Tinerele mămici

Tinerele mămici, mai ales cele aflate la primul bebe, se confruntă cu o serie întreagă de temeri și angoase cauzate de un șir aproape infinit de modificări fizice și homonale, de schimbări ale priorităților personale și a responsabilităților față de sine și față de cel căruia i-a dat viață. Sub nicio formă îngrijirea dinților nu trebuie negliajată!

Iată 10 reguli pentru pentru a fi o mămică fericită, cu un zâmbet sănătos:

1. Mergeți la stomatolog. Des!
Mergeți regulat la stomatolog, nici sarcina și nici alăptatul nu sunt scuze pentru a nu mai da pe la cabinetul stomatologic. Din contră, ar trebui să mergeți mai des ca de obicei, pentru ca eventualele probleme (carii, gingivite, inflamații etc) să fie detectate rapid și tratate corespunzător înainte de a deveni netratabile pentru o lungă perioadă de timp.

2. Spuneți doctorului stomatolog ce medicamente și ce alte suplimente luați
Este esențial ca doctorul stomatolog să știe TOT ce luați pentru a putea adapta tratamentele stomatologice, în cazul în care este necesar să intervină. De asemenea, spuneți-i dacă știți că sunteți gravidă sau dacă aveți motive să credeți acest lucru.

3. Igiena orală, prioritate 0
Tot ce știați că este valabil înainte de sarcină în materie de igienă orală, rămâne valabil. Ritualul spălatului pe dinți după fiecare masă (și după fiecare masă dintre mese  ) trebuie respectat cu strictețe. Menținerea unei igiene orale corecte poate ajuta la prevenirea apariției cariilor pe timpul sarcinii și al alăptării

4. Atenție la inflamarea gingiilor
Inflamarea gingiilor este un fenomen des întâlnit în perioada de sarcină și are cauze preponderent hormonale. Igiena este esențială în a păstra zona de contact între dinte și țesutul gingival cât mai curată și a împiedica pătrunderea în zonă a bacteriilor care pot face ca situația să degenereze în gingivite sau – și mai rău – în afecțiuni de natură parodontală. Încă o dată, controlul stomatologic și sfatul medicului sunt esențiale.

5. Schimbați mai des periuța sau capul periuței electice
Dacă în mod normal schimbați periuța de dinți o dată la 6 luni, poate vă gândiți că nu ar fi o idee rea să o schimbați o dată la 3 luni sau chiar mai des. De asemenea, dacă nu ați făcut-o până acum, treceți rapid la periuța electrică.

6. Atenție la chimie I: despre acizi
Acizii din alimente dar mai ales din refluxul gastro-esofagian și din voma de dimineață sunt ceimai mari inamici ai smalțului dentar. Ei trebuie îndepărtați rapid și cu …metodă. Dacă după starea de vomă vă repeziți direct la periuța de dinți și la pastă, nu am făcut nimic. Adică nimic bun, căci tot acidul va fi aruncat pe smalț și frecat bine-bine. Mai întâi vă clătiți serios cu apă, apoi cu apă de gură, după care folosiți periuța și pasta de dinți.

7. Un pic de chimie II: despre Calciu
Cel mic vă va lua din rezervele de calciu și în timpul sarcinii și, mai ales, după. Consumați alimente cu conținut ridicat de calciu – lactate, in special – și alte minerale folositoare menținerii sănătății dinților. Decalcifierea dinților devine vizibilă fie prin apariția unor pete pe smalțul lor, prin apariția și dezvoltarea rapidă a cariilor și – în unele cazuri – chiar prin căderea lor.

8. Fals: #În timpul sarcinii și alăptării nu se fac tratamente stomatologice#
De câte ori nu ați auzit că #În timpul sarcinii și alăptării nu se fac tratamente stomatologice#? Afirmația nu numai că este falsă, dar poate să vă aducă și multe neplăceri. Introducerea de tehnologii revoluționare în stomatologie, digitalizarea imagisticii și noi metode și tehnici de sedare fac posibile o serie întreagă de intervenții în această perioadă de timp. Doar nu o să stați cu o carie superficială netratată doi ani de zile! Desigur că tratamentele majore, care presupun intervenții chirurgicale, vor fi lăsate pentru momentul oportun dar pot fi rezolvate multe lucruri mici înainte ca ele să devină lucruri mari.

9. Un pic de cochetărie nu strică
Cum spuneam, sunt o grămadă de lucruri pe care poți să le faci pentru a te simți mai bine. Nu uita că în măsura în care ești o mămică grijuile pentru bebe-mic ești și o femeie atentă la felul în care arată ea însăși. Un simplu detartraj sau chiar planificarea unor viitoare tratamente de albire sau cu fețete care să vă lumineze zâmbetul și să vă însenineze ziua pot să vă facă mult bine nu numai pentru moral dar și pentru felul în care apăreți în public.

10. Nu există o vârstă minimă la care să-l obișnuiți pe bebe-mic cu atmosfera dintr-un cabinet de stomatologie.
Psihologii spun că frica – de stomatolog, în cazul nostru – este o reacție învățată. Luați-l pe bebe-mic când mergeți în vizită la cabinetul stomatologic. O să-i faceți un mare bine, pe termen lung.

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum