Ce trebuie să știm de la început este că rezultatul unui tratament ortodontic NU este definitiv. Dinții ”au memorie” și tind să se reîntoarcă la poziția pe care au avut-o înainte de montarea aparatului dentar. De aceea trebuie să folosim un retainer sau aparat de contenție care stabilizează dinții în urma tratamentului ortodontic, după îndepărtarea aparatului dentar. Numai purtarea lui garantează că dinții nu vor reveni la poziția inițială. Prima grijă a medicului ortodont este să asigure funcționalitatea danturii și să obțină o mușcătură corectă. Abia medicul ortodont se gândește la ”alinierea perfectă” a dinților. Perfecțiunea funcțională bate perfecțiunea estetică în ochii oricărui ortodont.
De ce dinții nu rămân pe loc?
Dinții se mișcă pentru că prin purtarea unui aparat dentar osul se remodelează. Pe direcția de mutare a dintelui se produce un fenomen de resorbție osoasă, urmat de osteosinteză. Celulele osoase nou produse nu sunt la fel de stabile precum osul vechi. Elenu pot menține dintele pe poziția nouă. Procesul de remodelare și de maturizare a celulelor osoase continuă până când osul devine stabil. Cu toate acestea, și atunci există pericolul unei recidive. Perioada de stabilizare este diferită de la pacient la pacient, funcție de o serie de factori: moștenire genetică, starea de sănătate a țesutului osos, afecțiuni gingivale, igienă personală etc.
De ce purtăm retainer?
De asemenea, trebuie să știți că dinții pot fi stabili în acest moment și să reînceapă să migreze după câțiva ani. Astfel, ca și tratamentul ortodontic activ, și tratamentul de contenție este individualizat, dar purtarea unui aparat de contenție este obligatorie.
Câte tipuri de aparate de contenție există?
Aparatul de contenție se montează, de preferat, în aceeași zi în care a fost dat jos aparatul dentar. Există două tipuri de aparate de contenție: fixe și mobile. Aparatele de contenție fixe sunt montate de medicul ortodont și nu pot fi scoase de pacient. Aparatele de contenție fixe sunt alcătuite dintr-o sârmă foarte fină, produsă dintr-un aliaj elastic și rezistent. Ele se aplică în spatele dinților frontali, iar pacientul va trebui să fie atent să nu provoace desprinderea lor. În cazul în care se desprind, montarea lor la loc nu poate fi făcută decât de medic.
Aparatele de contenție mobile pot fi scoase și puse la loc de către pacienți. Există mai multe variante constructive ale aparatelor de contenție mobile. Este esential să vă consultați medicul ortodont cu privire la cea mai bună soluție pentru dumneavoastră.
Aparatele de contenție mobile sunt compuse dintr-o plăcuță produsă din rășini acrilice transparente sau colorate la care se adaugă un arc. Rolul lui este să mențină dinții aliniați spre fața externă. Plăcuța urmează perfect conturul dintelui și se așează parțial pe cerul gurii sau pe partea linguală a parodonțiului inferior. Există și aparate de contenție mobile similare gutierelor. Ele sunt confecționate dintr-un material compozit extrem de rezistent și care îmbracă dinții în integralitatea lor.
Indiferent de tip, aparatul de contenție se aplică doar după amprentarea dinților în noua lor poziție, fie în aceeași ședință în care a fost scos aparatul dentar, fie în ședința următoare.
De asemenea, atât în cazul aparatelor de contenție fixă, cât și în cazul aparatelor mobile, ele vor fi igienizate permanent în cadrul rutinei zilnice de igienă dentară cu ață dentară și periuțe speciale, și cel puțin o dată la 6 luni, la cabinet.
Cât trebuie purtate aparatele de contenție?
Nu există un consens între specialiști privind durata purtării aparatului de contenție. Unii ortodonți consideră că aparatul trebuie purtat doar o anumită perioadă, cel puțin cât a fost ținut și aparatul dentar, alți ortodonți sunt de părere că aparatul trebuie purtat ”o viață”.
Aparatele fixe stau tot timpul pe dinți, în timp ce aparatele mobile se poartă doar noaptea, dar în fiecare noapte. Trebuie să avem în vedere că riscul de recidivă este mare dacă pacientul nu poartă aparatul de contenție. De cele mai multe ori, senzația de durere surdă pe care o simte pacientul purtând aparatul îl face să renunțe la el. Dar dinții se mișcă imperceptibil, așa că pacienții nu remarcă nicio modificare vizibilă în primă fază, iar când bagă de seamă, s-ar putea să fie prea târziu și rezultatul tratamentului ortodontic să fie parțial sau total compromis.
Dar dacă pacientul poartă cu rigurozitate aparatul, dinții rămân în poziția lor. Dar pacienții mai uită să pună aparatul o noapte, ceea ce nu este o tragedie, însă două sau mai multe nopți la rând poate fi începutul unei mici furtuni.
Pe scurt, la final:
- Aparatele de contenție trebuie purtate conform cu recomandarea medicului ortodont
- Aparatele de contenție trebuie igienizate permanent în cadrul rutinei zilnice de curățare a cavității orale (cu ață dentară și periuță) și cel puțin o dată la 6 luni, la cabinetul stomatologic
- În cazul în care simțiti că arcul aparatului fix s-a slăbit, reveniți de urgență la cabinet, pentru ajustarea lui
- În cazul ruperii/pierderii aparatului de contenție, reveniți de urgență la cabinet, pentru înlocuirea lui
- Îngrijit corespunzător, aparatul de contenție durează ani de zile.
Descoperă mai multe informații despre aparatele dentare și durata necesară de purtare – link la Pag de aparate orto