Parodontoza influențează negativ starea sănătății în timpul sarcinii

Sarcina și nașterea unui copil reprezintă un moment unic și foarte important în viața unei femei: sunt atât de multe schimbări prin care se trece în această perioadă. Acesta este motivul pentru care este important să avem grijă de toată sănătatea, inclusiv de cea orală, înainte și în timpul sarcinii. Parodontoza în timpul sarcinii reprezintă o problemă de sănătate orală care poate avea efecte negative atât asupra mamei, cât și asupra fătului.

Sănătatea orală și sarcina – cum reacționează organismul?

În timpul sarcinii creșterea nivelului de hormoni poate afecta modul în care organismul reacționează la placa dentară, ducând la apariția problemelor gingivale (manifestate prin umflături și sângerări) care pot duce la parodontită.

În timpul primului trimestru se recomandă un control la medicul dentist care verifică starea de sănătate a cavității bucale și prezența sângerărilor gingivale, a durerilor dentare, a prezenței cariilor în dinți, a dinților pierduți și a gingiilor umflate. Dacă pacientul prezintă aceste simptome trebuie luate măsuri prompte. Amânarea acestor tratamente ar putea reprezenta un risc semnificativ pentru mamă și, indirect, pentru făt.

Detartraj dentar în București: ghid complet despre prețuri, durată și rezultate înainte și după

În proporție de 40-50% inflamația tractului urinar este cea mai frecventă cauză a nașterilor premature. Infecțiile tractului urinar contribuie, de asemenea, la răspunsul inflamator din întregul organism în cazul preeclampsiei. A doua cale directă este răspândirea microorganismelor din cavitatea bucală prin vasele de sânge. În cazul parodontitei bacteriile pătrund în vasele de sânge prin buzunarul parodontal și pot ajunge la embrion.

Gingii inflamate în timpul sarcinii

Graviditatea este marcată de o creștere a nivelurilor de estrogen și progresteron din corp, ceea ce, în sine, constituie un important factor de risc pentru apariția gingivitei. Inflamația gingiilor (gingivita) este, prin urmare, frecvent observată în timpul sarcinii. Primele semne ale gingivitei sunt umflarea și/sau înroșirea țesutului și sângerarea gingiilor atunci când mâncați sau vă spălați pe dinți. Gingivita este cauzată de bacteriile din placa dentară (placă/biofilm).

Abonare newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul iDentity

pentru sfaturi stomatologice și promoții!

Ce este boala parodontală?

Boala parodontală sau parodontoza se referă la o inflamație a gingiilor care, în cazuri extreme, poate duce la pierderea dinților.

Mai multe studii au arătat o corelație între bolile dentare, cum ar fi parodontoza, și nașterea prematură sau nașterea unui copil cu greutate redusă la naștere. Parodontoza în timpul sarcinii este legată de modificările hormonale și vasculare: organismul poate reacționa diferit la prezența plăcii bacteriene. Bacteriile parodontale pot intra în circulație și ajunge la placentă, provocând infecții care pot duce la contracții musculare ale uterului, dilatare cervicală și ruperea prematură a sacului amniotic.

Descoperiți cele mai recente tendințe în îngrijirea orală premium

Cum este detectată parodontoza în timpul sarcinii?

Ca parte a evaluării dumneavoastră medicul dentist poate verifica rapid sănătatea parodonțiului printr-o examinare a problemelor gingivale, utilizând Indexul de screening parodontal. Această procedură ajută la identificarea eventualelor afecțiuni grave ale parodonțiului, precum parodontoza în timpul sarcinii, și durează doar câteva minute, fiind practic nedureroasă.

Controalele periodice la medicul dentist sunt esențiale pentru a recunoaște la timp modificările de sănătate orală și pentru a realiza un tratament parodontal în stadii incipiente. Acest aspect este crucial, deoarece bolile parodonțiului, cum ar fi gingivita și parodontoza, sunt mai ușor de tratat în primele etape ale sarcinii. Măsurile de igienă orală specifice și terapia parodontală pot fi efectuate în siguranță la femeile însărcinate, reducând eficient inflamațiile gingiilor și menținând sănătatea parodonțiului în timpul sarcinii.

Cu cât tratamentul pentru gingivită sau parodontoză este realizat mai devreme – ideal înainte de a planifica o sarcină – cu atât mai eficient poate fi diminuat riscul de complicații în timpul sarcinii.

Simptome ale parodontozei

  • Sângerarea frecventă a gingiilor, de exemplu atunci când vă spălați pe dinți, dar și spontan, de exemplu atunci când mestecați
  • Gingii înroșite și umflate
  • Respirație urât mirositoare persistentă și/sau gust neplăcut în gură
  • Gingiile se retrag, dinții par mai lungi
  • Dinți sensibili (colți de dinți)
  • Scurgeri de puroi din buzunarele gingiilor
  • Dinții se slăbesc și se pot mișca

Cum să aveți grijă de sănătatea orală în timpul sarcinii

Pentru a menține o bună sănătate orală la domiciliu este important să vă spălați pe dinți de cel puțin două ori pe zi folosind o periuță de dinți cu peri moi și pastă de dinți cu fluor.

Grețurile matinale pot expune dinții la acidul gastric și pot slăbi suprafața dinților, crescând riscul de carie și eroziune dentară. În aceste cazuri este important să vă clătiți gura cu apă sau apă de gură și să vă spălați pe dinți după aproximativ 30 de minute pentru a evita răspândirea acidului în continuare.

Dinții sănătoși sunt determinați și de o alimentație adecvată:

  • limitați consumul de alimente care conțin zaharuri doar în timpul meselor și evitați băuturile carbogazoase
  • consumați o dietă bogată în substanțe lactice pentru a obține cantitatea potrivită de calciu: un nutrient care ajută la menținerea dinților sănătoși și puternici

Este recomandat să rezervați un control stomatologic și o ședință profesională de igienă orală dacă acestea nu au fost efectuate în ultimele șase luni. În cazul unor probleme de sănătate ale dinților sau gingiilor se recomandă, de asemenea, efectuarea terapiilor necesare indicate de medicul dentist, chiar înainte de naștere.

Igiena orală, o metodă accesibilă pentru prevenirea afecțiunilor gingivale

Specialiștii de la iDentity Clinic subliniază importanța menținerii unei igiene orale corecte pentru prevenirea parodontozei și a altor afecțiuni gingivale. Îndepărtarea bacteriilor din cavitatea bucală poate fi realizată acasă prin următoarele acțiuni:

  • Periajul dentar de cel puțin două ori pe zi
  • Utilizarea apei de gură
  • Folosirea aței dentare
  • Utilizarea dușurilor dentare
  • Curățarea profesională a dinților și gingiilor

În timpul sarcinii se recomandă curățarea profesională a dinților în cadrul clinicii stomatologice. iDentity Clinic dispune de echipamente moderne, precum AIRFLOW® PROPHYLAXIS MASTER, care permite aplicarea terapiei Guided Biofilm Therapy (GBF), un protocol dezvoltat de compania elvețiană EMS, unul dintre cei mai mari producători de echipamente stomatologice.

GBF este o procedură minim invazivă, eficientă și sigură, asigurând îndepărtarea biofilmului atât supragingival, cât și subgingival. De asemenea, include un ghid de bune practici pentru pacienți, încurajând o igienă orală adecvată.

Contact Consultatie
iDentity

CONTACTAȚI-NE PENTRU CONSULTAȚIE

**După completarea formularului vă vom contacta pentru a stabili detaliile programării. Aceasta va fi validată doar prin confirmarea telefonică din partea call center-ului iDentity.

Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
* În limita locurilor disponibile
Ofertele lunii Octombrie
60%
discount
până la
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
60%
discount
până la
*in limita locurilor disponibile