Sângerarea gingiilor – Cauze, simptome și tratament

Acumularea plăcii dentare și a tartrului cauzează sângerarea gingiilor, astfel încât este un simptom comun al gingivitei, parodontitei și al altor forme de boală a gingiilor. Dar sângerarea gingiilor poate indica și alte probleme, cum ar fi scrâșnitul dinților (bruxismul), diabetul, fluctuațiile hormonale și deficiențele de vitamine.

Ce indică sângerarea gingiilor?

Sângerarea gingiilor este o afecțiune a cavității bucale care este adesea ignorată de pacienți: acest lucru nu este în niciun caz un lucru bun, deoarece sângerarea gingiilor este un indiciu al unui proces inflamator în desfășurare care trebuie investigat prompt.

Sângerarea poate fi episodică sau frecventă, poate apărea în timp ce vă spălați pe dinți, mestecați alimente solide sau, în unele cazuri, se manifestă chiar ca sângerare pe timp de noapte, fără a fi declanșată de o anumită acțiune: aceasta din urmă poate fi deja un simptom al unei probleme grave cu țesutul gingival. Cu toate acestea niciun episod de sângerare nu trebuie subestimat, deoarece gingiile sănătoase nu sângerează.

Cauzele sângerării gingiilor

Sângerarea gingiilor apare în prezența unei inflamații cauzate, în majoritatea cazurilor, de o igienă orală necorespunzătoare.

Placa bacteriană, de fapt, este un conglomerat de microorganisme capabile să se organizeze și să se stratifice pe suprafața dinților și a gurii; bacteriile cele mai agresive, dacă nu sunt îndepărtate corespunzător printr-o igienă zilnică atentă, produc substanțe care irită mucoasa gingivală, care declanșează procese inflamatorii ce duc la sângerări.

Alte cauze ale sângerării gingiilor sunt:

  • periajul prea puternic
  • modificări hormonale în timpul sarcinii
  • proteze dentare sau alte aparate dentare care nu se potrivesc bine
  • folosirea necorespunzătoare a aței dentare
  • infecție, fie într-un dinte, fie în gingie
  • leucemie, un tip de cancer al sângelui
  • deficiență de vitamina C
  • fumat
  • utilizarea de anticoagulante
  • deficitul de vitamina K
Abonare newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul iDentity

pentru sfaturi stomatologice și promoții!

Simptomele unor afecțiuni gingivale

Sângerarea este în general primul simptom al unei afecțiuni clinice a parodonțiului. Mai precis, simptomele sunt următoarele:

  • sângerare gingivală: poate apărea în timpul periajului dentar, al folosirii aței dentare sau al mestecării alimentelor tari, din cauza inflamației și a fragilității crescute a țesuturilor gingivale;
  • modificări și/sau alterări ale țesutului gingival: gingiile pot apărea edematoase, umflate, înroșite și dureroase la atingere, datorită proceselor inflamatorii subiacente.

Când apare sângerarea gingiilor?

Sângerarea gingiilor nu este o boală în sine, ci un simptom al unei posibile boli: cele mai frecvente sunt gingivita și parodontita, inflamații care afectează gingiile și respectiv parodonțiul.

Gingivita

Este o inflamație superficială a gingiei care înconjoară dintele. Este o afecțiune cronică, de obicei nedureroasă, dar ocazional apare într-o formă acută cu durere și umflături. Gingivita este cauzată de acumularea de placă bacteriană între dinte și gingie, în sulcusul gingival. Cu o intervenție și un plan de tratament adecvate, gingivita este o boală reversibilă, spre deosebire de parodontită care este un proces ireversibil.

Parodontita

O altă cauză a sângerării gingiilor este parodontita. Aceasta este o formă inflamatorie profundă cauzată de evoluția unei gingivite netratate. În acest caz inflamația țesutului gingival implică și ligamentul parodontal și osul de susținere al dintelui, factori care pot compromite stabilitatea dintelui în sine.

Parodontita este mai dificil de tratat și, dacă este depistată într-un stadiu avansat, nu permite osului și gingiei să se refacă decât cu tehnici sofisticate de chirurgie regenerativă.

Sângerarea gingiilor poate fi legată și de alte boli, cum ar fi diabetul, tulburările de coagulare și deficiențele de vitamine; sau poate apărea în anumite perioade ale vieții, de exemplu în timpul sarcinii, când schimbările hormonale pot amplifica răspunsul inflamator.

Ce trebuie să faceți în cazul sângerării gingiilor?

Unii pacienți cred că pot găsi soluția în remediile naturale. În realitate este important să ne bazăm întotdeauna pe profesionist: medicul dentist sau igienistul dentar după o examinare și o anamneză corectă va ști să definească, acolo unde este necesar, un plan de tratament personalizat și va recomanda remediile potrivite pentru tratamentul la domiciliu.

În faza de inflamație a gingiilor este adesea util să se combine manevrele mecanice corecte de igienă orală (periuța de dinți, ața dentară și periuța) cu produse specifice cu acțiune antiplacă și antibacteriană.

Un exemplu în acest sens sunt pastele de dinți, apa de gură și gelurile pe bază de clorhexidină, acestea din urmă putând fi combinate și cu substanțe capabile să reducă sângerările datorită acțiunii astringente, decongestionante și hemostatice.

Deoarece este vorba de produse a căror utilizare poate fi mai mult sau mai puțin prelungită, este important ca medicul să definească protocolul de utilizare.

În plus, sângerarea gingiilor este adesea însoțită de alte simptome: înroșirea și umflarea gingiilor, dureri mai mult sau mai puțin intense, hipersensibilitate.

Din aceste motive pacientul care suferă de ea tinde adesea să neglijeze, dacă nu chiar să întrerupă, periajul zilnic al dinților atunci când acesta provoacă un disconfort suplimentar, ignorând că acest lucru contribuie la agravarea situației.

Remedii pentru sângerarea gingiilor

Abordarea terapeutică a sângerării gingiilor este strâns legată de etiologia de bază. În cazul în care această manifestare este o expresie a bolii parodontale, este esențială intervenția unui medic dentist sau parodontolog, care va evalua tabloul clinic și, în funcție de situație, va indica tratamentul cel mai potrivit.

Terapiile frecvent utilizate pentru managementul bolii parodontale includ:

  • îmbunătățirea igienei orale la domiciliu: instrucțiuni detaliate și personalizate privind tehnicile adecvate de periaj (mai bine să se utilizeze periuțe cu peri moi), folosirea aței dentare și a periuței, pentru a îndepărta eficient placa bacteriană, principalul vinovat al inflamației gingiilor;
  • antibioterapie: în funcție de gravitatea și amploarea patologiei, pot fi prescrise antibiotice sistemice sau topice, menite să elimine bacteriile patogene prezente în pungile parodontale
  • detartrajul: procedură de curățare în profunzime a suprafețelor dinților și rădăcinilor, menită să elimine tartrul și placa bacteriană mineralizată, contribuind astfel la reducerea inflamației și la favorizarea vindecării țesuturilor;
  • chirurgia osoasă rezectivă sau regenerativă: în cazurile mai avansate de boală parodontală, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a reduce adâncimea pungilor parodontale, a remodela osul alveolar, gulerul și a încuraja regenerarea țesuturilor de susținere ale dintelui;
  • chirurgia parodontală asistată de laser: utilizarea laserului permite o precizie mai mare și o traumă mai mică a țesuturilor decât tehnicile chirurgicale tradiționale, contribuind la reducerea sângerării și a durerii postoperatorii.

Prevenirea sângerării gingiilor

Prevenirea sângerării gingiilor – și, prin extensie, menținerea sănătății parodontale – necesită o abordare preventivă zilnică bazată pe o igienă orală casnică scrupuloasă; aceasta include periajul și folosirea aței dentare și a periuțelor pentru a îndepărta eficient toate urmele de placă bacteriană de pe toate suprafețele dinților, inclusiv de pe spațiile interdentare și de pe linia gingiilor.

Utilizarea unei ape de gură antibacteriene poate contribui la menținerea sănătății orale optime prin reducerea încărcăturii bacteriene și a riscului de sângerare a gingiilor.

De asemenea, se recomandă efectuarea de controale stomatologice periodice, la fiecare șase luni, pentru a depista din timp orice semn de boală a gingiilor și a interveni din timp.

Adoptarea unui stil de viață sănătos, caracterizat printr-o alimentație echilibrată, săracă în zahăr, bogată în vitamine și săruri minerale, precum și abținerea de la fumat și consumul excesiv de alcool, contribuie la menținerea unei bune stări generale de sănătate și la reducerea riscului de apariție a bolii parodontale inflamatorii.

Pentru protecția gingiilor recomandăm utilizarea unei paste de dinți și a unei ape de gură speciale pentru această problemă. Produsele noastre sunt indicate și celor care au aparate ortodontice.

Contact Consultatie
iDentity

CONTACTAȚI-NE PENTRU CONSULTAȚIE

**După completarea formularului vă vom contacta pentru a stabili detaliile programării. Aceasta va fi validată doar prin confirmarea telefonică din partea call center-ului iDentity.

Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
* În limita locurilor disponibile
Ofertele lunii Octombrie
60%
discount
până la
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
60%
discount
până la
*in limita locurilor disponibile