoza nu este și ea un factor care poate agrava starea unui pacient infectat cu Covid-19.

Parodontoza afectează echilibrul microbiologic din cavitatea orală

 Parodontoza afectează sever echilibrul microbiologic din cavitatea orală, ceea ce duce la creșterea semnificativă a numărului de agenți patogeni. Aceștia sunt fie înghițiti, ajungând în sistemul digestiv – putând ajunge și afecta chiar și colonul – fie inhalați, și ajung în sistemul respirator superior și apoi în alveole. La iDentity Clinic asigurăm în condiții de siguranță epidemiologică tratamentele nechirurgicale ale afecțiunilor gingivale, inclusiv parodontoza. Dacă ne uităm cu atenție, TOATE afecțiunile agravante pentru infecția cu Covid-19  hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, inflamațiile sistemice) sunt legate și de parodontoză. Acest studiu arată că sub nicio formă nu trebuie să neglijăm nici igiena orală și nici tratamentele la cabinetul stomatologic” mai spune Dr. Raluca Pascu, CEO iDentity Clinic.

Conform studiului publicat în British Dental Journal, în the metagenomul pacienților cu forme severe ale  infecției cu Covid-19 se observă niveluri ridicate de PrevotellaStaphylococcus, și Fusobacterium. Aceștia sunt agenți patogeni care se găsesc și în flora microbiană orală, atunci când igiena este deficitară. 

“Cu cât intervenim mai rapid, cu atât putem reduce placa bacteriană prin tratamentele specifice. În ambele clinici, și în cea din Băneasa și în cea din Decebal, am implementat toate protocoalele de dezinfecție și sterilizare a microaeroflorei. Astfel, pacienții beneficiază de servicii dentare în condiții de maximă siguranță!” asigură Dr. Raluca Pascu, CEO iDentity Clinic. 

 

Igienă, igienă și iar igienă

Studiul cercetătorilor britanici arată importanța deosebită a igienei în această pandemie. Dincolo de păstrarea distanței recomandate, de purtatul măștii pe față și de spălatul viguros pe mâini, acesta ne arată că și igiena orală are o importanță majoră în îndepărtarea bacteriilor, ca factor de risc suplimentar, din cavitatea orală. 

Îndepărtarea bacteriilor din cavitatea orală se poate realiza foarte ușor doar prin câteva acțiuni simple și la îndemână:

  • Periajul dentar de cel puțin două ori pe zi
  • Folosirea apei de gură
  • Folosirea aței dentare
  • Folosirea dușurilor dentare

De asemenea, specialiștii de la iDentity Clinic recomandă curățirea profesională a dinților.  Clinica noastră deține aparatură de ultimă oră care poate îndepărta eficient biofilmul și tartrul, precum AirFlow.  AirFlow este inclus în Guided Biofilm Therapy (GBF), un protocol de tratament al tartrului și a biofilmului dezvoltat de concernul elvețian ESM, unul din cei mai mari producători de echipamente stomatologice din lume. 

Citeste si:

Clear Filters
Call Now ButtonProgramează-te acum