Prevenția este fundamentală pentru sănătatea orală atât la adulți, cât și la copii. Controalele periodice, igiena zilnică și tehnici precum sigilarea dentară sunt instrumente eficiente pentru menținerea sănătății dentare a copiilor.
Sigilarea dinților copiilor este o procedură stomatologică recomandată pentru a preveni formarea cariilor, alături de o dietă sănătoasă (săracă în zahăr, bogată în fructe, cereale integrale și legume) însoțită de o igienă orală adecvată.
Fluorul este un mineral natural care întărește dinții prin aportul de calciu și fosfor și ajută la combaterea cariilor chiar în stadiile incipiente.
Deși este adevărat că importanța fluorurii este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății și de Ministerul Sănătății, conform studiilor științifice, eficacitatea acesteia în cazul dinților de lapte este încă discutabilă în comparație cu dinții permanenți.
Prin urmare, administrarea de fluor pe cale topică (prin utilizarea de paste de dinți și ape de gură fluorurate) sau sistemică (prin administrarea orală de picături sau tablete fluorurate) sunt recomandate, dar singure nu sunt suficiente. De fapt, cariile sunt încă una dintre cele mai răspândite boli care se estimează că afectează aproximativ 90% din populația lumii cel puțin o dată în viață, dar pot fi evitate urmând formele corecte de prevenire.
Auch, mă doare! 13 de întrebări și răspunsuri la problemele stomatologice ale copiilor
Ce este sigilarea dinților și de ce se efectuează?
Sigilarea dinților este o practică stomatologică care constă în umplerea șanțurilor mici din molari, adică dinții laterali, superiori și inferiori, care sunt situați în partea cea mai interioară a gurii. Sigilarea protejează smalțul dentar de acțiunea agenților chimici din alimente. Procesul de sigilare dentară reduce cu peste 90% riscul carierii dintelui. Dar spre surprinderea medicilor stomatologi părinții sunt reticenți să apeleze la sigilarea dinților de lapte.
Copiii sunt cei mai expuși riscului de apariție a cariilor, atât din cauza alimentației lor (bogată în dulciuri și carbohidrați), cât și din cauza refractarității lor tipice vârstei de a se supune unei igiene orale corespunzătoare. Prin urmare, mulți experți consideră că este corect să se supună copiii cei mai expuși la risc sigilării molarilor pentru a preveni cariile dureroase.
În principal există două motive pentru această reticență din partea părinților:
a) teama de substanțele folosite la fabricarea gelurilor și lacurilor de sigilare
b) dinții de lapte nu trebuie protejați deoarece, oricum, cad.
Sănătatea dinților permanenți depinde în mod covârșitor de starea de sănătate a dinților de lapte. În ceea ce privește compoziția chimică a gelurilor toți compușii se regăsesc și la plombarea dinților. Dinții de lapte se pot sigila ca măsură profilactică și asigură sănătatea dinților permanenți. Sigilarea dinților permanenți se poate face imediat după ce au erupt, între 6 – 15 ani, atât pentru molarii de 6 ani și 12 ani cât și pentru premolari.
Cine poate beneficia de sigilarea dinților?
Sigilarea dinților este recomandată în special copiilor și adolescenților. Molarii permanenți erup de obicei în jurul vârstei de șase ani și sunt deosebit de vulnerabili la carii. Aplicarea unui sigilant pe acești dinți nou erupți poate oferi o protecție esențială în timpul anilor critici de dezvoltare dentară.
Adulții pot beneficia, de asemenea, de sigilarea dinților, mai ales dacă au șanțuri adânci în dinți sau sunt predispuși la carii. În unele situații dinții care nu au dezvoltat carii, dar au caneluri adânci care sunt dificil de curățat, pot fi sigilați pentru a preveni problemele dentare viitoare.
Alte situații speciale în care sigilarea poate fi recomandată includ:
- Pacienții cu istoric de carii: cei cu istoric de carii frecvente pot considera sigilarea o metodă preventivă eficientă pentru a evita deteriorarea ulterioară.
- Dificultăți în ceea ce privește igiena orală: persoanele care au dificultăți în menținerea unei bune igiene orale din cauza unor afecțiuni medicale sau dizabilități pot beneficia de sigilare pentru a reduce riscul de carii.
Ce preț are sigilarea dentară?
Costul procedurii de sigilare a dinților variază în funcție de medicul stomatolog și de locație, la fel ca în cazul oricărui tratament. Este important de menționat că sigilarea nu are o durată nelimitată, astfel că se recomandă controale regulate la fiecare 6-12 luni pentru a verifica integritatea și eficiența acesteia.
În acest context se aplică principiul „mai bine să previi decât să tratezi”, acționând din timp pentru a evita necesitatea unor tratamente mai complexe, cum ar fi obturațiile pentru carii. De asemenea, este esențial ca, de la apariția primilor dinți, copiii să fie învățați să mențină o igienă orală corectă.
La Clinica iDentity puteți beneficia de cele mai bune sigilări dentare, asigurate de specialiști în domeniu. Toate prețurile noastre sunt transparente și pot fi consultate pe website-ul clinicii în secțiunea „Prețuri”.
Materialele utilizate pentru sigilarea dinților
Eficacitatea pe termen lung a sigilantului este legată și de tipul de material utilizat. Materialele utilizate în mod obișnuit pentru sigilarea dinților sunt rășinile de înaltă calitate. Aceste rășini sunt concepute pentru a adera ferm la smalțul dintelui și pentru a rezista la uzura cauzată de mestecare și sunt prima alegere în tratamentul de sigilare datorită excelentei lor
retenție
Alte materiale care pot fi utilizate sunt cimenturile de sticlă ionomerică, care au o retenție mai scăzută decât rășinile, dar sunt recomandate în toate situațiile în care controlul umidității nu poate fi optim și în cazurile de hipomineralizare a smalțului.
Care sunt etapele procedurii de sigilare a dinților?
Sigilarea dentară este o procedură non-invazivă. Etapele ei sunt:
1) Curățarea cu periuțe rotative, fără freză. Suprafața dintelui nu este afectată.
2) Gravarea. Pe dinte se aplică un gel fluid care acționează jumătate de minut. Dintele este spălat și uscat.
3) Aplicarea sigilantului. Toate șanturile și fisurile de pe suprafața dintelui sunt acoperite complet cu sigilant care intră în structura microscopică a smalțului.
4) Fixarea. Sigiliantul este fotopolimerizat, întărindu-se pe suprafața dintelui.
5) Finisarea. Substanța rămasă între dinți este îndepărtată pentru refacerea identității morfologice a fiecărui dinte în parte.
Se recomandă controlul stomatologic de rutină, o dată la 6 luni. Sigilarea nu elimină nevoia păstrării unei igiene dentare corespunzătoare.
Cât timp durează sigilarea dinților?
Durata sigilării dinților este variabilă și poate depinde de mai mulți factori, însă un tratament bine executat poate fi eficient chiar și timp de mai mulți ani. Este important ca sigilările să fie verificate periodic în timpul vizitelor la dentist (aflați mai multe despre vizitele la dentist și igiena orală) pentru a verifica integritatea și starea stratului de rășină.
Beneficii ale sigilării dentare la copii
La vârsta de aproximativ 6 ani încep să apară molarii finali și în această etapă dinții sunt cei mai susceptibili la agresiunea agenților patogeni. Sigilarea dinților, pur și simplu, remodelează suprafața dintelui, făcând-o mai netedă și „astupând” zonele care oferă un mediu ideal pentru proliferarea bacteriilor.
Unele studii arată că sigilarea dinților poate opri chiar și cariile în stadiu incipient, înăbușind literalmente dezvoltarea bacteriană și inhibând deteriorarea ulterioară.
Unii stomatologi pediatri consideră că sigilarea dentară la o vârstă fragedă este o garanție pentru sănătatea orală a copiilor și, prin urmare, o armă excelentă de prevenire, alături de suplimentarea cu fluor, care este un element util (dar nu suficient) în protejarea dinților împotriva formării plăcii bacteriene și a tartrului. Sigilarea poate fi repetată după câțiva ani și nu alterează sau nu pătează smalțul dinților.