De ce sunt necesare tratamentele endodontice la dinții de lapte?
De câte ori nu ați auzit pe cineva spunând: “Lasă, dragă, de ce să-l duc la stomatolog, să-l chinui pe bietul copil, să-l traumatizez, când dinții de lapte tot o să-i cadă? Ăia noi contează, până atunci nici să nu aud de stomatolog!” Este, credem noi, cea mai păguboasă atitudine față de sănătatea dinților celor mici de acum, adolescenților de mânie și a tinerilor și adulților de mai târziu.
Studiile arată că aproximativ 40% dintre copii cu vârsta între 5 -11 ani, au cel puțin o carie netratată. E mult, e puțin? Noi credem că este ENORM! Caria este cea mai des întâlnită afecțiune a dinților la copii. Netratată, caria dentară duce la complicații: inflamație, infecții si chiar pierderea dintelui. Și, dacă tot nu v-ați convins până acum de importanța tratării cariilor la dinții “care oricum se schimbă”, trebuie să știți că dinții de lapte sunt cei care “ghidează” creșterea dinților permanenți. Păstrarea sănătății primilor asigură dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a celor de pe urmă. Păstrarea, pe arcada dentară, a cât mai multor dinți de lapte este crucială!
Tratamentul de canal, soluția pentru salvarea dinților de lapte cariați
Din perspectiva esteticii și a funcționalității, tratamentul de canal pe dinti de lapte este soluția optimă în cazul afectării pulpei dentare.
Fiind o soluție conservativă, funcțiile maxilarelor și ale limbii rămân neschimbate, iar masticația și vorbitul se desfășoară natural. De asemenea, sunt evitate înghesuirile dentare, spațiul dinților definitivi fiind păstrat până la vârsta firească de erupție.
Care sunt obiectivele tratamentului de canal la copii?
Nervul dintelui de lapte are un rol major la resorbția rădăcinii după cădere. Fără o resorbție corespunzătore, erupția dintelui permanent se poate prezenta complicații. În acest context, păstrarea unei cantități mari din nervul (pulpa) dintelui afectat de o carie reprezintă obiectivul central al tratamentului ododontic.
Un al doilea obiectiv al tratamentului de canal îl reprezintă păstrarea pe arcadă a dintelui temporar cât mai mult timp. Extracția unui dinte de lapte, fapt nedorit, duce la crearea unor spații goale pe arcade. Spațiile pe arcadă facilitează unele anomalii ortodontice. În schimb, o arcada dentară continuă asigură spațiul de care are nevoie dintele permanent ce urmează să crească în loc.
Ce putem face pentru succesul tratamentului de canal?
Primul factor care asigură succesul tratamentului de canal îl reprezintă diagnosticul precoce și precis și aplicarea imediată a protocoalelor PedoDigital. Nu are rost să mai discutăm acum că la un control de rutină, o dată la șase luni, folosind Diagnodent Pen, pedodonții iDentityCinic ar fi despistat caria înainte de a fi vizibilă cu ochiul liber! O radiografie High Definition – Low Radiation în cabinetul de specialitate iDentityClinic va arăta cu precizie cât de mare este leziunea și cât de mult – sau de puțin – din pulpă va trebui îndepărtat.
Al doilea factor de succes îl reprezintă experiența profesională a doctorilor în folosirea instrumentarului pentru tratamentele de canal, adaptat copiilor. La iDentityClinic, toate intervențiile pe canal se fac sub microscop și, în cazul copiiilor, cu instrumentar potrivit pentru ei.
Al treilea factor îl constituie confortul psihologic al copiilor și evitarea senzației de durere. La iDentity Clinic folosim cu succes inhalosedarea controlată digital, pentru un confort maxim al celor mici, astfel încât să ne asigurăm că el va reveni cu bucurie la stomatolog.
Ce e nou în terapia endodontică?
Cea mai nouă metodă pentru tratmantele de canal la copii este terapia endodontică regenerativă. În acest moment, doctorii noștri analizează toate aspectele practice pe care le presupune terapia edondontică regenerativă. Rezultatele studiilor la nivel mondial cu privire la terapia endodontică regenerativă și folosirea celulelor stem în tratament sunt încurajatorare așa că ne propunem să revenim în curând cu mai multe detalii asupra acestui subiect.