Sigilarea dinţilor

sigilarea dintilorSigilarea dintilor

Apariţia cariilor dentare este una dintre cele mai răspândite probleme stomatologice, încă din copilărie. Astfel, aproximativ o cincime dintre copiii cu vârste cuprinse între doi şi patru ani, mai mult de jumătate dintre copiii de peste opt ani  se confruntă cu astfel de probleme.

Prevenirea aparitiei cariilor

Chiar dacă igiena dentară a copilului este foarte importantă pentru tine şi monitorizezi cu atenţie ca acesta să se spele corect pe dinţi, periuţa nu poate pătrunde în toate spaţiile dintre aceştia.

Astfel  riscul de apariţie a cariilor fiind foarte mare.  De semenea, saliva protejează şi ea smalţul de pe suprafeţele dentare netede de acţiunea alimentelor acide sau lipicioase. Insă aceasta nu poate ajunge şi în şanţurile sau fisurile dinţilor. Sigilarea este astfel metoda cea mai eficientă de protejare pentru aceste suprafeţe.

Sigilarea dentară este o procedură care se realizează în cabinetul stomatologic prin aplicarea unei substanţe răşinoase pe suprafaţa dintelui.  Astfel resturile de mâncare şi bacteriile sunt împiedicate să mai patrundă prin smalţul dintelui.

Sigilarea se face numai pe dinţii complet sănătoşi şi se realizează individual, pentru fiecare dinte.

Sigilarea presupune mai multe etape de lucru:

– Curăţarea suprafeţei dintelui printr-un periaj profesional şi dezinfectarea sa;

– Aplicarea pe suprafaţa dintelui a unui gel cu consistenţă fluidă, ce are în concentraţia sa acid fosforic, cu ajutorul unei pensule, a unui burete sau prin injectare.

– Sigilarea propriu-zisă, ce presupune aplicarea substanţei sigilante pe întreaga suprafaţă a dintelui şi fixarea ei cu ajutorul unei lămpi fotopolimerizabile.

Întreg procesul se realizează într-o singură şedinţă la medicul dentist şi durează aproximativ 15 minute pentru  fiecare dinte.

De reţinut:

Sigilarea este o procedura non-invazivă, care nu afectează structura dintelui.

Sigilarea nu modifică aspectul dintelui, substanţa protectoare fiind fie transparentă, fie albă.

Sigilările rezistă o perioadă îndelungată de timp, dacă sunt corect făcute. Pacienţii trebuie sa respecte recomandările de igienă şi alimentaţie ale medicului stomatolog.

Sigilările se fac pe molari şi premolari, pe măsură ce aceştia erup, dinţi care prezintă cel mai mare risc de apariţie a cariilor.

Sigilarea se face atât la dinţii de lapte, dar mai ales la cei permanenţi.

Nu există o vârstă la care se recomandă începerea sigilărilor, dar trebuie avut în vedere faptul că procesul de creştere al dintelui trebuie să fie încheiat.

Unii stomatologi sunt de părere că sigilările trebuie făcute doar în cazul dinţilor permanenţi. Insă trebuie luat în calcul faptul că dezvoltarea cariilor, chiar şi la dinţii de lapte poate duce la apariţia unor probleme grave de sănătate. Acestea afectează pe termen lung întregul organism. În plus, protejarea dinţilor de lapte asigură sănătatea dentiţiei permanante.

Organizaţia Mondială a sănătăţii recomandă  sigilarea dinţilor, care s-a dovedit a fi, de mai bine treizeci de ani, cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva cariilor.

Vă aşteptam cu micuţul dumneavoastră la clinica iDentity pentru o evaluare amănunţită şi pentru a vă oferi mai multe detalii legate de sigilarea dinţilor.

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum