aparat dentar - iDentity

Auch, mă doare!… 9.Când pun aparat dentar la copii?

Un aparat dentar pentru copii este un instrument esențial pentru corectarea malocluziilor și a problemelor de aliniere a dinților în timpul copilăriei și adolescenței. În acest articol vom analiza vârsta potrivită pentru a pune aparate dentare pentru copii, costurile și durata tratamentului. De asemenea, vom analiza diferența dintre aparatele dentare fixe și cele detașabile.

Auch, mă doare! 13 de întrebări și răspunsuri la problemele stomatologice ale copiilor

Alinierea dinților la copii

Alinierea dinților la copii este un proces natural care are loc în timpul creșterii și dezvoltării dinților. În timpul copilăriei și adolescenței dinții copiilor se pot deplasa treptat și se pot poziționa într-un mod mai uniform și mai aliniat. Acest proces este determinat de creșterea oaselor maxilare și de erupția continuă a dinților permanenți.

Cu toate acestea în unele cazuri poate fi necesar să se intervină pentru a corecta probleme mai semnificative de aliniere a dinților. În aceste situați, un ortodont poate recomanda utilizarea unui aparat dentar fix sau detașabil pentru a muta dinții în poziția dorită. Ortodonția poate fi necesară pentru a corecta probleme precum malocluziile, dinții strâmbi, suprapuși sau distanțați.

Ce este un aparat dentar?

Aparatul ortodontic sau aparatul dentar se referă la un dispozitiv, fix sau mobil, utilizat de ortodont pentru alinierea dinților, corectarea malocluziilor (închideri incorecte ale mușcăturii) și reechilibrarea creșterii craniofaciale. Aparatele ortodontice pot fi utilizate la toate vârstele, chiar și ca adulți, dar unele tipuri de malocluzii și probleme necesită o intervenție timpurie, ca copii, când creșterea craniofacială poate fi încă corectată.

Ce este malocluzia dentară?

O malocluzie dentară apare atunci când dinții maxilarului superior nu sunt aliniați cu cei ai maxilarului inferior și, prin urmare, există o relație anormală între dinții maxilarului și cei ai maxilarului inferior, adesea numită pur și simplu dinți strâmbi, deși problema nu se reduce întotdeauna doar la dinți, ci poate implica întreaga structură craniofacială.

Malocluziile nu sunt doar o problemă estetică, așa cum mulți cred în mod eronat. Nu că problemele estetice ar fi puțin importante în zilele noastre, mai ales atunci când implică copii aflați la începutul dezvoltării lor. Repercusiunile sociale pot fi uneori destul de problematice, de unde și importanța tratării cât mai timpurii a acestui tip de afecțiune. Pe lângă problemele estetice malocluziile pot cauza o serie de afecțiuni precum:

  • dureri de cap
  • tulburări de masticație
  • tulburări de fonație (dificultăți în pronunțarea anumitor sunete)
  • tulburări respiratorii și de somn (sforăit – tulburări ORL)
  • tulburări de postură și dureri de gât sau de spate

Care este vârsta recomandată pentru primul control ortodontic?

Vârsta de 7 ani este considerată ideală pentru un prim control ortodontic, deoarece dantura copilului cuprinde atât dinți de lapte, cât și dinți permanenți. Această evaluare nu presupune neapărat montarea imediată a unui aparat dentar pentru copii, ci are scopul de a monitoriza dezvoltarea corectă a danturii.

La această vârstă tratamentele ortodontice vizează ghidarea corectă a erupției dinților permanenți pentru a asigura o mușcătură corectă și o estetică dentară optimă.

Montarea aparatului dentar este recomandată în cazul „încălecării” dinților sau al nealinierii corecte a arcadelor dentare. Aparatele dentare reprezintă o soluție sigură și eficientă pentru corectarea aliniamentului dinților, având atât un rol funcțional, cât și estetic. Acestea sunt disponibile în diverse forme, dimensiuni și materiale.

Abonare newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul iDentity

pentru sfaturi stomatologice și promoții!

Tipuri de aparate dentare

Pe baza caracteristicilor lor este posibil să se distingă două tipuri de aparate dentare:

  • aparate dentare fixe
  • aparate dentare detașabile sau detașabile

După cum indică termenii înșiși diferența dintre cele două tipuri de aparate dentare constă în faptul dacă pacientul poate sau nu să îndepărteze aparatul în timpul tratamentului.

Aparatele dentare fixe sunt fixate direct pe arcada dentară a pacientului prin intermediul unor dispozitive speciale și au avantajul de a funcționa continuu, 24 de ore pe zi. În cele mai multe cazuri acestea sunt destinate să corecteze poziția dinților.

Aparatele dentare detașabile tradiționale, pe de altă parte, corectează în principal aspectul scheletic al unei malocluzii.

Cu toate acestea există și excepții. Printre aparatele detașabile putem lua în considerare și alignerele transparente. Aceste dispozitive sunt detașabile, dar fac aceeași treabă ca și aparatele dentare fixe. Ele sunt adesea utilizate pentru alinierea dinților adulți, dar pot fi utile și în tratamentul ortodontic pediatric.

Care este vârsta ideală pentru montarea unui aparat dentar pentru copii?

Nu există o vârstă strictă pentru montarea unui aparat dentar pentru copii, însă eficiența tratamentului este mai mare atunci când este inițiat în copilărie sau adolescență. Aparatele dentare se poartă pentru o perioadă extinsă, iar alegerea celui potrivit se face în urma unei discuții între medic, părinte și pacient.

Aparatele dentare sunt disponibile într-o varietate de tipuri, fiecare răspunzând unor cerințe medicale, estetice și financiare specifice. Alegerea aparatului dentar potrivit se face în urma unui „trialog” între medic, părinte și – nu în cele din urmă – cu cel care-l va purta.

De asemenea, dacă un dinte permanent erupe între doi dinți de lapte afectați de carii, riscul ca acesta să fie ulterior afectat de carii crește semnificativ.

De cât timp este nevoie pentru alinierea dinților copiilor?

Durata tratamentului ortodontic pentru alinierea dinților la copii poate varia considerabil în funcție de gravitatea cazului și de tipul de aparat utilizat. În medie, acesta poate dura între 1 și 3 ani. În această perioadă copilul va trebui să participe la întâlniri regulate de control cu medicul ortodont pentru ajustarea aparatelor și monitorizarea progreselor.

Este important să subliniem faptul că fiecare caz este unic, iar durata tratamentului poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv vârsta copilului, gravitatea problemei ortodontice și cooperarea pacientului în respectarea instrucțiunilor medicului dentist.

Cât costă un aparat dentar pentru copii?

Costul unul aparat dentar pentru copii variază în funcție de tipul de aparat și de complexitatea cazului. În general prețurile variază între 1.000 și 6.000 de euro pentru aparatele dentare fixe și între 500 și 3.000 de euro pentru aparatele dentare mobile. Desigur, aceste prețuri variază în funcție de cabinet, de model și de regiunea în care achiziționați tratamentul.

Este important să rețineți că costul tratamentului ortodontic include, de asemenea, controalele și ajustările aparatului dentar pe parcursul tratamentului, precum și îndepărtarea aparatelor dentare și montarea aparatelor de întreținere.

În orice caz nu subestimați importanța unei dentiții drepte și solide: nivelul de bunăstare psihofizică al copilului dumneavoastră ar putea varia enorm în prezența sau absența unor dinți sănătoși – probleme precum bruxismul s-ar putea instala, de asemenea – și dacă este adevărat că costurile sunt importante, costul lipsei acestor tratamente ar putea fi la fel de mare.

La Clinica iDentity puteți beneficia de cele mai bune tratamente ortodontice, asigurate de specialiști în domeniu. Toate prețurile noastre sunt transparente și pot fi consultate pe website-ul clinicii în secțiunea „Prețuri”.

Contact Consultatie
iDentity

CONTACTAȚI-NE PENTRU CONSULTAȚIE

**După completarea formularului vă vom contacta pentru a stabili detaliile programării. Aceasta va fi validată doar prin confirmarea telefonică din partea call center-ului iDentity.

Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
* În limita locurilor disponibile
Ofertele lunii Octombrie
60%
discount
până la
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
60%
discount
până la
*in limita locurilor disponibile
Update cookies preferences