Tot ce trebuie să știți despre îngrijirea fațetelor dentare

În perioada de aur a Hollywood-ului clasic Dr. Charles Pincus, un tânăr dentist, a pus bazele unui concept revoluționar în stomatologia cosmetică – fațetele dentare. Această invenție care avea să redefinească estetica dentară a fost inițial concepută pentru a satisface exigențele industriei cinematografice, fiind utilizată temporar de actori pentru a masca imperfecțiunile dentare în timpul filmărilor.

Primele fațete, introduse în anul 1929, erau rudimentare în comparație cu standardele actuale. Deși lipsite de durabilitate și naturalețe, acestea ofereau o soluție inovatoare pentru a îmbunătăți aspectul danturii, fiind considerate un punct de plecare în evoluția stomatologiei estetice.

Progresele tehnologice și științifice ulterioare au transformat această procedură dintr-un tratament temporar într-o soluție permanentă, caracterizată prin confort, durabilitate și estetică superioară. În prezent,fațetele dentare sunt sinonime cu „zâmbetul de la Hollywood” și reprezintă unul dintre cele mai solicitate tratamente de stomatologie cosmetică la nivel global, datorită capacității lor de a îmbunătăți semnificativ atât funcționalitatea, cât și estetica dentară.

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele sunt un tip de înveliș care poate fi realizat dintr-o gamă largă de materiale. Acestea sunt în general plasate pe partea din față a dinților. În acest fel ele pot masca orice defecte de dedesubt și pot oferi dinților dumneavoastră o nouă viață.

Acestea pot fi personalizate în ceea ce privește forma, designul și culoarea. Forma și culoarea sunt factori pe care medicul dentist îi va decide pe baza structurii feței și a buzelor dumneavoastră. În ceea ce privește materialul, există o gamă foarte largă disponibilă pentru a se potrivi diferitelor bugete. Vă puteți informa medicul dentist cu privire la bugetul dumneavoastră, astfel încât acesta să poată găsi cel mai bun material pentru fațetele dentare.

Ce tipuri de fațete există?

Există mai multe tipuri de fațete pe piață în prezent. Majoritatea diferențelor se referă la materiale și la metodele de fabricație.

1. Fațete din porțelan

Fațetele din porțelan sunt fațetele tradiționale purtate de majoritatea celebrităților. După cum sugerează și numele lor, acestea sunt realizate din porțelan, un material asemănător ceramicii. Aceste tipuri de fațete au în general o grosime cuprinsă între 0,5 mm și 0,7 mm. Fațetele din porțelan sunt cunoscute și sub denumirea de fațete laminate.

Medicul va efectua o examinare generală a gurii pentru a verifica starea sa de sănătate și pentru a confirma că sunteți un candidat bun pentru procedură. Trebuie să știți că medicul nu vă va pune fațete dacă aveți carii, infecții, inflamații sau orice altă problemă de sănătate în gură.

Este important să rezolvați aceste probleme înainte de a trece la procedură. Acest lucru asigură o bază bună pentru fațetele dvs. și este un factor cheie în succesul tratamentului.

2. Fațete Lumineers

Fațetele Lumineer sunt un tip de fațetă care este extrem de subțire. Acestea sunt realizate din porțelan și sunt o opțiune foarte populară în stomatologia cosmetică. Spre deosebire de fațetele din porțelan clasice, Lumineers au o grosime subțire de aproximativ 0,3 mm. Din acest motiv ele sunt oarecum translucide. Ca urmare, procesul de proiectare pentru acest tip de fațete va fi foarte diferit de cel pentru fațetele din porțelan.

3. Fațete compozite

Fațetele compozite sunt un alt tip de fațete, la fel de frecvente în stomatologia estetică. Acestea sunt realizate din rășină compozită. Acesta este un material pe care stomatologii îl folosesc în principal pentru plombe. În ceea ce privește structura sa, rășina compozită seamănă cu argila, iar acest material poate fi ușor asortat la culoarea dinților dumneavoastră.

Abonare newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul iDentity

pentru sfaturi stomatologice și promoții!

Cum îmi întrețin fațetele dentare?

Deoarece fațeta urmează linia gingiei, nu există timp de adaptare sau orice altceva. Prin urmare, vă puteți efectua rutina zilnică de îngrijire imediat după montarea fațetelor, la fel ca înainte, fără a face nicio schimbare.

Periajul trebuie să fie natural, chiar dacă este normal să vă faceți griji cu privire la deplasarea fațetei în primele câteva zile (dar acest lucru este aproape imposibil dacă montarea a fost atentă și eficientă). Apoi ar trebui să procedați în același mod ca înainte de montarea fațetelor:

  • spălați-vă pe dinți deoarece este important să continuați să vă spălați pe dinți de două ori pe zi!
  • utilizați o periuță de dinți de calitate și înlocuiți-o în mod regulat
  • utilizați ață dentară și un jet dentar (consultați articolul nostru pe această temă)
  • apelați la un detartraj regulat dinții la un cabinet stomatologic.

Îngrijirea dinților nu este în niciun caz opțională: doar pentru că aveți fațete superbe nu înseamnă că trebuie să vă neglijați igiena.

Aceste soluții au o durată de viață cuprinsă în medie între 10 și 20 de ani, în funcție de calitatea fabricației și de grija acordată la montarea lor. Este de la sine înțeles că dumneavoastră purtați o mare parte din responsabilitate pentru această durată de viață: îngrijirea dinților dumneavoastră, chiar și după montarea fațetelor, este cel mai important factor al longevității lor.

Cât timp rezistă fațetele dentare?

Durata de viață a fațetelor depinde de doi factori: tipul de fațete pe care le utilizați și modul în care le îngrijiți. Deși fațetele nu se cariază trebuie să țineți cont întotdeauna de faptul că țesutul viu din jurul lor este supus cariei și inflamației.

Dacă sănătatea orală este precară este posibil ca aceasta să vă afecteze protezele. De exemplu, dintele pe care sunt lipite fațetele poate cădea sau se poate fractura, stricându-vă proteza. Nu uitați niciodată că dinții dumneavoastră constituie baza fațetelor și că este esențial să aveți grijă de ei pentru a asigura longevitatea protezelor.

În plus față de o bună igienă orală trebuie să vă vizitați medicul dentist în mod regulat. Controalele dentare anuale sau semestriale sunt obligatorii, indiferent de tipul de fațete pe care le aveți. Dar acestea sunt deosebit de importante odată ce ați primit fațetele. Dentistul va putea detecta orice problemă și o va trata înainte ca aceasta să vă afecteze zâmbetul.

Fațete compozite

Datorită progreselor tehnologice fațetele compozite moderne pot dura mult mai mult decât în trecut. În medie fațetele compozite pot dura între 5 și 7 ani. Puteți reveni oricând pentru retușuri ale zâmbetului dumneavoastră.

Fațete din porțelan

Fațetele din porțelan sunt mai bune decât toate celelalte tipuri de fațete din punct de vedere al duratei de viață. De exemplu, fațetele din porțelan de calitate, îngrijite corespunzător, pot dura între 10 și 15 ani. După aceea va trebui să vă retușați zâmbetul.

Deși acestea durează mai mult de zece ani este foarte important să nu lipsiți de la programările de control. Acest lucru permite medicului dentist să identifice problemele și să le corecteze rapid.

Fațete Lumineers

Deși multe surse susțin că Lumineers poate dura până la 20 de ani, cercetările arată că Lumineers tind să se uzeze după 10 până la 15 ani. În mod similar pentru ca Lumineers să dureze trebuie să practicați o bună igienă orală și să aveți grijă de dinții dumneavoastră.

Fațete Clip-on

În general fațetele Clip-on nu rezistă mult. Din nou, totul depinde de modul în care le îngrijiți. Dar, cu o îngrijire adecvată, acestea pot dura până la un an.

Care este procedura de aplicare a unei fațete dentare?

Atunci când este vorba doar de schimbarea culorii dinților, 2 sau 3 etape sunt suficiente pentru a monta fațetele și a obține rezultatul dorit.

Lucrările mai complexe (modificarea alinierii dinților, acoperirea dinților rupți, modificarea formelor etc.) necesită un proiect estetic mai amplu și, inevitabil, vor exista mai multe teste: în general, medicul dentist va confecționa o mască dentară pentru a putea efectua un test în condiții aproape reale și a se asigura că fațetele realizate sunt potrivite.

Este absolut esențial să faceți un control complet cu medicul dentist înainte de a începe și să vă explice în detaliu etapele acestei proceduri, precum și timpul pe care va trebui să i-l dedicați. În orice caz această procedură este mult mai rapidă și mai puțin consumatoare de timp decât montarea unei coroane sau a unui implant.

În general procesul poate fi rezumat în următoarele etape:

  1. Un prim contact pentru a discuta problema și a vă exprima așteptările, în timpul căruia medicul dentist va lua puncte de referință, fotografii, radiografii ale gurii și amprente pentru a realiza un mulaj care va servi ulterior ca bază de lucru și model de testare.
  2. În timpul celei de-a doua întâlniri va fi efectuată o scanare digitală a dinților pentru a pregăti o machetă și a valida împreună cu planul de tratament. Acest lucru vă oferă o idee destul de precisă a viitorului rezultat.
  3. Uneori este necesară o ușoară pregătire a dinților dvs. în ceea ce privește înălțimea și dimensiunile. Aceștia vor trebui să fie șlefuiți pentru a se potrivi acestor dimensiuni și pentru a acomoda corect viitoarele fațete. În plus suprafața dinților trebuie să fie „răzuită” pentru ca adezivul de pe fațete să adere perfect la suprafața dinților și să facă totul foarte solid în timp. Această fază este nedureroasă și durează doar câteva zeci de minute. Fațetele dentare temporare vor fi montate la sfârșitul ședinței pentru a vă oferi o primă idee despre rezultat.
  4. În cele din urmă, fațetele temporare sunt îndepărtate pentru a face loc instalării delicate a fațetelor permanente. Montarea propriu-zisă a fațetelor se realizează adesea sub anestezie locală: nu este o operație dureroasă în sine, dar disconfortul provocat pacientului și precizia necesară fac ca aceasta să fie efectuată astfel, pentru a evita orice mișcări intempestive.

Având în vedere precizia și delicatețea necesare pentru montarea fațetelor permanente, această fază este relativ lungă, durând 1 până la 2 ore dacă sunt montate multe fațete. Adezivul acționează foarte rapid, iar mișcările practicianului trebuie să fie sigure și precise pentru a poziționa fațeta corect și armonios.

Contact Consultatie
iDentity

CONTACTAȚI-NE PENTRU CONSULTAȚIE

**După completarea formularului vă vom contacta pentru a stabili detaliile programării. Aceasta va fi validată doar prin confirmarea telefonică din partea call center-ului iDentity.

Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
* În limita locurilor disponibile
Ofertele lunii Octombrie
60%
discount
până la
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
60%
discount
până la
*in limita locurilor disponibile