Ulcerul bucal
Ulcerul bucal, semn al unor afecțiuni mult mai grave?
Ulcerul bucal ar putea fi legat de unele afecțiuni mai grave, precum dereglări ale sistemului autoimun și boli inflamatorii sau afecțiuni neuronale. Deși la prima vedere, între ulcerele bucale sau aftele și afecțiunile autoimune nu pare să existe o legătură evidentă, cercetările recente par să indice contrariul. Un studiu recent publicat de prestigioasa revistă Nature (https://www.nature.com/articles/s41467-019-08923-6) pare să indice că există o legătură intre ulcerul bucal și colita ulceroasă, Boala celiacă, Maladia Behcet, Maladia Chron și unele afecțiuni inflamatorii.
Ce sunt ulcerele bucale?
Ulcerele bucale și aftele sunt afecțiuni comune ale cavității bucale. Ele se manifestă prin distrugerea unei zone a membranei mucoase astfel încât devin dureroase. Ulcerele bucale sunt mai frecvente la copii și adolescenți. Ele se întâlnesc din ce în ce mai rar odată cu înaintarea în vârstă. Pe cât de comune sunt, pe atât nu se cunoaște o cauză exactă a factorilor care declanșează apariția ulcerelor bucale. Iată o listă de cauze care, în mod tradițional, erau asociate cu apariția ulcerelor bucale:
- Mușcătura accidentală/obsesivă a mucoasei obrazului
- Aparatele dentare care nu sunt fixate corespunzător
- Arsuri produse de alimente foarte fierbinți
- Folosirea unei periuțe de dinți foarte aspre
- Periajul dentar necorespunzător
- Fumatul
- Reacții adverse/alergii la medicamente sau alimente
- Reacții la atingerea accidentală cu unele substanțe chimice
- Lipsa unor vitamine/minerale din organism
- Infecții ale cavității bucale
- Infecții cu virusul candida sau herpex simplex
- Igienă orală precară
Ce spun ultimele cercetări despre ulcerele bucale?
În urma unui studiu care s-a întins pe mai mulți ani, cercetătorii care au analizat detaliile genetice ale câtorva mii de persoane au descoperit că cei care suferă de ulcere bucale recurente au aproape 100 de caracteristici genetice comune cu persoane care suferă de boli inflamatorii sau de afecțiuni neuronale. Cele mai multe dintre ele se referă la celulele de tip T, care sunt prezente în reacțiile de răspuns ale sistemului imun.
Veniți la control, la cabinetul stomatologic!
Acest ultim studiu pare să arate că ulcerul bucal este departe de a fi o afecțiune minoră. În aceste condiții, controlul stomatologic regulat poate fi salutar. Specialiștii iDentityClinic vă pot oferi un diagnostic precis și depista la timp o condiție medicală ce poate ascunde altele, mai grave.