Tratamentele stomatologice vă țin departe de COVID

  • Home
  • Blog
  • Tratamentele stomatologice vă țin departe de COVID

Tratamentele stomatologice vă țin departe de COVID

O vizită la timp la clinica de stomatologie vă poate ajuta să reduceți șansele de a face forme severe ale bolii ca urmare a infectării cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, așa cum medicii specialiști de la iDentity Clinic au recomandat în nenumărate rânduri în acești doi ani de pandemie, o igienă orală viguroasă contribuie, de asemenea, la reducerea riscului de îmbolnăvire cu forme grave. Igiena orală vă tine departe de SARS-CoV-2.

Un studiu recent arată că virusul SARS-CoV-2 poate fi detectat în cavitățile cariilor dentare precum și în pungile parodontale.

Autorii sugerează că aceste locuri pot reprezenta adevărate surse pentru infecție. Studiul a fost publicat în Molecular Oral Microbiology.
Cercetătorii arată că există, cel puțin potențial, o legătură directă între SARS-CoV-2 și țesuturile orale. Este pentru prima oară când virusul SARS Cov-2 a fost identificat în pungile parodontale precum și în cavitățile cariilor dentare.

În condițiile în care pungile parodontale și leziunile carioase reprezintă un mediu favorabil infecțiilor, cercetătorii au emis ipoteza că probele prelevate din aceste zone vor indica și ele prezența SARS-CoV-2 în cazul infectării.

Ipoteza a fost confirmată, 41,7% din pacienții cu pungi parodontale au testat pozitiv pentru SARS-CoV-2 și 16,7% din pacienții cu leziuni cariate au testate pozitiv pentru SARS-CoV-2.

Care este legătura dintre SARS-CoV-2 și țesutul oral? O posibilă explicație ar putea fi că bacteriile parodontopatice agravează COVID-19 prin inițierea unei reacții enzimatice și a citokinelor inflamatorii. De asemenea, glandele salivare infectate pot juca un rol esențial în extinderea și răspândirea infecției, au explicat autorii. Sunt necesare studii viitoare pentru a evalua mai bine asocierea dintre saliva și SARS-CoV-2, au scris ei.
SARS-Cov-2 nu este primul virus care să folosească pungile parodontale drept trambulină pentru infecții. Oamenii de știință au detectat de mult virusul herpes simplex, HPV și virusul Epstein-Barr în buzunarele parodontale. Cauza? Prezența în celulele epiteliale orale a enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), un receptor pentru infecția virală. Igiena orală vă tine departe de SARS-CoV-2.

Ce e de făcut?

O mai spunem încă o dată: controalele stomatologice regulate, tratarea la timp a cariilor și a afecțiunilor parodontale, igiena bucală sunt căi de a reduce riscul de infecții virale, inclusiv cea cu SARS-Cov-2.

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum