Ce pot face să-i treacă lui bebe durerea de dinți?

Dentiția la copii este o fază importantă de creștere, dar poate fi adesea un eveniment enervant, nu numai pentru copil, ci și pentru părinți din cauza unor dureri de dinți severe. Copiii aflați în această etapă plâng adesea și sunt ușor iritabili, în timp ce părinții sunt asaltați de îndoieli și îngrijorări și nu știu ce să facă.

Să aruncăm o privire asupra a ceea ce îi intrigă și îi îngrijorează cel mai mult pe noii părinți și ce metode pot fi folosite pentru a face această fază mai ușor de gestionat.

Ce este erupția dentară și de ce apar dureri de dinți?

Dacă schimbarea pijamalelor, body-urilor și a altor articole vestimentare reflectă creșterea fizică a copilului, erupția primului dinte marchează o etapă semnificativă în dezvoltarea structurii corporale. De obicei are loc în jurul lunii a 6-a, dar poate fi mai devreme – posibilă deși foarte rară, este prezența unui dinte încă de la naștere – sau cel mai adesea mai târziu.

În realitate structurarea dințișorilor, sau mai degrabă a nucleelor din care aceștia vor lua naștere, începe încă din a șasea săptămână de sarcină: erupția lor, prin urmare, este de fapt un proces de migrare a dinților dinspre osul alveolar spre cavitatea bucală unde, odată ce gingia a fost ruptă, devin vizibili.

Un moment important în dezvoltarea dinților este mineralizarea, adică depunerea calciului, care se desfășoară de la coroană la rădăcină începând cu a cincea lună de sarcină pentru dinții de lapte și de la naștere până la vârsta de 18-25 de ani pentru dinții permanenți. Această fază de creștere lungă și complexă explică de ce dinții sunt extrem de sensibili la carențele nutritive, în special de minerale precum calciul și fosforul, atât în timpul sarcinii, cât și după naștere.

Abonare newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul iDentity

pentru sfaturi stomatologice și promoții!

Când apar dinții bebelușilor?

Dinții de lapte apar de obicei în această ordine și în aceste etape:

  • Incisivii centrali, superiori și inferiori sunt primii dinți care apar și apar încă de la șase luni după naștere; incisivii laterali cresc alături de incisivii centrali: până la vârsta de 15 luni, copilul are de obicei un set complet de opt incisivi, doi incisivi centrali superiori și inferiori și doi incisivi laterali superiori și inferiori;
  • În jurul vârstei de 19 luni apar primii molari, doi superiori și doi inferiori, la un spațiu distanță de incisivi pentru a lăsa loc caninilor;
    La vârsta de 23 de luni apar caninii, din nou doi superiori și doi inferiori;
  • Ultimii dinți care apar în jurul vârstei de 27 de luni sunt molarii secundari, în total patru (doi în arcada superioară și doi în cea inferioară).

Semne ale erupției dentare – salivație, dureri de dinți, gingii inflamate

Experiența comună sugerează că prima manifestare a dentiției este apariția salivației. În realitate aceasta începe într-o manieră complet autonomă, între a doua și a treia lună, în timp ce semnele „reale”, ca să nu spun tulburări, sunt cele care apar în zilele imediat anterioare sau următoare.

Cea mai frecventă manifestare locală este umflarea gingivală, care este însoțită de o sensibilitate crescută a zonei afectate, ușor detectabilă la o simplă explorare, și de o senzație de disconfort pe care copilul o exteriorizează în două moduri principale: dorința de a mușca și suge tot ce apare, începând cu degetele de la mână, și o creștere vizibilă a producției de salivă (sialoree), potențial responsabilă de iritații în jurul buzelor (periorale) sau uneori de o adevărată dermatită.

Principalele simptome care apar cu 4 zile înainte până la 3 zile după erupție sunt febra, iritabilitatea, neliniștea, scăderea apetitului și tulburările de somn și pot interfera cu bunăstarea, obiceiurile și ritmurile normale ale copilului.

Cum se poate ameliora durerea de dinți la bebeluși?

Durerile provocate de erupția primilor dinți nu pot fi eliminate în întregime căci ar fi necesară administrarea unor medicamente nepotrivite pentru vârsta bebelușului.

Remediile propuse sunt numeroase și adesea legate de obiceiurile locale, dar este întotdeauna bine să cereți sfatul pediatrului pentru a evita anumite greșeli. Una dintre cele mai frecvente soluții pentru a ameliora aceste dureri de dinți, deși de scurtă durată, este aceea de a-i oferi copilului un obiect rece, cum ar fi un inel de dentiție.

Sunt disponibile și geluri, paste, balsamuri și chiar rădăcini naturale. Cel mai des în ultima vreme mămicile apelează la geluri gingivale pentru a calma durerea cauzată de erupția primilor dinți. Este indicat însă să cereți opinia pediatrului înainte de a începe folosirea lui.

O altă abordare recurge la medicamente homeopate sau dacă pediatrul consideră oportun la medicamente propriu-zise pentru a contracara orice afecțiune, începând cu aceste dureri de dinți. Important estesă nu dramatizăm problema (este o „etapă obligatorie”) și nici să nu atribuim dentiției simptomele care pot apărea în această situație: o febră care, de exemplu, persistă după o săptămână nu este aproape sigur cauzată de apariția noului dinte.

Cum folosim gelurile gingivale?

Gelurile gingivale conțin substanțe analgezice, cu efect antiinflamator. Ele reduc inflamația gingiilor și durerile asociate. Aceste substanțe sunt totuși medicamente și doar pediatrul poate să vă spună ce să folosiți, cât să folosiți, cum să-l folosiți și de câte ori pe zi. Puneți o cantitate mică de gel (nu mai mult decât cea recomandată de pediatru!) pe vârful degetului (după spălarea corectă a mâinilor) și masați cu grijă gingiile. Nu este nevoie să apăsați cât „să intre gelul în piele”, din motive evidente: puteți crea un disconfort copiilor.

Masarea gingiilor, cea mai veche metodă de calmare a durerilor gingivale la bebeluși

Cea mai veche metodă de calmare temporară a durerii este masarea ușoară a gingiilor. Aveți răbdare și lăsați-l pe bebe să vă roadă degetul, căci nu doare. Este esențial ca înainte de operație să vă spălați foarte bine pe mâini. Pentru a spori efectul se poate folosi și un degetar din silicon. El trebuie curățat și dezinfectat înainte de fiecare folosire.

Jucării gingivale sunt jucării speciale, de forme diferite, cele mai multe de forma unor inele. Forma inelară este preferată deoarece îi permite copilului să apuce bine cu mânuțele. Ele sunt confecționate din silicon, cu proprietăți termice speciale, ce pot calma temporar durerile. Inelele gingivale se țin la congelator câteva ore. Se scot, se țin la temperatura camerei 2-3 minute, după care i se dau bebelușului. Cu cât mai reci, cu atât mai lung efectul, însă ele nu trebuie date copilului direct din congelator!

Contact Consultatie
iDentity

CONTACTAȚI-NE PENTRU CONSULTAȚIE

**După completarea formularului vă vom contacta pentru a stabili detaliile programării. Aceasta va fi validată doar prin confirmarea telefonică din partea call center-ului iDentity.

Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
* În limita locurilor disponibile
Ofertele lunii Octombrie
60%
discount
până la
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
60%
discount
până la
*in limita locurilor disponibile