Auch, mă doare!… 4.De ce trebuie tratată caria la copii, dacă dinții de lapte tot cad?

Caria dentară apare mai ușor la dinții de lapte deoarece smalțul este mai subțire și mai puțin mineralizat, iar dentina, adică substanța din care este făcut dintele sub smalț, este mai fragilă și mai subțire. Acesta este motivul pentru care este important să aveți grijă de igiena orală de la o vârstă fragedă, prin perierea dinților de două-trei ori pe zi și vizite programate la medicul dentist.

Auch, mă doare! 13 de întrebări și răspunsuri la problemele stomatologice ale copiilor

Ce este caria dentară la copii?

Caria dentară este o afecțiune atât de frecventă încât este adesea subestimată și considerată inevitabilă, fie că apare la dinții de lapte sau la dinții definitivi. Este o boală cronică care declanșează un proces progresiv de distrugere a țesutului dur al dintelui, care poate avea consecințe chiar grave și reprezintă un factor de risc pentru multe boli.

La aceasta se adaugă aspectul psihologic: un zâmbet desfigurat de carii afectează negativ stima de sine și viața socială chiar și a celor mai mici copii. Dinții distruși de carii îi împiedică pe copii să învețe să pronunțe sunetele corect și să vorbească bine.

Pe de altă parte, cariile din dinții de lapte nu permit copiilor mici să mestece alimente solide, din cauza durerii sau a pierderii dinților, cu repercusiuni grave asupra creșterii întregului organism.

Abonare newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul iDentity

pentru sfaturi stomatologice și promoții!

Cât de frecvente sunt cariile dentare la dinții de lapte?

Din păcate, chiar dacă atenția acordată sănătății orale a crescut mult față de trecut, cariile rămân cea mai frecventă boală cronică la copii, în special în țările occidentale.

Cu toate acestea tabloul este deja îngrijorător și este păcat, mai ales dacă luăm în considerare faptul că ar exista cunoștințele și mijloacele necesare pentru a face o prevenție excelentă de la o vârstă fragedă, adică atunci când dinții de lapte sunt cei mai fragili și mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de carii.

Aproximativ 60-90% dintre copiii sub 5 ani dezvoltă carii la dinții de lapte, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Acest lucru se datorează mai multor factori, cum ar fi:

  • Igiena dentară inadecvată: Copiii mici nu își curăță dinții corespunzător sau refuză să își spele dinții.
  • Alimentația bogată în zaharuri: Consumul excesiv de alimente și băuturi dulci crește riscul de carii.
  • Smaltul mai subțire: Dinții de lapte au un strat de smalț mai subțire și mai puțin rezistent decât dinții permanenți, făcându-i mai susceptibili la carii.
  • Transmiterea bacteriilor: Cariile sunt cauzate de bacterii care pot fi transmise prin contact, de exemplu atunci când părinții împart tacâmuri sau suzete cu copilul.

Cariile dentare la dinții de lapte pot duce la probleme mai mari, inclusiv durere, infecții sau afectarea dezvoltării dentiției permanente. De aceea, este importantă prevenția prin igienă orală regulată și controlul alimentației.

Odată obținută cooperarea copilului, tratamentele și vindecările planificate vor putea fi efectuate după ce vor fi explicate și discutate cu părinții. Copilul va trebui, de asemenea, să fie implicat și informat, adaptând comunicarea la vârsta și capacitatea de înțelegere a copilului.

Cum se manifestă caria dentară la dinții de lapte?

Cariile dinților de lapte nu se manifestă inițial sub forma unei cavități întunecate, așa cum este adesea perceput de părinți. La început cariile apar sub forma unei pete albe, semn al demineralizării smalțului dentar, care ulterior devine alb-gălbui sau maro. În acest stadiu caria devine „cavitară”, ceea ce înseamnă că se formează o cavitate care pare să apară brusc și se extinde rapid.

Caria la copii trebuie tratată căci doare. În pofida credinței populare și dintele de lapte are nerv. Cel mai des durerea cauzată de cariile la dinții de lapte se manifestă noaptea și este una din cauzele pentru care copiii mici se trezesc din somn și plâng. Dintele de lapte este doar mai mic dar ca structură este aproape identic cu cel definitiv.

Diferențele sunt date de subțirimea a smalțului și porozitatea mai crescută a dentinei, factori favorizanți pentru dezvoltarea rapidă a cariei la copii. Aceasta evoluează rapid în profunzime și ajunge la nerv. Caria dintelui de lapte trebuie tratată, căci altfel va duce la pierderea dintelui. Pierderea unui dinte are influențe negative majore asupra dezvoltării danturii permanente.

Durerea de dinți apare doar în stadiul avansat al cariei, când pulpa dentară se inflamează, mai ales în timpul masticației. Dacă aceste dureri ocazionale și temporare sunt ignorate, inflamația poate evolua către necroză (moartea nervului), ducând ulterior la formarea unui abces dentar.

„Caria de biberon” desemnează o formă severă de carie timpurie a copilăriei, întâlnită la copiii sub 3 ani, afectând de obicei suprafața netedă a incisivilor, sau la cei între 4 și 5 ani, cu leziuni multiple. Primele semne apar frecvent între 12 și 18 luni, manifestându-se prin pete albe pe incisivii superiori și uneori pe canini. În absența tratamentului aceste leziuni evoluează rapid și pot distruge dinții de lapte.

Ce se întâmplă dacă o carie nu este tratată?

În primul rând, caria la copii netratată poate duce la infecții majore în zona în care se află dinții permanenți. Contrar credinței populare, dinții permanenți nu se dezvoltă după căderea dinților de lapte. Ei sunt deja prezenți în mandibulă sau maxilar și doar erup după căderea dinților de lapte. Astfel, dezvoltarea lor normală poate fi afectată de infecții la rădăcină.

În al doilea rând, lipsa unui dinte de lapte permite migrarea celorlalți dinți apropiați spre zona rămasă liberă. Acest lucru face ca dintele permanent să nu erupă la locul potrivit, ci alături, afectând alinierea ulterioară. Dacă dinții permanenți nu se aliniază perfect, copilul va trebui să poarte aparate dentare.

Ce tratament se recomandă pentru carii dentare?

După cum am subliniat deja, dacă prevenirea ar începe la momentul potrivit, dacă ar urma toate etapele planificate și dacă ar utiliza toate instrumentele disponibile, aceasta ar duce foarte rar la apariția cariilor la dinții de lapte. Dar ce este de făcut dacă un copil are una sau mai multe carii în dinții de lapte? În primul rând, tratați-i. Dinții de lapte trebuie îngrijiți pentru că au funcții foarte importante, și anume:

  • permit masticația corectă
  • permit o fonație corectă
  • mențin un spațiu adecvat în arcadă pentru viitorii dinți permanenți și permit erupția lor corectă
  • favorizează, datorită unui zâmbet frumos de la o vârstă fragedă, dezvoltarea unei bune stime de sine

În prezent medicul dentist pediatru dispune de mai multe opțiuni pentru tratarea cariilor din dinții de lapte. Alegerea tratamentului și a modelului vor depinde de tipul, gravitatea și numărul cariilor, de vârsta copilului, de cooperarea acestuia și de alți factori.

Indiferent de tratamentul peste caria dentară o relație de empatie și încredere între specialist și copil nu poate fi ignorată. Ajutorul tehnicilor de relaxare și utilizarea analgeziei relative (sedare conștientă) cu protoxid de azot pot fi decisive în îmbunătățirea cooperării tânărului pacient.

Cum prevenim cariile dentare din lapte?

Pentru a preveni cariile dentare la copii, fie ele de lapte sau permanente, trebuie să încercăm să evităm, să eliminăm și să contracarăm toate cauzele care duc la apariția acestora.

De mai mulți ani pediatrii vorbesc despre „primele 1.000 de zile”, care sunt cruciale pentru sănătatea viitoare a copiilor: pentru dezvoltarea lor cognitivă, emoțională și psihologică, pentru microbiotă, pentru dezvoltarea sistemului imunitar, alimentație și multe altele. Toate acestea se aplică și sănătății orale, care este strâns legată de sănătatea generală, pentru care primele 1.000 de zile, adică de la concepție până la vârsta de 2 ani, sunt fundamentale; de aceea se vorbește din ce în ce mai mult despre stomatologia maternă și infantilă.

Etapele cheie în prevenirea cariilor la copii sunt:

  • de la sarcină la naștere
  • de la naștere până la primul dinte
  • după primul dinte

Pilonii prevenirii cariilor dentare sunt aceiași pentru toate etapele:

  • igiena orală și eventual fluoroprofilaxia
  • alimentația
  • vizite regulate la medicul dentist
Contact Consultatie
iDentity

CONTACTAȚI-NE PENTRU CONSULTAȚIE

**După completarea formularului vă vom contacta pentru a stabili detaliile programării. Aceasta va fi validată doar prin confirmarea telefonică din partea call center-ului iDentity.

Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
* În limita locurilor disponibile
Ofertele lunii Octombrie
60%
discount
până la
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
60%
discount
până la
*in limita locurilor disponibile