Studiu: celulele stem si stomatologia regenerativa

  • Home
  • Blog
  • Studiu: celulele stem si stomatologia regenerativa

Celulele stem, viitorul stomatologiei regenerative?

”Celulele stem par să fie, în acest moment, cheia stomatologiei regenerative” este de părere dr Raluca Pascu, CEO al iDentity Clinic. ”Nu suntem departe de momentul în care vom putea folosi proprietățile celulelor stem pentru a trata cariile dentare, pulpitele sau a grăbi osteointetgrarea după implant. La iDentity Clinic urmărim cu mare atenție noutățile științificie din domeniul stomatologiei pentru a le aplica” adaugă dr. Raluca Pascu, CEO iDentity Clinic.

Celulele stem și regenerarea dinților

Conform unui studiu recent, cercetătorii au descoperit că un anume grup de celulele stem mezenchimale (CSM) pot fi activate cu ajutorul unei gene, DLK1. Grupul respectiv de celule stem stă la baza generării de țesut osos și, implicit, al dentinei. Dentina este principalul țesut din care este alcătuit dintele.

Cercetătorii au dorit să afle care sunt mecanismele la nivel molecular care determină producerea dentinei. Este știut că sunt clase întregi de mamifere, printre care și rozătoarele,în cazul cărora regenerarea dentinei este un proces continuu. În cazul șoarecilor, al castorilor sau al iepurilor, incisivii se tocesc și cresc continuu, toată viața.  Cercetările au arătat că gena DLK1 stimulează grupul de celulel stem care, la rândul lor, transmit celulelor-mamă informații privind cantitatea de țesut ce trebuie înlocuit. Studiile la oameni sunt în stadiu incipient, însă rezultatele sunt promițătoare.

”De la cercetarea fundamentală la Implementarea practică este un drum dificil. Pe de altă parte, perspectiva trecerii la stomatologia regenerativă constituie o adevărată revoluție în felul în care privim și tratăm afecțiunile dentare” este de părere dr. Raluca Pascu

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem un tip de celule speciale, nediferențiate, care au proprietatea de se transforma în mai multe tipuri de țesuturi.Celulele stem pot fi clasificate în:

–          Embrionare, provenite din embrioni și care se pot prevala în maxim șapte zile de la naștere

–          Adulte, care se găsesc în mai toate țesuturile din organism; ele sunt diferite, variind de la un țesut la altul

Celulele stem mezenchimale care au făcut obiectul studiului sunt celule adulte. Ele au marele avantaj că elimină riscul activării sistemului imunitar în cazul autotransplantului. Pe de altă parte, celulele stem adulte au un potential de proliferare mult mai redus decât celulele stem embrionare.  Până acum,era cunoscut rolul celulelor stem mezenchimale în tratarea proceselor inflamatorii, în transplanturi și în regenerarea unor țesuturi. Folosirea celulelor stem mezenchimale în regenerarea dentinei, deschide noi oportunități pentru tratarea danturii și a dinților.

 

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum