Vinul, dezinfectant eficient în combaterea cariilor si afecțiunile gingivale?

  • Home
  • Blog
  • Vinul, dezinfectant eficient în combaterea cariilor si afecțiunile gingivale?

Un păhărel de vin este bun nu numai pentru inimă și stomac dar și pentru igiena orală. Nu, nu visați încă la paste de dinți cu aromă de Merlot sau Cabernet sau la gumă de mestecat Cotnari, dar cercetătorii spanioli au stabilit că polifenolii din vin pot combate cu succes flora bacteriană din cavitatea bucală.

Conform unui foarte recent studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry cercertările au demonstrate că polifenolii din vin interacționează cu bacteriile care se dezvoltă în cavitatea bucală. Se știe că unele plante sau fructe produc polifenoli care pot commbate infecțiile produse de bacterii și alti factori patogeni. Dar echipa de cercetatori condusa de Maria Victoria Moreno-Arribas de la Consiliul National de Cercetare al Spaniei din Madrid a vrut sa vadă în ce masură polifenolii din struguri și din vin pot proteja dinții și gingiile,  precum și care sunt mecanismele acestui proces la nivel molecular.   

Echipa de cercetători spanioli a verificat în ce masură diverse tipuri de polifenoli ce se găsesc în vinurile roșii atacă bacteriile care se lipesc de dinți și de gingii, formând placa dentară și care – mai departe – pot declanșa alte afecțiuni peridontale. Astfel, cercetătorii spanioli au stabilit că doi dintre ei, în mod special, împiedică bacteriile să se lipească de dinți și de gingii. Ba mai mult, au stabilit că în combinație cu Streptococcus dentisani (un probiotic oral) cei doi polifenoli combat și mai eficient factorii patogenici și bacteriile.

Citeste si:

Clear Filters

Your smile is your iDentity Clinică stomatologică cu soluții inovatoare pentru orice problemă dentară. Într-o singură zi Implanturile într-o singură…

Implanturile dentare ”All on” sunt soluții ideale pentru o dantură fixă în 24 de ore. Implanturile dentare ”All on 4…

Call Now ButtonProgramează-te acum