7. Se pot face radiografii dentare la copii?
Auch, mă doare! 13 de întrebări și răspunsuri la problemele stomatologice ale copiilor
Da, se pot face radiografii dentare la copii. Ele se fac STRICT la recomandarea doctorului stomatolog și STRICT circumscris obiectivului medical. Dacă mergeți la un alt centru de radiologie, NU CERETI RADIOGRAFII SUPLIMENTARE față de cele recomandate de medicul stomatolog! Acesta va solicita doar acele radiografii care sunt absolut necesare diagnosticului și tratamentului copilului.
Radiografele moderne au nevoie de cantități infime de radiații pentru a produce o imagine HD, în format digital. Ele folosesc radiații cu 80% mai mici decât aparatura ”clasică”. De asemenea, pentru radiografiile dentare radiațiile sunt de până la 5 ori mai mici decât cele pulmonare, de exemplu, iar în cele pentru copii nivelul radiațiilor este aproximativ 10% din nivelul radiațiilor în cazul adulților.
Radiografiile dentare în cazul copiilor sunt necesare pentru:
- Detectarea cariilor incipiente şi a gradului de profunzime
- Măsura în care cariile au afectat și dinţii alăturați
- Localizarea unei infecții
- Supravegherea evoluţiei dinţilor de lapte, dacă doctorul stomatolog suspectează că există anumite probleme de dezvoltare precum arcade prea mici pentru erupţia normală a tuturor dinţilor permanenți
- Evaluearea leziunilor dentare
- Evaluearea stării de sănătate a osului alveolar
- Evaluarea situației dinților care nu au erupt
- Evaluarea situației dinților necrescuți
- Diagnosticarea anomaliilor dentare
- Planificarea și urmărirea unui tratament ortodontic.
În genere, se consideră că prima radiografie se poate face la 6-7 ani, când copilul poate înțelege nevoia de a sta nemișcat timp de câteva secunde în fața aparatului. Operațiunea este simplă, similară radiografiilor pentru adulți, însă aparatele sunt setate la valori de radiație minime. În paranteză fie spus, radiațiile de la un telefon mobil timp de 24 de ore depășesc cu mult doza de radiații aplicate într-o ședință de radiografie dentală digitală.