Auch, mă doare!… 2.Cum știu că îl dor dințișorii noi și nu e de la altceva?

Dentiția bebelușilor este cu siguranță o perioadă importantă pentru fiecare copil, o etapă de dezvoltare în viața lor, dar și în viața părinților care se confruntă cu erupția primilor dinți fără să știe cu adevărat ce se întâmplă. Bebelușul poate trece printr-o perioadă neplăcută, având dureri gingivale, febră și tulburări de somn.

Auch, mă doare! 13 de întrebări și răspunsuri la problemele stomatologice ale copiilor

De ce bebelușul are dureri gingivale?

Erupția dinților de lapte începe în jurul vârstei de 6-8 luni, când incisivii centrali inferiori încep de obicei să apară, și se încheie în jurul vârstei de 26 de luni, odată cu erupția caninilor și a molarilor. Aceste perioade pot diferi de la un copil la altul, cu o variabilitate de aproximativ 6 luni.

Această fază este una dintre cele mai importante în creșterea copilului, care în jurul vârstei de 30 de luni, va avea toți cei 20 de dinți mici, dispuși într-un număr de 10 pe fiecare arcadă. Prezența unor spații între dinții de lapte sau, dimpotrivă, a unor dinți foarte apropiați și înghesuiți nu trebuie să-i îngrijoreze pe părinți și să-i determine să facă vizite de urgență; va fi timp pentru un viitor examen de diagnostic pentru probleme de aliniere a dinților.

În ceea ce privește aspectul dinții de lapte, în comparație cu dinții permanenți respectivi, sunt în medie mai mici și de culoare alb lăptos. De fapt, sunt numiți astfel deoarece au o culoare foarte apropiată de cea a laptelui.

Dinții de lapte sunt mai mici ca dimensiune, au o formă mai rotunjită și o cameră pulpară (interiorul dintelui) mai mare, motiv pentru care orice carie la copii ajunge mult mai repede la dinte!

Abonare newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul iDentity

pentru sfaturi stomatologice și promoții!

Simptomele erupției dentare

Erupția dinților de lapte la copii poate provoca simptome specifice, care afectează și bunăstarea părinților. Printre cele mai frecvente simptome legate de aceste cauze le putem menționa pe următoarele:

  • dureri gingivale
  • inflamație
  • stare de rău generalizată
  • tulburări de somn
  • roșeață a feței
  • inflamație
  • producție excesivă de salivă
  • tendința de a mușca sau freca gingiile
  • tulburări de stomac
  • pierderea apetitului

Pe de altă parte, unele simptome sunt asociate în mod tradițional cu dentiția, dar nu par a fi legate de aceasta; printre acestea se numără diareea și febra (care poate apărea numai în caz de infecție parodontală severă). În acest caz ar trebui consultat pediatrul pentru un diagnostic precoce.

Există totuși o variație considerabilă a simptomelor în rândul copiilor: în unele cazuri sunt multe, dar de cele mai multe ori există doar prezența durerii.

De asemenea, este necesar ca medicul să acorde o atenție deosebită atunci când evaluează simptomele, deoarece acestea sunt adesea asociate cu alte tulburări și disconforturi tipice vârstei; în general simptomele legate de dinți se manifestă într-o fereastră de opt zile înainte sau după erupția dintelui.

Care sunt semnele că bebelușului încep să-i iasă dinții?

Erupția dentară la copii are o serie intreagă de semnale. Trebuie însă să le înțelegeți.

  1. Copilul salivează abundent; este indicat să ștergeți cu grijă saliva din jurul gurii pentru a preveni erupțiile de pe piele
  2. Gingiile sunt inflamate și-și schimbă ușor nuanța
  3. Stări febrile, 37 º – 38 º
  4. Bebe este agitat, „nu știe ce vrea”
  5. Bebe se trezește plângând, după reprize de somn agitate
  6. Bebe nu vrea să mănânce, refuză biberonul sau să sugă
  7. Bebe se freacă la ochi, își freacă urechile sau se freacă pe obraz. Surprinzător, e de la durerea cauzată de erupția dentară
  8. Bebe iși bagă mânuțele în gură și iși roade pumnișorii
  9. Bebe roade tot ce prinde: degetul mamei, jucării, pătură/pled etc.

Febra dinților

Nu este neobișnuit să observăm apariția câtorva liniuțe de febră sau a unor secreții lichide, adesea destul de acide și capabile să irite regiunea scutecului, în cele 24-48 de ore de la dentiție.

Aceste afecțiuni nu depind direct de dentiție, ci de faptul că în această fază apărarea naturală a copilului este scăzută și micuțul devine mult mai vulnerabil la atacurile germenilor sau virusurilor.

În acest sens febra este cauzată de infecția virală și doar indirect de dentiție. Credința că ieșirea dinților determină o creștere a temperaturii pielii provine probabil din observația că în timpul perioadei de dentiție (o perioadă care, după cum am văzut, durează câțiva ani) febra este foarte frecventă și, având în vedere că un dinte are nevoie de multe zile pentru a ieși (aproximativ șapte) și că există douăzeci de dinți de lapte în total, dacă înmulțim șapte cu douăzeci, obținem o sută patruzeci! Este inevitabil ca în timpul acestor o sută patruzeci de zile, repartizate pe parcursul a doi ani, copilul să aibă câteva episoade febrile.

Aici, coincidența temporală a fost transformată într-o relație de cauză și efect: erupția dinților dă naștere febrei!

Gestionarea simptomelor: cum ameliorăm aceste dureri gingivale?

În timpul erupției dentare și pentru a ameliora aceste dureri gingivale, este frecvent practica de a-i oferi copilului obiecte îndulcite cu zahăr, miere sau dulceață pentru a-l încuraja să muște. Această practică este însă nerecomandată, deoarece zahărul nu doar că nu ameliorează disconfortul, dar poate favoriza proliferarea bacteriilor, contribuind astfel la apariția cariilor și a afecțiunilor gingivale.

Există mai multe remedii pentru gestionarea simptomelor legate de dentiția deciduă. Acestea includ, în primul rând, cele non-farmacologice, de exemplu:

  • inele de dentiție, de preferință răcite
  • biscuiți și alte alimente concepute pentru faza de dentiție, inclusiv fructe și legume congelate
  • suzeta răcită
  • masajul gingiilor cu o linguriță sau un deget rece

Cu toate acestea în cazurile mai grave se utilizează și medicamente specifice, inclusiv anestezice topice, analgezice, antipiretice și medicamente pe bază de paracetamol; acestea trebuie să fie întotdeauna prescrise de un specialist în urma unei examinări.

Importanța igienei orale în timpul erupției dinților de lapte

Starea de sănătate a dinților de lapte influențează dezvoltarea viitoare corectă a dentiției mixte și permanente.

Prin urmare, pentru a preveni cariile, malocluziile și bolile parodontale este esențial să nu neglijăm bunele obiceiuri de igienă orală ale copilului chiar și în faza de dentiție, folosind instrumente precum tifonul steril pentru a curăța gingiile și primii dinți, urmând întotdeauna indicațiile medicului dentist și supunând copilul unor controale periodice.

Aceste obieceiuri de igienă orală trebuie efectuate de părinți de cel puțin două ori pe zi. Acestea implică utilizarea unui tifon steril pentru îndepărtarea peliculei reziduale de placă bacteriană de pe obraji, limbă și gingii, precum și a unei periuțe de dinți cu peri mici și moi.

În această etapă nu trebuie subestimată nici importanța alimentației. De la înțărcare este bine să se includă în dieta copilului alimente bogate în vitamina C și D, care favorizează mineralizarea corectă a dinților. Este de datoria medicului dentist să ofere sfaturi cu privire la dietă și la orientările dietetice, care joacă un rol fundamental în dezvoltarea dentară și în menținerea sănătății orale în copilărie.

Contact Consultatie
iDentity

CONTACTAȚI-NE PENTRU CONSULTAȚIE

**După completarea formularului vă vom contacta pentru a stabili detaliile programării. Aceasta va fi validată doar prin confirmarea telefonică din partea call center-ului iDentity.

Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
* În limita locurilor disponibile
Ofertele lunii Octombrie
60%
discount
până la
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
60%
discount
până la
*in limita locurilor disponibile