Apariția primului dinte este un eveniment demn de o ședință foto. Din nefericire, acest eveniment fiziologic este adesea însoțit de simptome supărătoare pentru cel mic și stresante pentru părinții care se simt neputincioși. Din fericire, există metode de ameliorare a suferinței bebelușului atunci când începe erupția dentară.
Auch, mă doare! 13 de întrebări și răspunsuri la problemele stomatologice ale copiilor
De ce plânge bebelușul când îi ies dinții?
Apariția primilor dinți este un proces care se împarte în două etape. Prima este împingerea dințișorilor, care este principala responsabilă pentru disconfortul bebelușului, care începe din momentul în care începe să saliveze, în jurul primei luni de viață. În această perioadă, de fapt, bebelușul nu este încă capabil să își înghită saliva.
Procesul de dentiție durează până în jurul vârstei de 3 ani și apoi se reia după o perioadă de acalmie în jurul vârstei de 6 ani, odată cu apariția celor patru molari. Erupția dinților durează între 2 zile și cel mult 10 zile. Atunci când dintele erupe în cele din urmă, gingia este foarte dură și tranziția poate provoca, de asemenea, disconfort copilului.
Erupția dentară face ca o parte din țesutul moale, cu o zonă plină cu terminații nervoase, să fie ruptă pentru a face loc dinților. Ca să înțelegeți mai bine și fenomenul și durerea, imaginați-vă că în fiecare moment, timp de câteva luni, cineva ar apăsa constant un cuțitaș gros, dar bine ascuțit, pe piele.
Când începe erupția dentară?
Dinții încep să se formeze încă din timpul vieții intrauterine, din săptămâna a șasea de sarcină. Acesta este și motivul pentru care la unii copii dinții apar mai devreme, la 3 luni sau chiar se pot naște cu un dinte gata ieșit. Erupția dentară are loc între luna a șasea și a douăsprezecea.
Dinții erup în perechi până în jurul vârstei de 3 ani. Primii care apar sunt cei doi dințișori de jos, din față, urmați de cei de sus. Cele mai mari dureri pe care le simte bebe însoțesc eruperea primilor doi dinți. Comparabilă în intensitate este și durerea pe care bebe o resimte atunci când ies molarii. Explicația este că molarii sunt dinți mari, cu o zonă de contact mare. Ei trebuie să „rupă” o suprafață și mai mare din gingie.
Semne și simptome ale erupției dentare
Unul dintre cele mai comune simptome ale erupției dentare este apariția durerilor de dinți. Bebelușii pot deveni iritabili și pot plânge mai mult decât de obicei. Aceste dureri de dinți la bebeluși pot varia de la un disconfort minor la o durere mai intensă, în funcție de dintele care erupe. Este important ca părinții să fie atenți la comportamentul copilului pentru a-i oferi confortul necesar.
Un alt semn al erupției dentare este salivația excesivă. Bebelușii pot începe să saliveze mai mult, iar acest lucru poate duce la iritații ale pielii din jurul gurii. Părinții ar trebui să aibă grijă să șteargă frecvent zona, pentru a preveni disconfortul.
De asemenea, apariția roșeții și a umflăturilor în zona gingiilor poate indica faptul că dinții sunt pe cale să erupă. Gingiile pot deveni sensibile, iar bebelușii pot fi mai predispuși să mestece obiecte pentru a-și calma disconfortul.
În concluzie, erupția dentară este o etapă normală în dezvoltarea bebelușilor, dar este esențial ca părinții să recunoască semnele și simptomele dentiției. Prin înțelegerea acestui proces părinții pot oferi suportul necesar pentru a face această perioadă mai confortabilă pentru cei mici.
Cum reacționează copiii la erupția dentară? Diferit!
Fiecare copil reacționează altfel când îi ies dinții. Unul plânge mai mult, altul mai puțin funcție de o serie de factori individuali. Unii factori sunt de natură structurală: cât de dezvoltați sunt dinții, mărimea lor, direcția de erupție, consistența țesutului gingival, etc. Unii copii au pragul de durere mai sus, alții mai jos, adică unii suportă mai bine durerea, alții mai puțin.
Unii copii reacționează la remediile tradiționale, alții au nevoie de ajutor medical. La acestea se mai adaugă reacția de frică declanșată de o senzație de durere necunoscută. Ultimul lucru de care are bebe nevoie este să vă speriați și dumneavoastră.
Dentiția târzie: cauze și când ar trebui să vă îngrijorați
„Nu iese niciun dinte!” Uneori părinții își fac griji pentru că au impresia că dentiția este târzie. Dar dacă copilul are mai puțin de 12 luni și nu are probleme de sănătate, nu este cazul să ne alarmăm.
Când să ne îngrijorăm în schimb de întârzierea dentiției? Dacă copilul are mai mult de un an (sau mai mult de 18 luni, conform Academiei Americane de Pediatrie) și încă nu prezintă semne de dentiție este recomandat să fie examinat de un medic dentist pentru a exclude posibilitatea ca problema să fie legată de:
- lipsa de spațiu în arcada dentară
- infecții ale gingiilor
- traume anterioare în gură care ar fi putut deteriora mugurii dentare, adică mugurii primilor dinți
- agenezia genetică, adică atunci când foliculul dentar nu a fost format inițial în uter
O întrebare care este adesea pusă de părinții copiilor cu dentiție târzie este: „Cum îi putem ajuta să le iasă dinții?”. Putem spune de la început că nu există o metodă sau o terapie specifică pentru acest lucru.
Există mai mulți factori care influențează momentul în care apar primii dinți. Printre aceștia se numără predispoziția familială, în sensul că dacă unul dintre părinți a avut o dentiție târzie în copilărie este foarte probabil ca și copiii lor să se confrunte cu aceeași problemă.
Un factor asupra căruia se poate lucra în schimb este alimentația: s-a observat că un deficit de calciu și/sau vitamine pot duce la întârzieri în apariția primilor dinți. Din acest motiv este important ca micuții noștri să aibă o dietă variată și echilibrată.
Remedii împotriva problemelor legate de dentiție
Nu există remedii reale pentru a opri simptomele dentiției la copii. În orice caz există remedii paliative care pot ajuta la atenuarea disconfortului resimțit de copil. Una dintre cele mai eficiente soluții sunt jucăriile speciale din cauciuc care îi permit bebelușului să își maseze gingiile.
În unele cazuri acestea sunt obiecte concepute pentru a fi răcite în congelator, deoarece temperaturile scăzute au un efect analgezic. Unguentele naturale speciale care au același efect analgezic sunt, de asemenea, foarte utile. În cele din urmă poate fi o idee bună să schimbați temporar dieta copilului, renunțând la alimentele care sunt prea fierbinți.