Adiție de os și implant dentar în aceeași zi – Procedură și beneficii

Implanturile au devenit o opțiune extrem de populară pentru a înlocui, funcțional și estetic, unul sau mai mulți dinți lipsă. Un astfel de dinte artificial este puternic și rezistent și, în același timp, arată, se simte și funcționează exact ca unul natural. Din păcate, însă, sunt cazuri în care țesutul osos al mandibulei sau maxilarului nu au volumul sau densitatea necesară pentru a susține un implant. Cauzele sunt numeroase: lipsa mai multor dinți cea ce duce la atrofia osului: accidente, infecții sau alte boli ale țesutului gingival, intervenții chirurgicale anterioare, maladii congenitale. Fără suficientă masă osoasă și de o densitate bună, implantul dentar nu poate fi fixat corespunzător și în siguranță.

Când se recomandă o adiție de os?

În cazul în care medicul implantolog constată că volumul este insuficient pentru plasarea și retenția optimă, fără riscuri pentru sănătatea pacientului, acesta va trebui să efectueze o intervenție chirurgicală pre-implant pentru a crește volumul osos în zona în care va fi plasat implantul. În aceste situații se recomandă o adiție de os sau augmentarea osoasă. Adiția de masă osoasă reprezintă o tehnică inovatoare de susținere a creșterii țesutului osos, ceea ce conduce la crearea unei fundații puternce și stabile care să permită fixarea implantului. O adiție de os permite:

  • creșterea volumului țesutului osos
  • înlocuire țesutui osos lipsă
  • umplerea golurilor din structura unui os

Pe scurt, tehnica adiției de masă osoasă permite să creștem țesut osos exact acolo unde este nevoie de el. Înainte de a opta pentru un implant dentar, este important să discutați cu medicul dentist despre toate aspectele implicate în procedura de adiție de os – preț, complexitate, perioadă de recuperare și beneficii.

Ce presupune adiția de os?

Procedura de adiție de os este o tehnică de ultimă oră, eficientă și sigură de tratare și de stimulare a creșterii masei osoase a mandibulei și maxilarului. Țesutul osos are calitatea de a se regenera și de a crește, așa că plasarea strategică a unor grefe de os sunt de natură a stimula creșterea lui, exact acolo unde este nevoie. Odată plasată grefa de os, țesutul are nevoie de 4-9 luni pentru a se regenera înainte de a putea face un implant.

Scopul acestei proceduri este atât de a preveni resorbția osoasă după extracție, cât și de a corecta eventualele defecte osoase preexistente (adesea din cauza unei infecții sau a unui dinte fisurat).

Deficitul osos observat se datorează de obicei resorbției osului alveolar în care a fost localizat dintele lipsă. Acesta este motivul pentru care pacienții care au pierdut unul sau mai mulți dinți sunt puternic sfătuiți să îi înlocuiască imediat cu unul sau mai multe implanturi dentare înainte ca osul alveolar să înceapă să se resorbă.

În condiții normale osul alveolar este menținut prin mecanisme naturale de autovindecare și autoregenerare stimulate de dinți. Acest echilibru este perturbat atunci când dinții sunt pierduți. Resorbția osului alveolar se manifestă atunci printr-o reducere a înălțimii și grosimii cu 40-60% în medie în primii trei ani. De aici și importanța de a acționa foarte rapid pentru a stopa acest proces.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că este adesea posibil să se efectueze o augmentare osoasă în același timp cu plasarea implantului (implanturilor), condiția sine qua non fiind obținerea unei bune „retenții primare” a implantului (implanturilor).

Scopul acestei proceduri este atât de a preveni resorbția osoasă după extracție, cât și de a corecta eventualele defecte osoase preexistente (adesea din cauza unei infecții sau a unui dinte fisurat). Această tehnică presupune „obturarea” găurii lăsate de extracție cu un biomaterial (sub formă de particule) care va permite osului să se regenereze, în mod ideal în următoarele 3-4 luni. Uneori este necesar să se protejeze și să se conțină biomaterialul cu o membrană de colagen resorbabilă (asemănătoare cu o foaie de hârtie). Aceasta este cunoscută sub denumirea de regenerare osoasă ghidată.

Abonare newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul iDentity

pentru sfaturi stomatologice și promoții!

Din ce este făcută o grefă osoasă?

O adiție de os presupune „obturarea” găurii lăsate de extracție cu un biomaterial (sub formă de particule) care va permite osului să se regenereze, în mod ideal în următoarele luni. Uneori este necesar să se protejeze și să se conțină biomaterialul cu o membrană de colagen resorbabilă (asemănătoare cu o foaie de hârtie). Aceasta este cunoscută sub denumirea de regenerare osoasă ghidată.

Există mai multe tehnici și tipuri de grefe disponibile pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecărui pacient și pentru a le oferi șansa de a-și recăpăta un zâmbet strălucitor.

Grefa utilizată pentru umplerea osului poate proveni din mai multe surse diferite. Există 4 tipuri de grefe folosite pentru o adiție de os:

  • Autogenă. Grefa osoasă provine chiar de la pacient și se poate recolta, fie din gură sau din altă zonă a corpului, ca, de exemplu, din șold . Acest tip de grefă implică pregătirea a 2 situsuri chirurgicale: situsul donator și situsul primitor.
  • Alogenă. Grefa osoasă provine de la un donator. Acesta este prelevat de la un cadavru în condiții sanitare stricte pentru a preveni transmiterea oricăror boli. Este posibil ca organismul să respingă materialul, deși acest lucru este rar.
  • Xenogenic. Grefa osoasă provine de la un animal, de obicei o bovină. Cu toate acestea, acest tip de grefă este din ce în ce mai puțin frecvent.
  • Material sintentic. Acesta seamănă cu osul și este un substitut perfect pentru o grefă osoasă.

La Clinica iDentity folosim mai multe soluții pentru procedura de adiție de os, precum INFUSE®, sau inelele AlloGraft produse de Straumann®. INFUSE® folosește un material nou pe bază de proteină pentru stimularea creșterii, în timp ce inelele AlloGraft produse de Straumann® folosesc material osos alogenic tratat special provenit de la terți. Aceasta din urmă combină într-o singură procedură adiția de masa osoasă și implantarea.

Ce este un inel Allograft?

Inelul Straumann® AlloGraft  este un tip nou de grefă osoasă. Inelul Straumann® AlloGraft combină grefa osoasă și implantul într-o singură procedură. Inelul este fabricat din material osos provenit de la donator și poate reduce semnificativ durata tratamentului de adiție de os. Inelul Inelul Straumann® AlloGraft este poziționat precis și inserat în gingie, după care acesta începe să se integreze în osul maxilarului/mandibulei. Spre deosebire de metodele clasice, operația de grefă și montare a implantului se fac deodată, într-o singură ședință.

Care sunt beneficiile inelelor Allograft?

În comparație cu procedurile tradiționale, inelul Straumann® AlloGraft reduce semnificativ timpul total al procedurii. De asemenea, perioada de vindecare se scurtează și ea în condițiile în care inelul Straumann® AlloGraft combină cele două operații într-una singură.

Dar care sunt avantajele unui inel Allograf?

  • Combină două operații într-una singură
  • Nu necesită recoltare de țesut osos de la pacient
  • Este benefic pentru pacienții cu masa osoasă deficitară
  • Reduce timpul total de intervenție cu luni de zile
  • Reduce timpul necesar vindecării
  • Produce mai puțin disconfort

Ce presupune operația de lifting de sinus?

Sinusurile sunt localizate deasupra molarilor superiori. Pierderea unor dinți în această zonă determină, în timp, contractarea masei osoase. Liftingul de sinus este necesar pentru a crea din nou masa osoasă în care să se fixeze un nou implant dentar. În același timp, liftingul de sinus permite și crearea spațiului pentru montarea coroanei și refacerea funcțională și estetică a maxilarului.

Această metodă constă în ridicarea podelei sinusurilor prin umplerea cavității astfel create cu un substitut osos. Este indicată atunci când înălțimea reziduală sub sinus nu depășește 5 mm.

Chirurgul stomatolog accesează sinusul maxilar, care este situat la nivelul lateral al maxilarului superior. Apoi dezlipește membrana sinusului (cunoscută sub numele de membrana lui Schneider) și o ridică ușor, formând o cavitate pe care o va umple cu biomateriale pentru a obține un volum osos suficient pentru implantare.

În unele cazuri, medicul poate utiliza tehnica Summers. Acesta abordează creasta de jos pentru a ridica membrana sinusală cu ajutorul unui osteotom și pentru a introduce un material de umplutură osoasă în vederea obținerii volumului necesar pentru plasarea implantului, care se efectuează de obicei în cursul aceleiași ședințe.

Adiție de os și implanturi dentare la Clinica iDentity

Vă așteptăm în Clinica iDentity®️ pentru a discuta cu specialiștii noștri în implantologie toate aspectele intervenției de adiție de os – preț, beneficii, perioada de recuperare etc. Pentru o programare puteți să apelați la numărul de telefon al clinicii (0728 000 012) sau să ne scrieți la adresa office@identityclinic.ro

Contact Consultatie
iDentity

CONTACTAȚI-NE PENTRU CONSULTAȚIE

**După completarea formularului vă vom contacta pentru a stabili detaliile programării. Aceasta va fi validată doar prin confirmarea telefonică din partea call center-ului iDentity.

Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
* În limita locurilor disponibile
Ofertele lunii Octombrie
60%
discount
până la
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
60%
discount
până la
*in limita locurilor disponibile
Update cookies preferences